hirdetés

Mi lesz a sorsa a tunéziai charterláncoknak?

A magyarországi utazásszervezők számára komoly feladatot jelent a tunéziai terrortámadás utáni új helyzethez való alkalmazkodás. A tour-operátorok igyekeznek mindent megtenni az utasokért, de az nagyon valószínű, hogy a jelenlegi heti öt charterjáratból pár héten belül maximum 2-3 maradhat. Valószínűleg más desztinációkban bővítik a kapacitásokat.

hirdetés

Jelenleg öt charterlánc közlekedik Magyarországról tunéziai repülőterekre, ezek közül hármat a Kartago Tours, kettőt a Taurus Reisen üzemeltet. Albérlőként a Sun & Fun Holidays és a Neckermann rendelkezik helyekkel ezen járatok valamelyikén. A gépek keddi, pénteki és szombati napokon közlekednek.

A terrortámadás hírére az utazásszervezők bejelentették, hogy azok, akik július 10-éig lemondják tunéziai nyaralásukat, átfoglalhatnak díjmentesen más úti célba, más időpontra. Ezt a lehetőséget időközben kiterjesztették korlátozás nélkül minden későbbi időpontra.

A terrortámadás napján reggel Budapestről még telt házzal indult el a Taurus Reisen járata, és a lövöldözés hírére is csupán öt fő akart azonnal visszautazni Magyarországra. Egy hatfős társaság számára pedig Sousse helyett egy ötcsillagos hammameti szállodában foglalt szállást a Taurus Reisen – tudtuk meg Haythem Jamel ügyvezető igazgatótól. A Taurusnak jelenleg 296 utasa tartózkodik Tunéziában. 

A társaság kinti idegenvezetői szerint a helyzet a megszokott mederben folyik a szállodákban és a strandokon, a kirándulások az eredeti ütemezés szerint indulnak. A Taurus csoportja éppen most van kétnapos sivatagi kiránduláson.

A Taurus Reisen utasainak egy része sivatagi túrára indult (június 29-i kép)
A Taurus Reisen utasainak egy része sivatagi túrára indult (június 29-i kép)
 

Az ügyvezető szerint szükség lesz a kapacitások racionalizálására, erről hamarosan döntést hoznak a több érintett utazásszervezővel való egyeztetést követően. A Taurus minden indulási időpontra lehetőséget ad azoknak az utasoknak, akik nem akarnak elutazni korábban lefoglalt útjukra Tunéziába, hogy későbbi időpontra vagy más úti célra átfoglalják üdülésüket.

Magyar turisták csoportja a tunéziai tengerparton, június 28-án
Magyar turisták csoportja a tunéziai tengerparton, június 28-án

Ezt a lehetőséget a Sun & Fun Holidays is biztosítja az utasok részére, sőt ma arról döntöttek, hogy ezzel július tizedike után is korlátlanul élhetnek az utasok – mondta el kérdésünkre Tolga Deniz Sariyüce, a társaság ügyvezetője. A június 29-én kedden induló tunéziai járaton 40 utasa lett volna a társaságnak, közülük végül harmincan fognak elutazni, a többiek egy része lemondta, másik része másik úti célra foglalta át nyaralását.

A Kartago Tours kedden indít legközelebb charterjáratot Tunéziába. Füri Mihályné ügyvezető kérdésünkre elmondta, hogy csak aznap délelőtt derül majd ki, pontosan hány utas fog felszállni az utazásszervező 12:30-kor induló járatára. Járattörlésre a későbbiekben valószínűleg sor fog kerülni, hiszen a legutóbb, június 27-én, szombaton elindult charterjáraton a 187 utasból végül csak 47-en repültek Tunéziába, és úgy néz ki, a jövőben is erre az arányra lehet számítani.

A Kartago Tours szervezésében jelenleg 400 fő tartózkodik az országban, többségük nem kívánja megszakítani nyaralását, de akik az események következtében korábban haza akartak jönni, azok már a pénteki járattal visszajöhettek Magyarországra. A szombati visszafelé induló járat telt házas volt, így aznap plusz utasokat nem tudtak felvenni.

A Kartago Toursnál július 10-e után is lehet díjmentesen módosítani a foglalást, drágább csomag választása esetén csupán a különbözetet kell kifizetni. Az utazásszervező által kínált török és egyiptomi járatok pár nap alatt be is teltek, hiszen az utasok leginkább ebbe a két desztinációba foglalják át útjaikat, de a Kartago Tours már dolgozik a kapacitásbővítésen más úti célokba.

MUISZ: eltekintenek a kötbértől az utazási irodák visszamondás esetén

A tunéziai utakat szervező irodák eltekintenek a kötbér megfizetésétől, ha egy utas visszamondja az utat a pénteki merénylet miatt - mondta Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) alelnöke hétfőn az MTI-nek.

Hozzátette: aki nem akar utazni, annak jogszabály alapján kötbért kellene fizetnie, ennek ellenére a tunéziai utakban érintett négy utazásszervező - a Kartago Tours, a Neckermann, a Taurus Reisen és a Sun and Fun - a történtek miatt "nem ezt a magatartást gyakorolja", hanem vagy visszafizetik a részvételi díjat, vagy alternatív utat ajánlanak fel, általában Törökországba, Görögországba, Bulgáriába vagy Egyiptomba.

Kitért arra, hogy a Tunéziában tartózkodó 890 magyar utasból az eredetileg tervezett menetrend szerint mintegy 180-an jöttek haza a hétvégén, és körülbelül 50-en mentek ki. Hétfő reggel mintegy 750 magyar utas tartózkodott Tunéziában - mondta.

Nyilvánvaló, hogy csökkeni fog az utaslétszám, így charterösszevonásokra lehet számítani - jegyezte meg, hozzátéve: sokan lemondták az utat, de sokan elutaznak, mivel már kivették a szabadságukat.

Molnár Judit kitért arra, hogy a Külügyminisztérium biztonsági szempontból 1-es és 2-es kategóriába sorolja az országokat, ahol az 1-es az utazásra nem ajánlott, a 2-es a fokozott biztonsági kockázatot jelentő ország. Tunézia 2-es kategóriában volt a pénteki merénylet előtt is - ismertette.

 

Berende Alexa - Szántó Zoltán
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

A Symbol Budapest új termékkel jelentkezik a turisztikai piacon: 220 éves pinceéttermében idézi meg Beatrix királyné lakomáját korhű zene, tánc és programok kíséretében.

hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Érintik az Ön vállalkozását az elszabaduló energiaköltségek?

Kiadónk társoldalai