hirdetés
hirdetés

Klein Dávid megsérült, társa eltűnt a Himaláján

Lavina sodort el két magyar hegymászót a Himaláján, Várkonyi László eltűnt, Klein Dávid megsérült - tájékoztatta az MTI-t Pekingben Sárközy Péter magyar főkonzul.
hirdetés

A két magyar alpinistát, akik a Csomolungma (Mount Everest) oxigénpalack nélküli megmászására készültek, április 26-án, hétfőn délután érte a baj - áll a pekingi magyar nagykövetséghez kedden késő délután érkezett faxon. Klein Dávid megsérült, de biztonságban van, míg Várkonyi László Alfréd eltűnt - mondta Sárközy, kiegészítve azzal, hogy Klein Dávid állapotáról egyelőre még nem tudtak meg részleteket. Az ismert magyar sportembereket körülbelül 7000 méteres magasságban érte a baleset. Várkonyi keresése folyamatban van. Mindketten április 3-án léptek be Nepál felől Kínába; a hegyen 60 napot kívántak tölteni.

A szabadban.hu honlapon Kleinék legutóbbi - április 22-i - beszámolója tartalmazza a következő napok programját. Eszerint április 25-én az 1-es táborba érkezést és az ott alvást tervezték, 26-ára a 2-es tábor kiépítését, majd a visszatérést az előretolt alaptáborba, míg 27-én az alaptáborba visszatérés volt a terv.

Az 54 esztendős Várkonyi Lászlóról az expeditions.hu azt írja, hogy 15 évesen kezdett el hegyet mászni, bejárta a Magas Tátrát, a Kaukázust, a Pamír-hegységet, az Andokot és a Tien-sant, "mielőtt figyelme a nyolcezresek világa felé fordult". Három nyolcezres hegy megmászásában vett részt és kettőnek a csúcsára fel is jutott. Az oxigénpalack nélküli hegymászás magyar magassági rekordere. 2002 tavaszán az Everest nepáli normál útvonalán 8770 méterig jutott. Klein Dávid 1975-ben született és 13 évesen ismerkedett meg a hegymászással. 1998-ig hazai hegymászó iskolákban, az Egyesült Államokban, a Magas Tátrában és az Alpokban "csiszolta hegymászó tudását, nyáron és télen, sziklán és jégfalakon". Magashegyi expedíciós hegymászó karrierjét 1998-ban kezdte el. Az Everestre 2005 óta jár, 2007 tavaszán a tibeti oldalon Várkonyival 8600 méterig jutott, de a kései időpont miatt a visszafordulás mellett döntöttek. 2008 tavaszán a nepáli oldalról kísérleteztek, s 7950 méterig juttottak, mivel a nepáli kormány korlátozta lehetőségeiket.

Klein Dávid és Várkonyi László - a Dreher 24 Everest Expedíció (2010) keretében - magashegyi teherhordók és oxigénpalack nélkül próbáltak meg a világ legmagasabb pontjára, a 8850 méteres Mount Everestre feljutni. Az Everest meghódításának eddig több mint 4000 alkalmából kevesebb mint 150-szer jutottak fel palack nélkül. A Várkonyi-Klein páros célja a világ tetejének első magyar oxigénpalack nélküli megmászása volt. (MTI)

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk