hirdetés
hirdetés

Magyar képzőművészek a Danubianában

A dunacsúnyi víztározónál felépült Szlovákia első, kortárs művészetet bemutató modern művészetek magánmúzeuma, vagyis a Danubiana Meulensteen Art Museum nem először látna falai között magyar képzőművészeket. Évekkel ezelőtt, 2011-ben Keserü Ilona alkotásaiból Szín-Öröm-Kép címmel, Rudolf Sikora munkáiból pedig Az ember végül tudja... címmel állítottak össze magyar–szlovák közös tárlatot.

hirdetés

A tervek szerint most ismét magyarok művei színesítik Európa egyik legromantikusabb modern művészetek múzeumát. A mestermunkák már útra készülnek.

A Danubiana Meulensteen Art Museum nem egész 20 km-re Bratislavától (Pozsonytól) délre található, teljes neve a Duna folyóra, valamint a holland műgyűjtőre és mecénásra, Gerard H. Meulensteenre emlékeztet. Alapítói az eindhoveni Gerard Meulensteen holland műgyűjtő és művészetpártoló és a szlovák galerista Vincent Polakovič.

Kulturfélszigetnek is hívják, a képzőművészet, a modern építészet és a természetes környezet szimbiózisának egyik szép példájaként. A hármashatár közelében, egy mesterséges dunai félszigeten felépített múzeumot évente egyre többen látogatják a világ minden részéből.

Az épület terveit Vincent Polakovič és Peter Pollág festőművész víziója alapján Peter Žalman készítette el a képzőművészet szerelmesei, valamint a turisták örömére. A magánkézben lévő múzeumot nyolcezer négyzetméteres park övezi. Az egész félszigetet elfoglaló parkban kapott helyet a kortárs szobrászművészet vicces, megmosolyogtató seregszemléje.

A múzeumot körülvevő szoborparkban El Lissitzky, Magdalena Abakanowicz, Jim Dine, Hans van de Bovenkamp, Jozef Jankovič, Arman, J. C. Farhi, Vladimír Kompánek és Rudolf Uher alkotásai láthatók. Bilio NIC Mosolygó fejek című szobra szinte mindenkit megragad színeivel, modern formájával.

A múzeum 2000-es megnyitása óta Szlovákia, Európa és a világ képzőművészeti helye, ahol hírneves művészek alkotásainak tucatjait rendezték meg.

Az épületnek egyesek szerint hajó, másik szerint római gálya formája ejti ámulatba a kíváncsiakat, akik a pár méterre lévő folyót is láthatják. Egy audiovizuális szoba, egy előadóterem, a múzeum-shop és egy Duna-parti szabadtéri résszel kibővített kávézó is várja a turistákat. A múzeum tetejéről Pozsonyra és a Dunára lehet látni.

November végén a FIJET szervezte nemzetközi csoporttal munkatársunk is ott járt, és a többek által is a legérdekesebbnek tartott Bilio NIC Mosolygó fejek című szobra nyerte el a tetszését, amelynek fényképeivel több prospektuson is találkoztak.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

(forrás: TurizmusOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk