Frissítve - Jól muzsikáltak a görög charterek, de kérdés, mi lesz velük szeptemberben

Komora Zoltánnal, az IBUSZ vezérigazgató-helyettesével és Molnár Judittal, MUISZ-elnökkel beszélgettünk a nyári charterszezonról, szeptemberi tervekről és őszi-téli kilátásokról. 

A 2019-es heti 84 charterjárat nagyon jó eredménynek számított a tavalyi kiutazásban. Januárban és februárban még az idei nyárra is rendkívül biztatóak voltak az előfoglalási adatok és a kiutaztatók nagyságrendileg a tavalyi év kapacitásait tervezték idénre is. A piacvezető IBUSZ a 2020-as nyárra heti 24 saját charterjárat indítására készült. Február végén még 50 százalékos volt a töltése a tervezett járatoknak. A pandémia megjelenésével a 24 járat harmada tudott megvalósulni: heti 8 járat, amely mind Görögországba közlekedik jelenleg is, és ez a nyolc görög járat az összes charterjárat, amely hazánkból nyaralódesztinációkba közlekedik az idén. A közvetlen charterjáratok jelenleg is közlekednek a görög szigetekre – Korfura, Kefalóniára, Zakinthoszra, Rodoszra, Krétára – Budapestről, mindegyikükön több iroda rendelkezik kapacitással és az IBUSZ a gépek gazdája. Az összes többi hagyományosan népszerű charteres úti cél a koronavírusos megbetegedések nagyságrendje és/vagy az utazási korlátozások bevezetése miatt idén teljesen ellehetetlenült. Tunézia, Törökország és Spanyolország egyáltalán nem fogadott charterjáratokat hazánkból. Az egyiptomi lánc elindult, de nem sokkal később a start után leállt, a magyar kormány utazási korlátozásainak bevezetése miatt. Az augusztusra tervezett Kanári-szigeteki charterlánc, amelynek a ViaSale Travel lett volna a gazdája, szintén az utazási korlátozások bevezetése miatt nem indult el. 

Jó kihasználtsággal mentek a járatok 

„Július 4-én indultak a charterláncaink, a júniusunk a karantén miatt kimaradt. Nagyon vártuk az indulást és mire az elérkezett, a foglalási állományunk sajnos harmadára csökkent. Utasaink 80 százaléka visszakérte a részvételi díjat, amit a jogszabályban foglaltak alapján természetesen visszatérítettünk, 10 százaléka későbbi időpontra halasztotta utazását és további 10 százalék a voucher – tulajdonképpen szintén a halasztás – lehetőségével élt. Az első két hét döcögősen indult, de onnantól kezdve az augusztus 15-16-ra eső hétvégéig átlagosan 90 százalékos kapacitáskihasználtsággal közlekedtek a járataink. Ennek oka az volt, hogy az első, vállalkozószellemű utasok hazatérésük után megosztották személyes tapasztalataikat itthon, mely szerint magas szintű biztonság és profi felkészültség jellemzi a görög vendéglátást, ami a járványügyi intézkedéseket illeti, és ez sokáig garantálta az utazási kedvet. Vonzó lehetett az is, hogy a tavalyi árainkat tudtuk tartani, és ezzel az egyhetes görög nyaralás olcsóbb volt mint egy balatoni vakáció azonos kategóriában. A regisztráció kötelezettsége nem riasztotta el az utasokat, és a szúrópróbaszerűen végzett tesztek során soha nem volt egy koronavírusos utasunk sem. Augusztus közepén a járvány kontinens-szintű felfutásával, az arról megjelenő hírek nyomán, valamint az utazási korlátozásokat figyelve, azonban újra bizonytalanság jellemzi az emberek gondolkodását. Nem mernek előre tervezni, és leginkább attól félnek, hogy útjuk közben átsorolásra kerül egy-egy ország, ami miatt hazatéréskor két hetes karanténba kényszerülnek. Mindezért ma az utasok mindössze egy-két héttel előre mernek csak tervezni.

Erős volt a belföld, de nem elég

Ha nincs Covid, szeptemberben, egészen a hónap végéig erős utószezoni forgalom a jellemző. De most jelenleg az ilyenkor megszokott foglaltság 50 százalékán állunk, és a szeptemberi értékesítés nagyban függ majd a kormány további bejelentéseitől és intézkedéseitől ” – mesélte lapunknak Komora Zoltán, az IBUSZ vezérigazgató-helyettese, aki azt is elmondta, hogy az a terv, hogy szeptember végéig közlekedtessék a görög láncokat, de ha a gépek foglaltsága nem éri el a 85 százalékot nem tudják a tervezett formában végigrepülni a szezont. Vagy arra kényszerülnek, hogy láncokat vonjanak össze (pl. Korfu-Zakinthosz, Rodosz-Kréta) vagy a tervezettnél előbb leállítják azokat. A szakember az őszi-téli szezonnal kapcsolatban kérdésünkre elmondta, hogy élnek városlátogatásaik, körutas programjaik és egzotikus nyaralásaik, ezekre azonban minimális mennyiségű korábbi foglalásuk van csak, új megrendeléseik pedig csak elvétve akadnak. Komora Zoltán szerint a pozitívabb hírek és a vakcina széleskörű alkalmazásra jelenthet áttörést az utazási hajlandóságban. Öröm az ürömben, hogy legalább az IBUSZ belföldi üzletága szárnyal, a tavalyi évet 30 százalékkal teljesítik túl, ez azonban nem ellensúlyozza a kiutazásból adódó forgalomkiesést.

 

Újabb munkahelymegtartó intézkedésekért küzd a MUISZ

Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke szerint az utazók körében végzett felmérések alapján komoly utazási hajlandóság mutatkozott szezon elején a szezon közepéig, azonban a július 15-én bevezetett zöld-sárga-piros országbesorolás, valamint a második hullámról érkező híradások megnyirbálták az utazási kedvet. Az üzleti utazók arról számoltak be, hogy amellett, hogy a személyes találkozókat igyekeztek videokonferenciák segítségével helyettesíteni, azonban vannak olyan témák, amelyeket csak személyesen lehet megtárgyalni, ezért továbbra is komoly létjogosultsága van az üzleti turizmusnak. A szakember úgy véli, elsődleges fontossággal bír a munkahelyek megtartása, ezért a MUISZ tovább lobbizik, hogy a kormány ismét vezessen be munkahelymegtartó intézkedéseket, amelyek az utaztatók túlélését is segítik. Molnár Judit szerint az utazási irodák fel vannak készülve arra, hogy kiszolgálják az utasokat őszi-téli ajánlatokkal, de a kereslet csekély a pandémia okozta folyamatos bizonytalanság és globálisan a kormányzatok utazási korlátozásai miatt.

Forrás: Turizmus Online


Ha Londont már látta, íme a vidéki Anglia 5 ikonikus és ritkábban látott látnivalója

Ha Londont már látta, íme a vidéki Anglia 5 ikonikus és ritkábban látott látnivalója 

London kiváló vasúti összeköttetésekkel rendelkezik a környező városokba, ahol számtalan csábító egynapos kirándulási helyszín található.
Osztrák paradigmaváltás a turizmusban

Osztrák paradigmaváltás a turizmusban 

A turizmussal kapcsolatos fontos kérdésekre adhat választ Ausztria több kezdeményezése és kiállítása.
Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban

Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban 

Olaszország legkiválóbb múzeuma adott otthont a magyar alkotásoknak a Milan Design Week alatt.
Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében

Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében 

A holland város a turisták által eltöltött éjszakák számát is korlátozza.
Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban

Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban 

Az előzetes foglalások alapján biztosra vehető: idén is sok magyar vakációzik az Adrián.
Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról

Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról 

DZT: év kezdetétől február végéig az előző év ugyanezen időszakához képest 7,8 százalékos a növekedés.
Aquapark nyitás Šibenikben

Aquapark nyitás Šibenikben 

Június elején új, egész évben nyitva tartó attrakcióval gazdagodik a horvátországi Šibenik.
Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon?

Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon? 

Él egy Suju Kali nevű 50 éves elefánt Nepálban, aki több mint 30 éve szállít turistákat, és sok elefánthoz hasonlóan ő is szorong, sőt, néha agresszív az idegenekkel. A következőkből kiderül, miért.
A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába

A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába 

A The Boring Phone elnevezésű, valóban nem sokat tudó készülék e héten, a Milano Design Weeken debütált.
Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell

Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell 

Három új kiállítás, ahol átélhetjük az osztrák életérzést.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.