hirdetés
hirdetés

Hivatal, részvénytársaság, ügynökség: így változott az állami turizmusirányítás

Közel száz éve működik olyan állami hivatal Magyarországon, amelynek feladata a turizmus irányítása. Ezt a szervezetet nevezték már hivatalnak, részvénytársaságnak, és még az is elképzelhető, hogy új elnevezése hamarosan ügynökség lesz. 

hirdetés

A turizmus ágazati és területi irányításának történelme régre nyúlik vissza. Már 1913-ban megalakult Budapesten az Idegenforgalmi Bizottság a polgármester tanácsadó szerveként, 1916-ban pedig szakigazgatási szervként létrejött Budapest Székesfőváros Idegenforgalmi Hivatala. Az idegenforgalom állami irányítása 1918-ban a Kereskedelemügyi Minisztériumhoz került, amelyen belül Országos Idegenforgalmi Iroda alakult. 1928-ban a kereskedelemügyi miniszter vezetésével, miniszterelnöki rendelet alapján megalakult az Országos Magyar Idegenforgalmi Tanács, 1935-ben pedig létrehozták az Országos Magyar Idegenforgalmi Hivatalt, melynek elnökét a kereskedelem- és közlekedésügyi miniszter nevezte ki.

A két világháború között a turizmus közigazgatási szervezetét a kereskedelem- és közlekedésügyi miniszter irányította az Idegenforgalmi Szakosztály közreműködésével egészen 1948 végéig, illetve a közlekedésügyi miniszter 1964-ig. 1955-ben minisztertanácsi rendelet alapján, a közlekedési és postaügyi miniszter felügyelete alatt szakigazgatási feladatokat is ellátó, tárcaközi bizottságként újjáalakult az Országos Idegenforgalmi Tanács (OIT), illetve újjáalakult a Fővárosi Idegenforgalmi Hivatal.

1963-ban Rómában a Nemzetközi Utazási és Idegenforgalmi Konferencia deklarálja, hogy “az idegenforgalom alapvető és elsőrangúan kívánatos tevékenység, amely megérdemli minden nép és kormány támogatását”. Következménye, hogy valamennyire nálunk is javulnak az utazási feltételek, megalakul az Országos Idegenforgalmi Hivatal (OIH), megújulnak az utazási szervezetek (IBUSZ, Expressz, Magyar Autóklub, Magyar Camping és Caravanning Club), megalakul 22 idegenforgalmi hivatal és 8 tájegységi intézőbizottság. 1964 és 1966 között az Országos Idegenforgalmi Hivatal minisztertanácsi felügyelet alá került, 1994. márc. 1-jén pedig annak jogutódjaként létrejött a Magyar Turisztikai Szolgálat, melyből később Magyar Turizmus Rt. (MT Rt.) lett. 2000 óta az idegenforgalmi külképviseletek az MT Rt. Nemzetközi Igazgatóságához tartoznak. 1998 és 2002. június 30. között a turizmus kormányszintű irányítása a Gazdasági Minisztérium fennhatósága alá tartozó Turisztikai Helyettes Államtitkárság keretein belül történt. 2002. július 1-jétől az idegenforgalmi tevékenység irányítása a Miniszterelnöki Hivatal hatáskörébe tartozott, ahol a Hivatalon belül a turizmus állami irányítása a Turisztikai Hivatalon keresztül történt. 2003. július 1-től a turizmus állami irányítása a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium fennhatósága alá tartozik.

2005: Hivatalt és stratégiát kapott az ágazat

A magyar turizmus irányítása 11 éve kapott hivatalt és stratégiát: 2005. január elsejével önálló kormányhivatalként megalakult a Magyar Turisztikai Hivatal dr. Somogyi Zoltán vezetésével. A Magyar Turizmus Rt. igazgatóságának akkori elnökeként is tevékenykedő Somogyi a bejelentéskor hangsúlyozta, a kormányzat eddigi legmagasabb szintű turisztikai részlegének vezetésére kapott megbízást. Még abban az évben, május 1-jével újjáalakult a Magyar Turizmus Rt. igazgatótanácsa. Az igazgatótanács akkor elnökké választotta dr. Niklai Ákost, a Magyar Szállodaszövetség elnökét. A tanács további tagjai voltak dr. Wolff Péter, az Országos Idegenforgalmi Bizottság elnöke, Székely György, a Magyar Turisztikai Hivatal elnökhelyettese, dr. Vass György, a Mágnáskert étterem tulajdonosa, Karácsony Mihály, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány elnöke és Meszter László, az Idegenforgalmi Koordinációs Testület elnöke.

A magyar turizmus állami irányítása 2006-ban az Országgyűlés Sport és Turisztikai Bizottságához, 2010-ben pedig a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz került, és még ebben az évben nevezték ki a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatói posztjára Horváth Gergelyt. A Magyar Fejlesztési Bank – aki 2010-től gyakorolja a tulajdonosi jogokat – akkor megszüntette a Magyar Turizmus Zrt. igazgatóságait, annak tagjait visszahívta. 2012. július 1-jétől a Magyar Turizmus Zrt. látja el a közösségi agrár- és bormarketing tevékenységhez kapcsolódó feladatokat is, ezt követően Horváth Gergely turisztikai vezérigazgató-helyettesként folytatta munkáját.

2014-ben bemutatkoztak a hazai turizmus új irányítói: Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásért felelős államtitkára 2014. júliustól szeptemberig töltötte be pozícióját (előtte Komoróczki István látta el ezt a feladatot, korábban pedig Szatmáry Kristóf felügyelte a turisztikai ágazatot a minisztériumban), dr. Ruszinkó Ádám lett az NGM új turizmusért felelős helyettes államtitkára - aki a 2012. november 15-i hatállyal kinevezett dr. Horváth Viktóriát váltotta -, dr. Faragó Péter pedig a Magyar Turizmus (MT) Zrt. vezérigazgatója. 2015 áprilisában Horváth Gergely távozott az MT Zrt. vezérigazgató-helyettesi pozíciójából, a posztot tavaly július óta Glázer Tamás tölti be. Tavaly szeptemberben Glattfelder Béla távozott az államtitkári pozícióból, őt hamarosan Lepsényi István váltotta.

Öt év kihagyás után június 23-án hivatalos formában is újraindult a párbeszéd a turisztikai szakma képviselői és az államigazgatás között, miután a Nemzetgazdasági Minisztérium összehívta a Nemzeti Turisztikai Fórumot.

2016: jöhet a Nemzeti Idegenforgalmi Ügynökség

2016-ban pedig egy új, erősen központosított állami intézményrendszerrel venné át az idegenforgalom irányítását a kormány: a legfontosabb sporteseményektől kezdve a nagy koncerteken és fesztiválokon át mindent központilag koordinálnának, sőt, lenne egy sor esemény, amit maguk szerveznének – tudta meg a hvg.hu. Az erről szóló, birtokukba került előterjesztés titkos, de láthatóan már a részletekig kidolgozott, így ha a koncepcióból valóban kormányhatározat lesz, akár már az idén működésbe lendülhet az új turizmus-gigaszervezet, a Nemzeti Idegenforgalmi Ügynökség, mely a Magyar Turizmus Zrt.-t váltaná. A tervekről ide kattintva érhető el bővebb információ.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai