hirdetés
hirdetés

Molnár Attila: a maximalizmusból nem szabad engedni

Molnár Attila 25 éve van a pályán, de még mindig legalább annyira szereti csinálni, mint a legelején. Szerinte a szakmában a legfontosabb a maximalizmus, az alázat és az összefogás. 

hirdetés

Ahogy december közepén beszámoltunk róla, Molnár Attila lett az Év Idegenvezetője 2017-ben. Attilára több mint 600 szavazat érkezett, ezzel a díj történetében páratlan népszerűséget tudhat magáénak.

Attilával a díj kapcsán beszélgettünk, aki lapunknak mesélt az elmúlt 25 évről, a szakmáról és a jövőről is. Elmondása szerint ez a díj hatalmas megtiszteltetés a számára, hiszen ez magának a szakmának az elismerése és széleskörű bázis szavazott rá. Attila szerint jelenleg a legnagyobb probléma az elöregedés, meg kell érteni, hogy a fiataloknak is helyet kell biztosítani. Ehhez szükség van a megfelelő oktatásra, a munkakörülmények javítására (fizikálisan és mentálisan egyaránt) és a szabályozási rendszer megreformálására is.

Hozzátette, hogy a díj odaítélésénél szigorú volt a bíráló bizottság és pont ez adja a rangját. Szerinte nagyobb összefogásra lenne szükség a szakmán belül, mert közösek az érdekek.

Véleménye szerint először mindenkinek Magyarországot kell megismernie, hiszen az országon belül rengeteg színvonalas program és attrakció várja a hazai és külföldi turistákat egyaránt. Kiemelte példaként a Pannonhalmi Bencés Főapátságot és a Diósgyőri várat is, ahová évente több csoportot is elvisz. Fontos, hogy egyre jobb minőségű szolgáltatások legyenek elérhetőek, ezek emelik a turizmus színvonalát.

A jövő az interaktivitás – állítja a szakember -, mert ezek az elemek vonzzák a legjobban a turistákat, például egy jó performance teljesen egyedivé tud tenni egy utat. Egyre több a fiatal utazó, akik élményeket keresnek és nagy a kíváncsiság bennük.

Molnár Attila még 25 évig maradna a pályán
Molnár Attila még 25 évig maradna a pályán

Attila kiemelte azt is, hogy nagyon fontos lenne szakmán belül a korrekt árképzés is, az átláthatóság, hogy ne legyenek burkolt díjak. Ezenfelül elengedhetetlen a megfelelő szakmai felkészülés mert a maximalizmusról soha, semmilyen körülmények között nem szabad lemondani.

Az idegenvezető véleménye szerint ebben a szakmában (is) nagyon fontos a stabil háttér, egy megértő és szerető család, akik elfogadják a néha kiszámíthatatlan időbeosztást.

Érdeklődésünkre elmondta, hogy Magyarország teljes területén, az Alpokaljától Szatmár-Beregig évtizedek óta kalauzolja a vendégeket, Budapesten pedig tematikus programokat is vezet. Külföldi személyes kedvence a szomszédos Szlovénia, ahová mindig szívesen tér vissza és legalább még 25 évig szeretné ezt a munkát csinálni, melyhez mi sok sikert kívánunk!

Balázs Zsuzsanna
a szerző cikkei

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk