hirdetés
hirdetés

Már csak turisztikai látványosság a hatvani cukorgyár

Hatvan kiemelkedő turisztikai attrakciójává vált a város egykori cukorgyárának történetét bemutató különleges ipartörténeti gyűjtemény.

hirdetés

Ácson és Petőházán van hasonló, Szerencsen pedig cukor múzeum működik, mondta lapunknak Decsi Ferenc, nyugdíjas osztályvezető, a Hatvani Cukorgyár Emlékbizottságának tagja, aki néhány egykori munkatársával együtt szorgalmazta az emlékház létrehozását.

A gondolat támogatókra talált. Hatvanban 2003-ban szűnt meg a cukorgyártás, az emlékházat viszont később sikerült megnyitniuk. Három éves előkészítő munka eredményeként gyűjtötték össze azokat az egykor használt gépeket, technikai eszközöket, fényképeket, rajzokat, okleveleket, kitüntetéseket, amelyek a jelenlegi kiállítás gerincét képezi. Ezzel szeretnék megőrizni az utókornak a nagy múltú gyár emlékeit.

Hatvanban több mint egy évszázada, 1889-ben, a néhai gabonakereskedő Deutsch Ignác és fia vásárolta meg a Grassalkovich-birtokot a ma is látható műemlék kastéllyal együtt és építette meg a cukorgyárat a Zagyva-parti városban. Az üzem hosszú működése során a hazai élmezőnyhöz tartozott.

A gyár közelében található emlékház korábban élelmiszer bolt volt, amelyet átalakítottak és állandó kiállítóhelyet létesítettek. Az udvarán - többek között - a Hatvani Cukorgyárban valamikor gőzgéppel hajtott dugattyús vízszivattyút, a gyártáshoz használt mésztej adagoló berendezést, a Ganz gyárban készített villanymotort, gépi kalapácsot, illetve nagy teljesítményű fúrógépet is kiállítottak. Az említett technikai eszközök mellett egy nagy méretű süvegcukor formájú térplasztika, illetve a a cukor kristály alakját szimbolizáló márványtábla is emlékeztet az egykor Hatvanban készült édes termékekre.

Az emlékházban tablókon mutatják be a gyár több mint száz éves történetét, kiemelve a jelentős fejlesztési korszakokat, amelyekről írásos dokumentumok, fotók, régi üzemi rajzok is láthatók. Bemutatják a helyi szakemberek által létrehozott találmányokat, a cukorgyártáshoz használt egykori szakkönyveket, laboratóriumi műszereket, csomagolt termékeket, kézi szerszámokat, eszközöket is, amelyeket naponta használtak a gyárban. Az ipartörténeti emlékeken nyomon követhető az a folyamatos technikai fejlődés, amelyet a 19., 20., 21. században a Hatvani Cukorgyárban elértek.

Az emlékházban minden szerdán délután 3 órától 5 óráig ingyenesen fogadják az érdeklődő vendégeket, akik idegenvezetéssel ismerhetik meg a kiállítást. Az emlékkönyvi bejegyzések szerint az elmúlt időszakban több százan fordultak meg itt az ország különböző részeiből. Főleg iskolai osztályok, nyugdíjas csoportok, családok látogatják az emlékházat. A kiállítóhely idén is sikerrel csatlakozott a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozathoz, sőt Hatvan kulturális életének is része lett a ház. Rendszeresen tartanak előadásokat, például a cukoripari gőzgépekről, a gyáralapító tagokról, legközelebb pedig a cukorrépatermelés lesz a téma.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk