hirdetés
hirdetés

Hányan nyaraltunk idén Horvátországban?

Mielőtt bárki aggódna, hogy kevesen, azoknak megnyugtatásképp előljáróban eláruljuk: álomszámok születtek idén a tavalyi adatokhoz viszonyítva. Többek közt ezt tudtuk meg a Horvát Idegenforgalmi Közösség Magyarországi Képviseletének szerdai tájékoztatóján.

hirdetés

Mutatós számok, 2020 után ugrásszerű növekedés

Ivana Herceg, a Horvát Idegenforgalmi Közösség Magyarországi Képviseletének igazgatója az Aria Hotel Budapest tetőteraszán tartott tájékoztatón elmondta, 2021 első kilenc hónapjában (szeptember 28-ával bezárólag) Horvátországban 442 369 magyar turistát regisztrált, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma pedig 2,4 millió volt. Ez vendégszámban a tavaly mért adatokhoz képes 97, míg a vendégéjszakák számában 89 százalékos növekedést jelent.

Előtérben Ivana Herceg képviseletvezető, mögötte Horváth Mira irodavezető
Előtérben Ivana Herceg képviseletvezető, mögötte Horváth Mira irodavezető

Hová indul legszívesebben a magyar?

A turisták és az általuk realizált vendégéjszakák száma júliusban és augusztusban volt a legjelentősebb, a nyolcadik hónapban a magyarok több mint 2 millió vendégéjszakát töltöttek el Horvátországban. A magyar vendégszámot és vendégéjszaka számot tekintve a Kvarner-öböl Tszerezte meg a dobogó tetejét, majd Isztria, illetve Split-Dalmát megye következik.

A legtöbb vendégéjszakát a következő úti célokban számlálták: Vir, Crikvenica, Rovinj, Poreč, Medulin, Rab, Zadar, Makarska, Krk. Évről évre egyre több magyar választja a hajós turizmust. Ebben a szegmensben a magyar piac 100 százalékos növekedést ért el az előző év azonos időszakához képest. A szálláshelyek tekintetében a tavalyi évhez képest a leglátványosabb, 133 százalékos növekedést a szállodák produkálták, noha a magyar turisták a legnagyobb számban - több mint 50 százalékuk - továbbra is a magánszálláshelyeket preferálják.

Az egyéni és a szervezett utak aránya pedig azt mutatja, hogy a magyarok szívesebben választják az egyéni utazásokat (75%), mint a szervezett utakat (25%)

AdobeStock
AdobeStock

Topszámok Európából is 

A járvány ellenére a horvát turizmus kiváló eredményeket ért el a nyári szezonban. Az első kilenc hónapban Horvátországot több mint 12 millió turista kereste fel, akik összesen csaknem 80 millió éjszakát töltöttek el az országban. Ezek az adatok azt mutatják, hogy Horvátországot biztonságos úti célként ismerték fel, amihez éppen aktuálisan előírt járványügyi intézkedéseket szigorúan betartó turisztikai dolgozók is hozzájárultak.

Nyári konzuli tapasztalatok

Mladenovics Anna, spliti kihelyezett magyar konzul többek közt bemutatta a három horvátországi konzuli hivatalt, feladatait és érdekességekről is szólt az idei nyár tapasztalatai alapján. Valamint elmondta, tevékenykednek tiszteletbeli konzulok is az országban, de az ő hatáskörük korántsem olyan széles körű, mint a hivatalosan kinevezett konzuloké.

Ősz a horvátoknál, és gyarapodó Michelin-csillagok

Szó volt arról is, hogy a horvátországi utószezon egyik fontos hívószava az Idegenforgalmi Minisztérium és a Horvát Idegenforgalmi Közösség által életre hívott „A horvát turizmus hónapja“ elnevezésű akció, amelynek keretében október hónapban számos turisztikai látványosságot kínálnak majd kedvezményes, minimum 35 százalékkal alacsonyabb áron. Ezeket az ajánlatokat külföldiek is igénybe vehetik.

Valamint kiderült, déli szomszédaink immár 10 Michelin-csillagos étteremmel büszkélkedhet, köztük 3 idén kapta meg a gasztrovilág legrangosabb elismerését, a Michelin-csillagot.

 

Vágó Ágnes, főszerkesztő
a szerző cikkei

(forrás: Horvát Idegenforgalmi Közösség / Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk