hirdetés
hirdetés

Kastélykaland Csehországban

A csehországi Lednicébe látogató turisták közül sokan nem is sejtik, hogy milyen különleges élményt jelent a kastélyt végigjárni és megismerni a pompás épületet. A Lichtenstein-család egykori téli rezidenciája az esztendő minden időszakában rengeteg vendéget vonz.  Ma állami tulajdonban van és teljesen felújítva fogadja az érkezőket.

hirdetés

Lednice parányi falu Morvaországban. A cseh-szlovák és osztrák határ közelében levő települést a kastélya tette igazán naggyá. Napjainkban Csehország legszebben helyreállított kastélyaként emlegetik, ahol évente négyszázezer vendéget fogadnak. Közöttük sok a kerékpáros turista. 1996 óta pedig az UNESCO világörökségi listáján is szerepel.

Vinotéka, a legjobb Morva-vidéki borokkal

A monumentális, neogótikus épület hétszáz éven át a Lichtenstein hercegeket és családtagjaikat szolgálta. Lényegében 1245-től 1945-ig volt a tulajdonukban. Azóta a Cseh Köztőrsaság kezelésében, mint kiemelkedő turisztikai attrakciót mutatják a hazai- és a külföldi érdeklődőknek.

Az úgynevezett négyszárnyú épületbe három lépcsőházon keresztül juthatunk be, amelyhez egykori istállók és lovaglótér is kapcsolódik. A felújított lovardában ma a Nemzeti Mezőgazdasági Múzeum működik. A kastély két tornya pedig a reneszánsz időszakot idézi. A szobáit gazdagon míves bútorokkal, szőnyegekkel és festményekkel rendezték be. Találni itt tükrös termet, kápolnát és képgalériát is. 

A lednicei kastély, a parkkal (fotó: Mentusz Károly)
A lednicei kastély, a parkkal (fotó: Mentusz Károly)

A kastély felújítása során egy XV. századi reneszánsz vár alapjait is feltártak. Az épületegyüttes pincéjében pedig a mai Csehország egyik legjobb Vinotékája rejtőzik, különleges Morva-vidéki borokkal. Az egykori tulajdonosok arra törekedtek, hogy a kastély körüli hatalmas területen, számos látnivalóval pompás kertet hozzanak létre.

Ez sikerült is nekik, hiszen ezt bizonyítják a különleges növények és a fák, de halastóval és pálmaházzal is találkozhattunk. Ez a környék ma már gondosan őrzött természetvédelmi terület.

Minaret, hatvan méter magasan

A parkban gyakran hosszasan gyönyörködő turisták figyelmét egy kőből épült torony sem kerüli el. Ez az itteni minaret, amely hatvan méter magasságba emelkedik és a látványa betölti a környezetét. Mint megtudtuk, az 1797 és 1802 közötti időszakban hozták létre és érdekessége, hogy nem török építésű, nem is vallási célt szolgál.

A kastély urai kezdeményezték, hogy minaret is legyen itt, meghagyva az utókornak. Napjainkban kilátótoronyként használják és Közép-Európa legnagyobb ilyen jellegű építménye, amelybe több mint háromszáz lépcső vezet.

A parki sétánkat követően csodálhattuk meg a kastélyban berendezett fegyvergyűjteményt, a szépséges porcelán múzeumot és a vadásztrófea gyűjtemény. Az épületben a hatalmas termek és a kisebb szobák váltogatják egymást. Ezeket művészi értékű tapéták és faragott fából készült mennyezetek díszítenek. Az egyik teremben pedig kellemes gitármuzsikával fogadják a vendégeket.

A gyönyörű kékszalon (fotó: Mentusz Károly)
A gyönyörű kékszalon (fotó: Mentusz Károly)

Sokak kellemes kirándulóhelye

Kinn a kastély kertjében vendéglő, presszó fagylaltozó is várja az érkezőket. Lednice környékén pedig kellemes kirándulóhelyekre is felhívták a figyelmünket. Például egy hosszabb hétvégi pihenést is kínáltak, hogy jobban megismerhessük ezt a szép vidéket. Mint kiderült, a vendégek közül többen már visszatérőként érkeztek ide.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk