Kiemelkedően teljesítettek szállodáink augusztusban

Bár az átlagos foglaltság javult Európában, a szállodai szobaárak csökkentek, így a RevPAR mutató az idei év első nyolc hónapjában csak minimális mértékben haladta meg a tavalyi évit, írja friss Trendriportjában a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége. Az elemzésből az is kierül, hogy augusztusban az európai viszonylatban kiemelkedően teljesítettek a budapesti szállodák.

Kiadta legfrissebb trendriportját a MSZÉSZ, amely a KSH és az STR adatai alapján a szállodák teljesítményét vizsgálja az 2013 első nyolc hónapjában. Globálisan a tavalyi évhez hasonlóan a Közel-Kelet, Ausztrália & Óceánia és Délkelet-Ázsia szállodái érték el az időszakban a legjobb teljesítményt. Európában a szállodák szobafoglaltság javult ugyan, a szállodai árak azonban csökkentek, így a szállodai REVPAR mutató csak minimálisan haladta meg a tavalyi azonos időszakit. Kelet-Európában az átlag szobaár csökkenése volt jellemző, amely a REVPAR mutató romlását is magával hozta.

A magyarországi szállodák az év eddig eltelt részében a Közép-Kelet Európában a vizsgált 5 ország között a 3. helyen végeztek a szlovákiai, illetve lengyelországi hoteleket megelőzve.

Idén január-augusztusban az STR riportban szereplő 31 város között Budapest szállodái szobafoglaltságban Athént, Pozsonyt, Brüsszelt, Bukarestet, Helsinkit, Madridot, Milánót, Tallint és Vilniust megelőzve a 21., nettó átlag szobaárban Pozsonyt és Vilniust megelőzve a 29., nettó REVPAR-ban Bukarest, Pozsony és Vilnius előtt, a 28. helyen végeztek.

Európai viszonylatban kiemelkedően sikerültek az augusztusi hónap eredményei Budapesten. A fővárosi hotelek az STR adatai szerint 81,1%-os átlagos szobafoglaltsága a 11. legmagasabb volt a vizsgált 31 európai város között. Ennek ellenére a 64.4 eurós nettó átlag szobaár csupán a 29. helyre volt elég. Ennél csak Pozsonyban és Vilniusban értek el alacsonyabbat. A magas foglaltság, de a nagyon alacsony árak eredményeként a 42,1 eurós nettó REVPAR a 28. helyre volt elég, ami a pozsonyi, bukaresti és vilniusi szállodák eredményét múlta felül.

Figyelemre méltó azonban, hogy 2013 első nyolc hónapjában míg Bécsben 2,3 %-kal romlott, Prágában 1,7 %-kal javult a szállodai REVPAR mutató, addig Budapesten a versenytársakat meghaladó mértékben, 6,6%-kal emelkedett. Ennek ellenére a budapesti teljesítményt (41,5 €) a prágai 11,4%-kal, a bécsi pedig 48,2%-kal múlta felül.

2013 augusztusában a magyarországi szállodai kapacitás, a szobák száma (59.509) országos szinten 1,1%-kal nőtt tavalyhoz képest. Budapesten 1,7%-os, a Balatoni régióban 0,1%-os növekedés mutatkozott. 

A KSH adatai szerint Magyarországon idén január-augusztusban a hazai szállodák átlagos foglaltsága 50% (a bázisnál 2,3 %ponttal magasabb), a bruttó átlag szobaár 15.098 Ft (+4,3%), a bruttó REVPAR 7.545 Ft (+9,2%) volt. A 2013 augusztusában szállodáink teljesítménye az előző hónapokét meghaladó mértékben javult. Mindez annak köszönhető, hogy bár a kereslet növekedése elmaradt az I. félévben tapasztalttól (a belföldi vendégéjszakák száma 8,6%-kal, a külföldieké csak 2,3%-kal nőtt a bázishoz képest), viszont a szállodai bruttó átlag szobaár (14.871 Ft) 6,9%-kal emelkedett. Ennek, és az átlagos foglaltság (66,5%) 3,2 %pontos javulásának eredményeként a bruttó a REVPAR (9.883 Ft) 12,3%-kal nőtt 2012 augusztusához képest.

Az országos szállodai teljesítményeknél augusztusban a budapesti szállodáké még jobb volt. Bár ebben a hónapban a fővárosi szállodai vendégéjszakák száma – az első félév növekedési ütemétől elmaradva – csak 2,2%-kal emelkedett, mégis minden szállodai mutatószám kedvezően változott. A havi átlagos 76,5%-os foglaltság 2,2 %ponttal, a 16.428 Ft bruttó átlag szobaár 11,9%-kal, a 12.574 Ft bruttó REVPAR 15,2%-kal volt magasabb a 2012-es augusztusinál.

Augusztusban is folytatódott az az egy éve tartó trend: az olcsóbb szállodák felé tolódik a kereslet. A fővárosban a 3*-os szállodák szobafoglaltsága 2013 augusztusában kiugróan javult a múlt évhez képest. Ebben a hónapban országosan 71,2%, míg Budapesten 78,5% volt a foglaltság. Előbbi 13,5, utóbbi 15,8 százalékpontos javulást jelent. A 3*-os szállodák országos 8.184 Ft-os REVPAR mutatója 31,6%-kal, a budapesti 3*-os szállodák 7.699 Ft-os REVPAR mutatója pedig 34,5%-kal volt magasabb augusztusban a tavalyinál.

2013 első nyolc hónapjában a magyarországi szállodák összes bruttó árbevétele 177,7 milliárd Ft (+11,4%), összes bruttó szoba árbevétele 113,1 milliárd Ft (+10,1%) volt. Az idei összes árbevétel 25,3%-kal, a bruttó szoba árbevétel 38%-kal múlja felül az 5 évvel korábbi, 2008-as bevételeket. 2008 és 2013 között azonban a szállodai szobaszám kb. 15%-kal nőtt, és az infláció meghaladta a 25 %-ot.

Budapesten 2013 január-augusztusban a szállodák összes árbevétele 82,6 milliárd Ft (+13,5%), összes szoba árbevétele 51,4 milliárd Ft (+13,2%) volt. Ezek 20,7%-kal, illetve 15,1%-kal magasabbak az 5 évvel korábbi, 2008-as bevételeknél. A fővárosban ez idő alatt a szállodai kapacitás kb. 20%-kal emelkedett.

A Balatoni régióban idén január-augusztusban a szállodák összes bruttó árbevétele 29,8 milliárd Ft (+11,6%), bruttó szoba árbevétele 15,4 milliárd Ft (+13,1%) volt. A 2008-as évhez viszonyítva ez 18,1%-os és 17,3%-os növekedést jelent.

A SZÉP kártya forgalom 2013 január-augusztusában összesen 9.286 millió Ft-ot tett ki a hazai szállodákban, ami a 2012-es azonos iőszakinál 86,6%-kal több.

A beutazás szempontjából meghatározó 10 legfontosabb piacunk közül, Nagy Britannia, Oroszország, Franciaország, Olaszország, Csehország, az Egyesült Államok esetében növekedés, míg Ausztria, Németország, Románia és Spanyolország esetében csökkenés történt a szállodai vendégéjszakák számában idén január-augusztus között. Feltűnő, hogy az orosz és a brit beutazás dinamikus növekedése, az osztrák beutazás kismértékű csökkenése következtében a hagyományosan 2. legnagyobb piacunk a 4. helyre került a szállodai vendégéjszakák számát tekintve.

Figyelemre méltó, hogy 2013 első nyolc hónapjában a szállodákban realizálódó ázsiai vendégéjszakák száma (446 ezer) 18,8%-os növekedést mutat a tavalyi azonos időszakhoz képest. Az izraeli piacról – amit a KSH az ázsiai országok között tart nyilván – kiugró, 59,7%-os növekedés történt. Utóbbi a Wizz Air tel-avivi és bakui járatnyitásával magyarázható.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.