hirdetés
hirdetés

Indulhat a Budapest Airport átvilágítása

Elkezdődtek a Budapest Airport (BA) eladásáról szóló formális tárgyalások. A magyar kormány vezette konzorcium és a jelenlegi tulajdonos megállapodtak a folyamat feltételeiről.

hirdetés

Elkezdődhet a Liszt Ferenc repülőteret üzemeltető cég átvilágítása, amely az eladási folyamat első lépése – közölte a Reuters hírügynökséggel a BA fő tulajdonosa az AviAlliance, számol be a fontos információról több hazai portál, köztük az AIRportal.hu szakmai site.

Sajtóértesülések szerint korábban a magyar kormány vezette konzorcium 4,44 milliárd eurót ajánlott a repülőtér üzemeltetési jogáért, valamint a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airport részvényeinek száz százalékáért.

Fotó: Budapest Airport
Fotó: Budapest Airport
 

Az AviAlliance hétfőn a Reutersnek megerősítette, hogy a kormány vezette konzorcium nem kötelező érvényű, átdolgozott ajánlatot tett.

“A magyar kormány elfogadta a feltételeinket, hogy megkezdődhessenek a hivatalos tárgyalások. Ezért úgy döntöttünk, hogy elindítható a cég átvilágításának folyamata” – közölte az AviAlliance a hírügynökséggel.

“Míg potenciálisan ez az első lépése a repülőtér eladásának, hangsúlyozzuk, hogy az eljárás kimenetele nincs előre meghatározva” – tette hozzá a kanadai tulajdonú német cég közleménye.

A BA részvényeinek 55,44 százaléka a német bejegyzésű AviAlliance, 23,33 százaléka a Malton (A szingapúri állami GIC befektetési alap leányvállalata), 21,23 százaléka pedig a Caisse de dépôt et placement du Québec kanadai nyugdíjalap kezében van. Az AviAlliance düsseldorfi székhelyű, több repteret menedzselő vállalat (korábbi nevén Hochtief Airport), amely a szintén kanadai, Public Sector Pension Investment Board (PSP Investments) nyugdíjalap tulajdona.

Értesülések szerint még a 2022-es választások előtt visszavásárolhatja a magyar állam a budapesti reptér üzemeltetőjét, később Orbán Viktor miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy ez bármelyik pillanatban megtörténhet. 

(forrás: Reuters / AIRportal.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk