hirdetés
hirdetés

Irodák és az orvosi turizmus

Minőségfejlesztést, valamint hálózati összefogást igyekeznek megvalósítani a külföldi pácienseket fogadó mintegy 450 magyar fogászat között, mondta el Szűcs László, az Orvosi Turizmus Iroda Zrt. ügyvezető elnök-vezérigazgatója a MUISZ csütörtöki fórumán.

Munkatársunktól

hirdetés

A MUISZ találkozójának célja az volt, hogy megvitassák, milyen módon nyílhat lehetőségük az együttműködésre a beutaztató irodáknak a fogászati turizmus területén. A találkozón az Orvosi Turizmus Iroda Zrt. elnök-vezérigazgatója a nemrég megalakult iroda tevékenységéről adott tájékoztatást. Elmondta, eddig 280 fogászati rendelő (ezer fogorvos) csatlakozott a Zrt-hez.

A fogpótlás nagy üzlet, az egy beteg által átlagosan fizetett 5000 euro 85 százaléka a fogászati beavatkozás. A nemzetközi verseny nagy, Magyarország e téren még piacvezető, de a lengyelek már szorosan a nyomunkban vannak. Eddig a magyar fogászatokra nem alakítottak ki akkreditációs rendszert, és nincsenek rögzítve a minőségi követelmények sem.

A beavatkozás kockázata nagy, az unió új rendeletei megkönnyítik a betegmozgást, de a kártérítési pereket is, melyek nagyságrendje esetenként 60-80 millió Ft is lehet. Az Orvosi Turizmus Iroda részben e problémák kiküszöbölésére (működési irányelvek lefektetése, minőségbiztosítás, általános összefogás megvalósítása) alakult. Feladatának érzi ezen felül a magyar fogászati szolgáltatás nemzetközi marketingjének ellátását, az érdekképviseletet, a magas betegközvetítési jutalék letörését. Öt év alatt tervezik a folyamatos piackutatás megalapozását, az akkreditációs és garancia rendszer felépítését, egy számítógépes adatbázis alapján a betegtájékoztatás kialakítását.

Mindezt olyan pénzügyi alapokon, hogy a betegek az irodának (külföldi kirendeltségi hálózattal) fizetnének, és ebből a Zrt. fizetné ki a fogászati beavatkozást végző rendelőt, továbbá minden egyéb magyar közreműködőt. E körhöz tartoznak a beutaztató irodák is.

A csatlakozó fogászatoknak jelentős előny, hogy az eddigi 25-30 százalékos betegközvetítési jutalék felére csökkentését ígérik. E csökkentett közvetítői jutalékból valósítaná meg a Zrt. a fentiekben vállalt feladatait. A konstrukciótól, mely pilot-program, többszörös betegforgalmat, és jelentős állami bevételnövekedést remélnek.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai