hirdetés
hirdetés

Mesebeli sziklák és fenyvesek között, a Cseh Paradicsomban

Aki Csehország természeti szépségeinek felfedezésére készül, nem hagyhatja ki a Cseh Paradicsom Nemzeti Parkot a repertoárjából. A fővárostól Prágától mintegy száz kilométerre levő közkedvelt kirándulóhely páratlan látványosságokat kínál a turistáknak.

hirdetés

Ez a vidék valamikor a festők, az írók és más művészek békés menedékhelye volt. A Cesky Ráj - ahogy a csehek nevezik -, látványos sziklákat, mély völgyeket, kanyargó folyókat, sűrű erdőkben megbúvó patakokat tartogat ma is a sok érkező látogatónak.

Jönnek is ide folyamatosan - évente több ezren - a vendégek személyautókkal, autóbuszokkal, sőt a környékről kerékpárokkal is, hogy a szépséges táj panorámájában gyönyörködjenek és megpihenjenek.

Barangolás a labirintusok között

Csehországnak ez az egyik legszebb és leglátogatottabb része, amely 2005 óta az Unesco geoparkokról szóló listájára is felkerült.

A különös nevét pedig még a XIX. században kapta, amikor a festői tájon, az Óriás-hegy lábánál egymás után szép kastélyokat és rezidenciákat építettek. Sőt, több mint hét évtizede már, hogy ezt a környéket természetvédelmi területnek nyilvánították.

Az itteni a vidék egyik fő vonzerejét a különleges formájú sziklaalakzatoknak köszönheti, amelyeket a természeti erők: a víz, a szél formálták évmilliók alatt. A túránk során megcsodálhattuk a több méter magas homokkőképződményeket, miközben barangoltunk a különböző alakú sziklák és labirintusok között.

Így pártalan látványosságban volt részünk, miután a sziklatornyok változatosságában és formagazdagságában gyönyörködtünk. Ahogy hallottuk, ezt a környéket manapság Csehország egyik természeti csodájaként emlegetik. 

Különleges formájú sziklák a fenyők között (Fotó Mentusz Károly)
Különleges formájú sziklák a fenyők között (Fotó Mentusz Károly)

A gyalogosok és a sziklamászók kedvelt helye

A geológusok krónikái szerint, ahol ma a sziklák tornyosulnak, valamikor tenger zúgott. A lapos öblök vastag homokrétegei az idők során kövekké tömörültek. Mintegy tizennégymillió évvel később, amikor a földkéreg megemelkedett, a tenger visszahúzódott.

A homokkő ugyan a szárazra került, de a víz rombolni kezdte és ez a folyamat ma is tart. Így a talajtakaró fölé emelkedett a sziklaalakzatok anyaga kevésbé áll ellen az időjárás viszontagságainak. Emiatt a látványos sziklatömbök erősen tagoltak. A formálásukban pedig nemcsak a víz, hanem a szél is jelentősen közrejátszott, amely napjainkban is koptatja, csiszolja őket.

A Cseh Paradicsom Nemzeti Park déli határán emelkednek az úgynevezett Parladó-sziklák, amelynek a területe az egyik legfontosabb és leglátogatottabb turisztikai központja ennek a vidéknek.

Úgy is mondják, hogy "sziklaváros", amely tele van magasra szökő tornyokkal, oszlopokkal és sziklaszerű alakzatokkal. Közöttük pedig szakadékok, árkok és völgyek láthatók. A porladó-sziklák egyébként nemcsak a gyalogos turistáknak, hanem sziklamászóknak is kedvelt helyei. A területet pedig a turistautak sűrű hálózata szövi át, jelzőtáblákkal segítve a látogatókat. 

Szép a környék panorámája (Fotó Mentusz Károly)
Szép a környék panorámája (Fotó Mentusz Károly)

Jól felszerelt szállodákban az elfáradt turisták

Ez a paradicsomi táj ma Csehország egyik szimbólumának számít. Közép-Európában pedig sehol máshol nem található ilyen terület, ahol alig néhány kilométeren belül ennyire változatos természeti kép fogadná a turistákat. Mindez elsősorban a mesebeli szikláknak és a gyönyörű fenyveserdőknek köszönhető.

Egyébként a túrák során elfáradt látogatókat a környéken található jól felszerelt szállodákban fogadják és szállásolják el a vendéglátók.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk