hirdetés
hirdetés

Látta már a Duna-part új, trendi betonpadjait?

Duna-parti ülőalkalmatosságok is készültek az idei, immár ötödik BETON kurzuson. A budapesti munkálatokban ezúttal hat felsőoktatási intézmény mintegy 60 diákja vett részt, és a csapatok a „megosztás” jegyében készítettek köztéri alkotásokat betonból az S’39 Hibrid Design Manufaktúra tervezőinek irányításával.

hirdetés

Akadálymentesített Braille-graffiti látássérülteknek, újragondolt Demszky¬-karók, urbánus közmondások a járdán, padok a Duna-parton, fűszernövényes oszlop a street food kedvelőinek– ilyen alkotások készültek az idei BETON kurzuson. Az S’39 Hibrid Design Manufaktúra (korábbi nevén a Szövetség’39 Művészeti Bázis) tervezőinek irányításával ebben a szemeszterben mintegy 60 egyetemista ismerkedett a beton kreatív felhasználási módjaival. A különböző intézmények építész, mérnök, forma- és bútortervező, valamint képzőművész hallgatói csapatokat alkottak, és a „megosztás/sharing” mottó jegyében készítettek köztéri beavatkozásokat.

Az egyik csapat a Duna-partra álmodott meg ülőalkalmatosságokat Varga Dávid építész szakmai mentorálásával, aki az elmúlt években számos menő, folyóparti közösségi tér kialakításában vett részt a VaLyo Csoporttal (Ilyen volt pl. a Stég a Nemzetközi Hajóállomásnál, a Valyo part a Lánchídnál és a ferencvárosi Nehru-parton, illetve a mobil szauna). A BETON kurzuson résztvevő diákok a Műegyetem alatt, a Gellért fürdő Dunába ömlő csatornája mellett, a rakparton található „kificcenést” nézték ki maguknak. Úgy látták, hogy ez az ücsörgő mindentől elszakítva, messze a lejáratoktól, a Szabadság és a Petőfi-híd között, a forgalmas budai alsó rakpart közvetlen közelében tele van adottságokkal, mégis egy szomorú, kihasználatlan kilátó. A csapat célja a karakterteremtés volt, egy olyan gesztus elhelyezése a Duna-parton, ahol jó lenni. A „Ficcenés” nevű projekt során a diákok közösen tervezték meg, öntötték ki és helyezték el a padokat, amelyek a BETON kurzus végén kikerültek a Duna-partra. A padokról nemcsak csodás kilátás nyílik, de üldögélés közben érdekes, a folyóval kapcsolatos információkat is lehet olvasni. Egyebek mellett kiderül, hogy ezen a ponton valaha hidroplánkikötő állt Budapesten. A csapat tagjai Faddi Dalma, Jézsó Dóri, Szabó Péter, Pócsik Lujza, Pap Rami, Patai Boglárka, Trauer Kamilla, Lima Victor és Nagy-Mihály Márk voltak.A BETON kurzus első alkalommal 2011-ben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) indult el, de később más felsőoktatási intézmények hallgatói is csatlakozhattak. Idén már a BME, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME), a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (BKF), a Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE), a Budapesti Corvinus Egyetem és a Nyugat-Magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetének (NYME-AMI) mintegy 60 hallgatója tervezett és készített különböző köztéri beavatkozásokat betonból. A BETON kurzus és a workshop teljes mértékben non-profit kezdeményezés, amely a Visegrádi Alap, hazai cégek és szakemberek támogatásával, a szervezők és a diákok lelkesedéséből jött létre.

A BETON szervezője idén is az S’39 Hibrid Design Manufaktúra (korábbi nevén a Szövetség’39 Művészeti Bázis) volt, amely elsősorban komplex művészeti tervezéssel foglalkozik. Nevéhez fűződik egyebek mellett a Budapesti Gettó Emlékfala a Dohány utcában, valamint a CALTROPe nevű élő gátrendszer ötlete, amellyel a magyar tervezők elnyerték a francia Jacques Rougerie Alapítvány innovációs építészeti versenyének fődíját.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk