Magyar és olasz Magyarország kedvenc sajtja

Meglepő eredménnyel zárult a IV. Nemzetek Sajtversenye, hiszen egyszerre két győztest is avathattunk: a magyar és az olasz sajtkülönlegesség holtversenyben aratott sikert a közönség körében.

Immár negyedik alkalommal választhatta ki a gasztronómiát kedvelő közönség, hogy 15 európai ország sajtjai közül melyik a favorit. Holtversenyben győzött a magyar Ranolder és az olasz Pecorino Romano. Az első hatban végzett a francia, spanyol, svájci, ír és finn különlegesség. A 25. Budapest Borfesztiválon tartott eredményhirdetésen a nevezett országok nagykövetségeinek küldöttei vették át a díjakat.

„Az idei egy egészen különleges év volt a verseny történetében. A szavazatok száma jelentősen emelkedett a korábbiakhoz képest: több mint négyezer voks érkezett. Nem volt egyetlen kimagasló sajt, hanem eloszlottak a szavazatok: egyre többen kóstolták végig a sajtokat, és szavazatokkal minősítették is őket. Az eredményt illetően is meglepődtünk, hiszen ezúttal holtverseny alakult ki az első helyen, ahol az olasz sajt mellett a hazai Ranolder végzett.  A magyar győztes Sümegtej Ranolder sajtját egy mindössze néhány éve működő kis, vidéki üzemben készítik. Igazán karakteres sajt, ami egy egyedülálló baktériumflórának köszönhetően kapja jellegzetes ízét. Különleges volt idén az is, hogy a világ egyik legismertebb sajtmestere és sajtlovagja, Roland Barthélemy vezetésével elődöntőt tartottunk a magyar sajtoknak, ahol a francia szakember egyesével értékelte őket, és a nevét adta a versenyhez. Ráadásul olyan megtiszteltetés ért bennünket, hogy felkért: vegyünk részt a magyar sajtokkal, köztük a győztes Ranolderrel a jövő júliusi Salon du Fromage-on, vagyis a sajtok világkiállításán” – mondta Gábossy Ádám, a IV. Nemzetek Sajtversenyét szervező SZEGA Camembert Kft. ügyvezetője.

Az eredményhirdetés végén az esélyegyenlőség nevében a versenyen induló országok nagykövetségének képviselői szimbolikusan meggyújtották az összefogás lángját, ezzel is jelezve, mennyire fontos a társadalmi felelősségvállalás és a fogyatékossággal élők támogatása.

„A társadalmi felelősségvállalás idén központi szerepet töltött be: 150 ezer forinttal, valamint egy tandem biciklivel támogattuk a Mozdulj! Közhasznú Egyesület látássérülteknek szervezett tandemes biciklitúráját, ami most, a paralimpia alatt még aktuálisabb. Bár épp most ért véget az idei megmérettetés, máris a következő verseny körül forognak a gondolataink. A jótékonysági együttműködést feltétlenül folytatni fogjuk, és számos újítást vezetünk be annak érdekében, hogy a Nemzetek Sajtversenye még különlegesebb legyen” – tette hozzá Gábossy Ádám.

 IV. Nemzetek Sajtversenye – első 6 helyezett

1. Ranolder (Magyarország) - Zsíros, kemény, zárt tésztájú sajt
A Ranolder sajt különlegessége a tradíción alapuló egyszerűségében és a kézműves készítési módszerek gondosságában rejlik. A sajt különleges karakteres ízét és illatát, a kissé kemény, de omlós állományát és a zárt szerkezetét első sorban a kiváló minőségű tejnek, az egyedi baktérium flórának, valamint a hosszú, több hónapos levegőn történő kéregérlelésének köszönheti. A sajt íze különleges, karakteres, telt, rendkívül sokrétű, jól strukturált. A sajt ízei, aromái 15-20°C hőmérsékleten kóstolva a legintenzívebbek. A kezdeti enyhén édeskés és sós sajtos alap íz mellett határozottan és hosszan jelennek meg a kesudióra, valamint az aszalt gyümölcsök közül a fügére emlékeztető íz jegyek.          

1. Pecorino Romano (DOP) (Olaszország) - Oltalom alatt álló eredet-megjelölésű, hagyományos, körte formájú félkemény galíciai sajt        
A Pecorino a tisztán juhtejből készült sajtok gyűjtőneve. Már a római legionáriusok is ezt fogyasztották. Valószínűleg a legközkedveltebb Pecorino sajt a Romano, mely Lazio tartományban készül. 12 hónap alatt érik meg, így fejlődik ki jellegzetes zamata: sós, gyümölcsös mellékízekkel. Minél idősebb, annál csípősebb ízű. Aromás, kemény sajt, mely kitűnően reszelhető.    

2. Brie de Meaux (AOC) (Franciaország) - Ellenőrzött eredet megjelöléssel ellátott, nyerstejes, fehér nemes penésszel érő lágy sajt
A Brie de Meaux AOC az egyik legismertebb brie Franciaországban. Tehéntejből készül, kb. 2,5-3 kg-is kerek formában. A sajtot fehér nemes penész kéreg alkotja, vörösesbarna foltokkal. Belseje lágy, krémes. 8-10 hetes érési időszak után a legfinomabb.

3. Tetilla (DOP) (Spanyolország)- Oltalom alatt álló eredet-megjelölésű, hagyományos, körte formájú félkemény galíciai sajt
A Tetilla a Spanyol Galícia vidék legjellegzetesebb sajtja. 1992 óta egyike annak a  négy galíciai sajtnak, amelyek eredetvédettek. A név, tetilla jelentése - kis mell - mindent elmond a sajt alakjáról.  Textúrája lágy, krémes. A Tetilla sárgás színű, vajas ízű, enyhén keserű és csípős érzettel. Érlelési ideje 10-30 nap, a meleg és nedves Galíciai éghajlaton.        

4. Vacherin Fribourgeois (AOC) (Svájc)- Ellenőrzött eredet megjelöléssel ellátott, hagyományos, félkemény alpesi sajt
A Vacherin Fribourgeois AOC egy félkemény, nyers tehéntejből készült, mosott kérgű sajt.  A tej, amelyből a sajtot készítik, fribourgeois-i tehenektől származik, akik alpesi füveket és vadvirágokat legelnek késő tavasztól egész nyáron. A hagyományos sajtkészítés biztosítja, a sajt kellemes, diós ízét. 

5. Porter sörös Cheddar (Írország) - Porter sörrel ízesített félkemény Cheddar sajt
Ezt a kézműves sajtot, a Guiness gyárban előállított Porter sörrel ízesítik. A sajt legvonzóbb tulajdonsága, a márványos színvilág, amit a barna sör és a cheddar sajt keveréke alkot. Tökéletes előételként, szeletelve, salátával. Íze édeskés, gazdag.               

6. Finn ementáli (Finnország) - 6 hónapos érlelésű, zsíros, kemény sajt
A finn ementáli a 6 hónapos érlelés miatt egy erőteljes és aromás kemény sajt. Kellemes íze miatt nemcsak főzésre, sütésre használható, de egy szelet kenyér mellé is tökéletes kísérő.    

A verseny további résztvevő sajtjai

Bördespeck (Németország) - Természetes füstölésű, hagyományos félkemény sajt
A Bördespeck-et 1879 óta gyártják Németországban. A régi hagyományokat követve borókabogyón és tölgyfán füstölik. Íze sós és enyhén füstös. Ízében jól kivehető a mogyoró aromája.              

Charmois (Belgium) - Mosott kérgű, lágysajt, nyers tehéntejből
Belgium Vallon Régiójából származó mosott kérgű, nyers tehéntejből előállított sajt. Illata erőteljes, ám íze kellemes, mely a sós vajra emlékeztet. Textúrája krémes, és lágy. Gyümölcsös búzasör, vagy egy lágyabb Belga sör mellé kiváló párosítás.               

Havarti (Dánia) - Félkemény, tehéntejes, érlelt sajt
A Havarti sajt Dánia legkedveltebb sajtjai közé tartozik. Egy belső érésű, kéreg nélküli, sima és enyhén fényes felületű sajt, számos kicsi szabálytalan lyukkal.  Íze vajas, édeskéstől egészen a nagyon édesig változik. Az érlelés előrehaladtával a sajt íze egyre sósabbá válik, akárcsak a földimogyoró esetében. Grillezve, szeletelve, és olvasztva is fogyasztható.              

Blueshires(Egyesült Királyság) - Rétegelt, félkemény, érlelt sajt Stilton és a Double Gloucester sajtokból
A Blueshires a Stilton és a Double Gloucester sajtok rétegeiből álló félkemény sajt. A Double Gloucester tökéletesen illik a Stiltonhoz, és enyhíti a Stilton erőteljesebb ízét. Pazar, krémes íz világú sajt. Előállításához kizárólag a legjobb, és legfrissebb alapanyagokat használják fel.

Pidupäeva (Észtország) - 8 hónapos érlelésű, félkemény gouda sajt
A 8 hónapig érlelt gouda sajtot azoknak ajánljuk, akik az erőteljes sajtokat kedvelik.  A 8 hónapos érlelési időszak alatt éri el a sajt az erőteljes, aromás íz világát. Rendkívül jól illik borokhoz, vagy sajttálakhoz.      

Manouri (PDO) (Görögország)  - Oltalom alatt álló eredet megjelölésű, félkemény, fehér savósajt
A feta vagy a kefalotiri savójából készülő ősi sajt. A Manouri krémes és fehér, a textúrája akár egy könnyű túrós lepény. Szétolvad a szájban, üde, tejes, kissé citromos zamatú sajt.  Aromája enyhén savanyú, akár a friss joghurté. Juh-vagy kecsketejből is készíthetik, különféle formákban.         

Reypenaer V.S.O.P (Hollandia) - 2 éves érlelésű, kemény gouda sajt
A Reypenaer V.S. O.P.-t hagyományos módon egy kisebb sajt gyárban késztik. Ezt követően két évig érlelik egyedülálló mikroklíma alatt, Woerdenben, ahol természetes hőmérsékleti és a páratartalomi különbségek uralkodnak. A sajtnak rendkívül intenzív íze van, összetett aromákkal, mint a karamell és csokoládé. A sajt rendkívül gazdag ásványi anyagokban.               

Tolminc (OEM) (Szlovénia) - Oltalom alatt álló eredet-megjelölésű, zsíros kemény alpesi sajt             
Tolminc sajt, oltalom alatt álló eredet megjelöléssel rendelkező, ma az egyik legismertebb szlovén őshonos sajt.  A források a „Tolminc” sajtot először a tizenharmadik században említik: abban az időben ezzel a sajttal fizették ki a földesúrnak járó adót. A sajtot legalább 60 napig érlelik. Íze édes, enyhén pikáns.           


Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?