Mi lesz a sorsa a tunéziai charterláncoknak?

A magyarországi utazásszervezők számára komoly feladatot jelent a tunéziai terrortámadás utáni új helyzethez való alkalmazkodás. A tour-operátorok igyekeznek mindent megtenni az utasokért, de az nagyon valószínű, hogy a jelenlegi heti öt charterjáratból pár héten belül maximum 2-3 maradhat. Valószínűleg más desztinációkban bővítik a kapacitásokat.

Jelenleg öt charterlánc közlekedik Magyarországról tunéziai repülőterekre, ezek közül hármat a Kartago Tours, kettőt a Taurus Reisen üzemeltet. Albérlőként a Sun & Fun Holidays és a Neckermann rendelkezik helyekkel ezen járatok valamelyikén. A gépek keddi, pénteki és szombati napokon közlekednek.

A terrortámadás hírére az utazásszervezők bejelentették, hogy azok, akik július 10-éig lemondják tunéziai nyaralásukat, átfoglalhatnak díjmentesen más úti célba, más időpontra. Ezt a lehetőséget időközben kiterjesztették korlátozás nélkül minden későbbi időpontra.

A terrortámadás napján reggel Budapestről még telt házzal indult el a Taurus Reisen járata, és a lövöldözés hírére is csupán öt fő akart azonnal visszautazni Magyarországra. Egy hatfős társaság számára pedig Sousse helyett egy ötcsillagos hammameti szállodában foglalt szállást a Taurus Reisen – tudtuk meg Haythem Jamel ügyvezető igazgatótól. A Taurusnak jelenleg 296 utasa tartózkodik Tunéziában. 

A társaság kinti idegenvezetői szerint a helyzet a megszokott mederben folyik a szállodákban és a strandokon, a kirándulások az eredeti ütemezés szerint indulnak. A Taurus csoportja éppen most van kétnapos sivatagi kiránduláson.

 

Az ügyvezető szerint szükség lesz a kapacitások racionalizálására, erről hamarosan döntést hoznak a több érintett utazásszervezővel való egyeztetést követően. A Taurus minden indulási időpontra lehetőséget ad azoknak az utasoknak, akik nem akarnak elutazni korábban lefoglalt útjukra Tunéziába, hogy későbbi időpontra vagy más úti célra átfoglalják üdülésüket.

Ezt a lehetőséget a Sun & Fun Holidays is biztosítja az utasok részére, sőt ma arról döntöttek, hogy ezzel július tizedike után is korlátlanul élhetnek az utasok – mondta el kérdésünkre Tolga Deniz Sariyüce, a társaság ügyvezetője. A június 29-én kedden induló tunéziai járaton 40 utasa lett volna a társaságnak, közülük végül harmincan fognak elutazni, a többiek egy része lemondta, másik része másik úti célra foglalta át nyaralását.

A Kartago Tours kedden indít legközelebb charterjáratot Tunéziába. Füri Mihályné ügyvezető kérdésünkre elmondta, hogy csak aznap délelőtt derül majd ki, pontosan hány utas fog felszállni az utazásszervező 12:30-kor induló járatára. Járattörlésre a későbbiekben valószínűleg sor fog kerülni, hiszen a legutóbb, június 27-én, szombaton elindult charterjáraton a 187 utasból végül csak 47-en repültek Tunéziába, és úgy néz ki, a jövőben is erre az arányra lehet számítani.

A Kartago Tours szervezésében jelenleg 400 fő tartózkodik az országban, többségük nem kívánja megszakítani nyaralását, de akik az események következtében korábban haza akartak jönni, azok már a pénteki járattal visszajöhettek Magyarországra. A szombati visszafelé induló járat telt házas volt, így aznap plusz utasokat nem tudtak felvenni.

A Kartago Toursnál július 10-e után is lehet díjmentesen módosítani a foglalást, drágább csomag választása esetén csupán a különbözetet kell kifizetni. Az utazásszervező által kínált török és egyiptomi járatok pár nap alatt be is teltek, hiszen az utasok leginkább ebbe a két desztinációba foglalják át útjaikat, de a Kartago Tours már dolgozik a kapacitásbővítésen más úti célokba.

MUISZ: eltekintenek a kötbértől az utazási irodák visszamondás esetén

A tunéziai utakat szervező irodák eltekintenek a kötbér megfizetésétől, ha egy utas visszamondja az utat a pénteki merénylet miatt - mondta Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) alelnöke hétfőn az MTI-nek.

Hozzátette: aki nem akar utazni, annak jogszabály alapján kötbért kellene fizetnie, ennek ellenére a tunéziai utakban érintett négy utazásszervező - a Kartago Tours, a Neckermann, a Taurus Reisen és a Sun and Fun - a történtek miatt "nem ezt a magatartást gyakorolja", hanem vagy visszafizetik a részvételi díjat, vagy alternatív utat ajánlanak fel, általában Törökországba, Görögországba, Bulgáriába vagy Egyiptomba.

Kitért arra, hogy a Tunéziában tartózkodó 890 magyar utasból az eredetileg tervezett menetrend szerint mintegy 180-an jöttek haza a hétvégén, és körülbelül 50-en mentek ki. Hétfő reggel mintegy 750 magyar utas tartózkodott Tunéziában - mondta.

Nyilvánvaló, hogy csökkeni fog az utaslétszám, így charterösszevonásokra lehet számítani - jegyezte meg, hozzátéve: sokan lemondták az utat, de sokan elutaznak, mivel már kivették a szabadságukat.

Molnár Judit kitért arra, hogy a Külügyminisztérium biztonsági szempontból 1-es és 2-es kategóriába sorolja az országokat, ahol az 1-es az utazásra nem ajánlott, a 2-es a fokozott biztonsági kockázatot jelentő ország. Tunézia 2-es kategóriában volt a pénteki merénylet előtt is - ismertette.

 


Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.
A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből

A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből 

Isztambul a második törökországi város, amely már Debrecenből is közvetlenül elérhető Antalya után.
Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően

Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően 

Izrael vasárnap reggel megnyitotta légterét a szombat éjszakai, sikeresen kivédett légitámadás után, jelentették be hivatalosan Izraelben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.