Nem lesz egzotikus charter az idén Budapestről

A fizetőképes kereslet évek óta tartó csökkenése következtében az idén először nem lesz charterjárat Magyarországról egyetlen egzotikus úti célba sem.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Míg néhány évvel ezelőtt még Mexikóba, Dominikára, Kenyára, Zanzibárra, mi több, az Aeroviva fénykorában Nepálba és Burmába is indultak charterek Budapestről, addig az idén már a tavalyi thai charter sem indul el. A téli charteres piac leépülésében szerepet játszott a Malév eltűnése is. Mindenesetre érdekes, hogy augusztusban még nem így nézett ki a helyzet. Fél tucat tour-operátor egyezkedett egy közös jamaicai–dominikai járat beindításának lehetőségéről, végül nem sikerült elindítani a charterláncot. Hasonló a történet Thaifölddel is, a Travel Service-től tavaly gépet bérlő Best Reisen az idén nem tudott megegyezni a feltételekről a légitársasággal, így kizárólag menetrend szerinti járatokkal kínálja egyébként sikeres úti célját. A Travel Service ügyvezetője, Farkas Attila a nyár végén bejelentette, hogy thaiföldi és tenerifei járatokat tervez, direkt értékesítéssel, magyarul az utasok közvetlenül foglalhatnak helyet a járatokon. A terv azonban két hét alatt lekerült a napirendről, a legfrissebb hírek szerint a Travel Service-nek egyetlen gépe sem állomásozik télen Magyarországon, Kanadából fognak a hideg időben nyaralókat szállítani a karibi térség üdülőhelye-ire. Ugyanakkor elképzelhető, hogy egyiptomi és kanári-szigeteki láncot bevállal a légitársaság, erről még folynak a tárgyalások. Az is valószínű, hogy három-négy utaztató közösen indít a legnehezebb időszakban (december– február) egyetlen járatot Tunéziába. A charteres lehetőségek szűkülése mellett az is tény, hogy menetrend szerinti járatokkal is kényelmesen, az utazásszervezők szempontjából kevesebb rizikóval is megközelíthető a téli üdülőhelyek többsége. Zám Tibor, a Best Reisen ügyvezetője azonban felhívta a viszonteladók figyelmét egy alapvető különbségre: a menetrend szerinti légi járatokkal szervezett programokra érdemes időben jelentkezni, az el nem adott helyeket jóval korábban visszaadják az irodák a légitársaságoknak.

Amerikai szilveszter

A Morton’s téli árualapjában kiemelt helyet kapott két szilveszteri amerikai körutazás. Az USA nyugati partját járják be a turisták az egyik, kilencéjszakás program keretében. A másik utazás a New York intenzíven címet viseli. A két program az USA látnivalóinak legjavát mutatja be, egyedi fakultatív élményekkel tarkítva, mint például korcsolyázás a Rockefeller Center előtt vagy az ünnepi programok a Universal Filmstúdióban Hollywoodban. Újdonság az irodánál egy floridai program: találkozás Miami Beachen Frei Tamással! Frei Tamás három napra csatlakozik a csoporthoz. A turisták egyebek mellett Miami építészeti tradícióit és az ötvenes évek Havanna-feelingjét ismerhetik meg. Két szállodakategória választható, standard és deluxe minőségben. Az irodától megtudtuk azt is, hogy minden útjukat magyar anyanyelvű idegenvezetők kísérik, és átlag feletti színvonalú szállodákat válogatnak a kínálatba. A programok kialakítása során az élményekre helyezik a hangsúlyt.

Ausztrál körúta Fehérvár Travelnél

A tavalyinál jelentősen bővebb kínálattal jelent meg a Fehérvár Travel téli katalógusa. Megjelent a Fehérvár Travel 2012–13. évi téli programfüzete, amely a tavalyi téli katalógushoz képest 25%-kal terjedelmesebb, így már 41-féle program közül választhatnak az utazni vágyók. Ezek között 25-féle egzotikus és 16-féle buszos utazás található (ez utóbbiak az adventi, a szilveszteri és a karneváli időszakra). A legnagyobb újdonságot az „Ausztrália és Új-Zéland” körutazások jelentik 15 és 22 napos változatban. Az első 37 fős csoportot az iroda már a nyári hónapokban meghirdette a honlapján. A Fehérvár Travel törzsutasai között akkora volt az érdeklődés, hogy tíz nap után már csak várólistára lehetettjelentkezni – tudtuk meg az irodától. Az egy évvel korábbihoz képest több az adventi, a szilveszteri és a karneváli ajánlat is. Az európai autóbuszos utazások közül kiemelendő újdonság München és Altötting adventkor, valamint a rijekai karnevál. Újra meghirdetésre került a szilveszteri programok között a szilveszter Dél-Itáliában, az egzotikus utazások között pedig Japán, a felkelő nap országa. Az új desztinációk katalógusba kerülését alapos bejárás és több hónapos előkészítő munka előzte meg. A Fehérvár Travel a téli időszakban is „5*-os indulási garanciával” hirdeti utazásait. Az utazási irodánál csaknem tíz éve egyszer sem fordult elő, hogy egy meghirdetett utazást visszamondtak volna a minimális utaslétszám hiányában.

Hatvan országba kínál utat a Bono

A Bono Utazási Központ– Skandináv Utazási Központ immár több mint hatvan országba kínál saját szervezésű egyéni és csoportos utakat. A már szokásosnak tekinthető szilveszteri és februári Hongkong–Makaó–Szingapúr– Malajzia csoportos körutazás mellett kuriózum a szilveszteri közép-amerikai hajóút magyar idegenvezetéssel. Más jellegűek a kedvező árú európai focimeccsekre, például a Real Madrid– Atletico spanyol bajnoki és a Real–Ajax Bajnokok Ligája-, illetve a Sporting Lisszabon– Videoton Európa Liga-találkozóra szervezett utak. Az egyéni ajánlatok között figyelmet érdemelnek az olyan egzotikus desztinációk, mint Ázsiában Burma, Omán, Kambodzsa és Vietnam, Afrikában pedig Etiópia, Namíbia és Uganda. Észak felé indulva az egyik legnépszerűbb út a december eleji téli kalandok finn Lappföldön, ahol a hómobilozás, rénszarvasés kutyaszánozás mellett a Mikulással is lehet találkozni – a gyerekek legnagyobb örömére.

32 ezer nyári utas a Terránál

32 ezer utas választotta idén nyáron a Terra Reisen útjait, ami a várakozásoknál kisebb, csupán 10%-os visszaesést jelent a tavalyihoz képest. Egy budaörsi vendéglőben tartotta téli katalógusának bemutatóját az egyéni utazásokra specializálódott Terra Reisen. A kötetlen hangulatú rendezvényen a nyári forgalom alakulásáról is elhangzottak információk. Csákány Csaba country manager kiemelte, hogy áprilisban az általános gazdasági helyzet miatt módosították terveiket: a tavalyinál 20%-kal kevesebb utassal számoltak a nyárra. Ezt a „szűkített” tervet (30 ezer utas) sikerült végül túlszárnyalni, így 20 helyett csak 10%-os lett a mínusz. Ugyanakkor összesen csupán 22 reklamációt kaptak, amivel igazán elégedettek az irodánál. A legnépszerűbb nyári desztinációnak Horvátország bizonyult, mígOlaszország jelentősen vesztett vonzerejéből. Érdekes, hogy a tömeges foglalások csak júliusban indultak be. Csákány Csaba elmondta, eredetileg arra számítottak, hogy az a réteg, amely már nem engedheti meg magának a repülős üdülést, majd autós programot választ. Ehelyett a tapasztalatok azt mutatták, hogy annak az utaskörnek egy része tűnt el, amely eleve csak az autós üdülést engedhette meg maguknak. Egy megdöbbentő számadat is elhangzott: a csúcséveknek számító 2007–2008-ban még a mostaninál 50%-kal több, összesen 45 ezer honfitársunk választotta nyáron a Terra útjait. A téli szezonban a tavalyinál 10%-kal több utasra számítanak a társaságnál. 76 oldalas téli katalógusukban osztrák, olasz, szlovák és szlovén síajánlatok szerepelnek. A 107 szálláshely közül 24 korábban nem volt benne a kínálatban. 13 panzió vagy szálloda „magyar kedvenc” minősítést kapott, de javasolnak családi síterepeket is. A rövid prezentáció után a Csákány Csaba által szabad tűzön főzött gulyáslevessel és különleges palacsintával vendégelték meg a meghívottakat.

Újdonságok az OTP Travel téli kínálatában

Szeptember végén jelent meg az OTP Travel 2012 téli ajánlatait tartalmazó kiadványa, amely 88 oldalon sok újdonsággal, öt témakörben – autóbuszos és repülőgépes körutazások, városlátogatások, fly and drive programok, tengeri hajóutak, üdülések – kínál változatos programokat az utazni vágyóknak – tudtuk meg Molnár Judittól, az iroda ügyvezetőjétől. Az újdonságok közé tartozik a csoportos karib-tengeri hajóút magyar idegenvezetővel az MSC Poesia fedélzetén, a távol-keleti és új-zélandi hajóút egyéni utazók részére, az ausztrál körutazás és az azték Mexikó – körutazás acapulcói nyaralással. A Fly and drive programok közé bekerült Ausztrália és Új-Zéland, Florida és Kalifornia. India–Nepál körutazást is kínálnak, és valódi különlegesség a müncheni, salzburgi, prágai városlátogatás vonattal. Szilveszteri csoportos utazásokat is szerveznek magyar idegenvezetővel: autóbuszszal Opatija és Prága, repülőgéppel Nizza és Lisszabon az úti cél. A körutazások kínálata rendkívül széles: autóbusszal a környező országok nevezetességei fedezhetők fel (Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Lengyelország), a repülőgépes ajánlatok közül érdemes kiemelni Portugáliát, Kínát, Brazíliát, Srí Lankát, Vietnamot és Kambodzsát. Kalandra és természetközeli élményekre vágyó egyéni utazóknak már két főtől garantált utakat kínálnak az indonéz szigetvilágban (Bali, Jáva, Szumátra). Az üdülések terén az elmúlt évek tapasztalatai alapján kedvelt ajánlatok szerepelnek a kínálatban: Madeira, Maldív-szigetek, Bali, Mauritius, Seychelles, Kuba. Molnár Judit kiemelte továbbá, hogy érdemes a www. otptravel.hu weboldalát böngészni, mert lesz néhány olyan ajánlat, amelyet csak a honlapon hirdetnek meg.

Utazom.com:tízszer több

Az Utazom.com megtízszerezte saját szervezésű programjainak számát a 2012–13-as téli szezonra. Őszre európai városlátogatásokkal és egyedi aktív programokkal, télre pedig egzotikus nyaralásokkal és síutakkal bővítette árualapját. Az Európa történelmi nagyvárosaiba induló városlátogató programok szinte mindegyike városközponti, választhatóan két-, három- vagy négycsillagos szállást tartalmaz. A Madrid, Barcelona, Róma, Párizs, Lisszabon, Dublin, Isztambul, Amszterdam, Prága, Párizs felfedezésére tökéletesen alkalmas programok teljesen testreszabhatók: akár transzfert és magyar nyelvű idegenvezetést is lehet foglalni az irodában. Az aktív programok és utasok száma is nagyot nőtt az egy évvel ezelőttihez képest. Szenczi Zsolt, az aktív csapat vezetője szerint fordulópont lesz ez a szezon. További fejlesztéseket terveznek, még több egy- és kétnapos túrát szeretnének kiírni, amelyek felkészülés nélkül is vállalhatók bárki számára, és amelyen teljesen új nézőpontból ismerhetik meg az utasok a környező országokat és messzi tájakat. A tavalyi sikeres kubai szezon után idén új egzotikus desztinációkat is bejelentettek. A karibi térségben Mexikó és Kuba mellett várhatóan Dominika, Jamaica és a Bahamák tengerpartjai fognak nagyszámú utast elcsábítani, de a kultúrát kedvelők Kubába és Mexikóba körutazást és kombinált programokat is foglalhatnak az irodánál. Idén először Ázsiába is szerveznek téli nyaralóprogramokat, mégpedig Vietnamba, a Seychelles-szigetekre és a Maldív-szigetekre. Az iroda nagy várakozással tekint első síszezonja elé is. Idén leginkább Ausztria, Franciaország és Szlovénia népszerű terepeire koncentrálnak.

Advent és velencei karnevál

A karibi térségbe, a Bahamákra, Dubajba, Indiába és a Maldív-szigetekre kínál egzotikus utakat idén télen a Millennium utazási iroda – tudtuk meg Schober Csillától, az iroda idegenforgalmi referensétől. Emellett 21-féle programlehetőséggel november 17.–december 23. között hétköznap és hétvégi időpontokban is kínálják bécsi adventi programjukat egy-, két-, illetve háromnapos változatban. A velencei karneválra nonstop utazással vagy egy-két éjszakás szállással is szerveznek utakat.

Tél a Best Reisennél

A minap mutatta be téli–tavaszi katalógusait a Best Reisen. A Ramada Plaza Budapestben tartott eseményen a nyári szezont is értékelte a társaság. Zám Tibor ügyvezető elmondta, hogy a 2012- es év sem az optimizmus jegyében kezdődött a hazai kutaztatók számára. A végtörlesztések, a gazdasági válság, a Malév-csőd előrevetítette, hogy kevesebben élnek majd az előfoglalási lehetőségekkel, mint a korábbi években. Ehhez alkalmazkodva az iroda igyekezett testreszabott ajánlatokkal megnyerni az érdeklődőket. Végül a többféle előfoglalási alternatíva hatására sikeres volt ez az időszak. Július elejéig több mint 21 ezer utas foglalta le utazását az irodánál. A nyári szezonban összességében kismértékbennőtt az utasszám a tavalyihoz képest, az árbevétel ugyanakkor 10%-kal emelkedett. A nyáron egyébként a jól bevált desztinációk (Egyiptom, Tunézia, Török-, Spanyol- Görögország, Szicília) mellett ismét programozta Ciprust. Máltán először foglalt le garanciális helyeket. Abszolút újdonság volt Bulgária. Az évek óta sikeres, családbarát szolgáltatásokat kínáló Dino Club-hálózat is kibővült idén, Észak-Dalmáciában Starigrad-Paklenicán a Bluesun Hotel Alan sikeresen debütált az utasok körében. Hajóutakkal is bővült idén a kínálat, a Royal Caribbean és az MSC hajóstársaságok útjai közül választhatnak az érdeklődők. Zám Tibor arra hívta fel a figyelmet, hogy az idén körülbelül 130 ezer honfitársunk utazott külföldre nyaralni charterjáratokon, ez nagyjából 10%-os visszaesést jelent a tavalyi 140-150 ezerhez képest. 2008-ban, a válság előtti utolsó évben még kétszer ennyi, 260 ezer charterutas volt Magyarországon a nyári szezonban. Kiemelt jutalékok, egyszerűbbé váló partnerkapu, kereshető hajóutak és rendszeren belüli repülőjegy-foglalás, ilyen újdonságokkal tervezi megkönnyíteni viszonteladói munkáját a Best Reisen. A Best Reisen az előttünk álló téli és tavaszi szezonra két külön katalógust jelentetett meg Repülős utazások 2012–13 tél-tavasz és Egzotikus utazások 2012–13 tél-tavasz elnevezéssel. Míg előbbi a nyáron és télen is nagy sikerrel programozott deszti ná ciókat tartalmazza, addig az egzotikus katalógus kifejezetten a téli és kora tavaszi időszakban kínált utazásokat gyűjti egy csokorba. A téli időszakban is várja a nyaralni vágyókat Hurghadán, Marsa Alam ban és Sharm el-Sheikhen összesen mintegy 60 szállodával Egyiptom, amit vasárnapi indulással programoz a tour-operátor. A téli időszak első három indulásánál (november 4., 11., 18.) Hurghadán és Sharm el-Sheikhen is leszáll a Travel Service járata, az ezt követő időpontokban Budapest–Hurghada útvonalon közlekedik a járat a tervek szerint. A nyáron már megszokott, pénteki napon kínálja tunéziai utazásait budapesti indulással a Best Reisen. A november 2-án induló első charterjárat – csakúgy, mint az azt követő járatok – Budapest–Monastir útvonalon közlekedik. Tunéziában Hammamet és Sousse- Port El Kantaoui szállodái közül választhatnak, ezenkívül lehetőség van nyolcnapos körutazásra, és üdüléssel kombinált kiskörutakon is részt vehetnek utasok. Gran Canaria pénteki indulással, menetrend szerinti járattal lesz elérhető, december 21- i első indulással olyan népszerű üdülővárosokba kínálva kikapcsolódási lehetőségeket, mint Playa del Inglés, San Agustin, Meloneras vagy Las Palmas, ahová a repülőjárat is közlekedik. A fakultatív programok minimum tíz fő jelentkezése esetén indulnak. Mélytengeri horgászat, hajókirándulás, Loro Park és Tenerife is szerepel a lehetőségek között. A Kanári-szigetek legnépszerűbb képviselője Tenerife, ahová pénteki indulással programoz üdülést az utazási iroda, ahol többek között Costa Aleje és Playa de Las Americas szállodái közül lehet választani. Fakultatív programok keretében lehetőség nyílik ellátogatni a környező szigetekre, megtekinteni Európa legnagyobb delfináriumát vagy éppen a világ legmagasabb, óceánból kiemelkedő vulkánjának 17 km széles kráterét. Az első foglalható időpont a téli időszakban december 21. Madeira a téli időszakban november 2-i indulással foglalható, menetrend szerinti járattal, lisszaboni átszállással a TAP légitársasággal. Míg nyáron 8 nap/7 éj üdülés volt foglalható a Best Reisen kínálatában, addig a téli időszakra vonatkozóan ez 7 nap/6 éjre módosul. A kínálatban szereplő szállodák többsége Funchalban található, de van lehetőség Camara de Loboson is üdülni. Ciprusra Budapest–Larnaca útvonalon közlekedő menetrend szerinti járattal programozva kínálja üdülési lehetőségeit az iroda Larnaca,Agia Napa, Limassol üdülőkörzetekben. A „szerelem szigetére” november másodikán indul a Best Reisen első járata, amely szombatonként fog közlekedni, és egészen március végéig a Wizzair légitársasággal. Máltára 2013 áprilisától lehet utazni, az utasokat az Air Malta menetrend szerinti járatával utaztatja az iroda pénteki napokon. A választható szálláshelyek Sliema, St. Paul’s Bay, Cirkewwa, Qawra, St. Julians üdülőhelyeken találhatóak. Thaiföld ezúttal sem maradhat ki a Best Reisen kínálatából. Az idei évben decembertől a Qatar menetrend szerinti járatával programozott üdülések és körutazások lesznek, amelyek Thaiföldön belül, illetve a környező országokba (Laosz, Vietnam, Kambodzsa) csábítják a látogatókat. Goán az állam északi, közép és déli részében is kínál üdüléseket a Best Reisen, széles szállodaválasztékkal. Indiába körutazásokat is szerveznek. Srí Lankára november 23-tól indulnak menetrend szerinti járatokkal az utazások. Lehetőség van kizárólag üdülésre vagy körutazással egybekötött pihenésre Srí Lankán vagy a Maldív-szigeteken. A Maldív-szigeteken tíznapos, 7 éjszakás nyaralást kínál a Best Reisen menetrend szerinti repülőjárattal Budapest–Male útvonalon. A Seychelles-szigetekre november másodikától hetente indítja útjait az iroda Mahé szigetére. Mauritiusra december 26-val indítja első üdülését a Best Reisen, ahol három-, négy- és ötcsillagos szállodákból lehet választani. Kenyába többféle utazást kínál a tour-operátor az üdüléstől a szafarin át a gorillalesig. Az üdülést Észak- és Dél-Mombasában található szállodákkal kínálja, háromféle fakultatív programmal. Az Egyesült Arab Emirátusokban és Ománban klasszikus üdülést, városlátogatást, városlátogatással egybekötött üdülést és körutazást kínál a Best Reisen. Az Emirátusokban Dubaj, Abu-Dzabi, Sharjah szerepel az üdülőhelyek választékában. A dél-amerikai utazások minden esetben Brazília világhírű városával, Rio de Janeiro meglátogatásával kezdődnek. Az első négy napot követően lehetőség van a Copa Cabanán üdüléssel tölteni az utazás további részét vagy ellátogatni üdülés helyett az Iguassu vízeséshez, Salvadorban tölteni három éjszakát vagy Argentína fővárosában, Buenos Airesben látogatást tenni. A kubai nyaralást havannai és varaderói üdüléssel, illetve ezek kombinációjával kínálja a Best Reisen menetrend szerinti járattal 2013 januárjától Budapest– Havanna viszonylatban. Mexikó esetében is többféle lehetőség közül választhatnak az érdeklődők. A klasszikus üdülést választók Cancúnban és Playa Del Carmen települések szállodakínálatából választhatnak, maja körutazásait cancuni üdüléssel egészíti ki az utazásszervező. Az utazások 2012 decemberétől indulnak.

Neckermann:új úti cél Marokkó

A 2012–13-as téli szezon kiadványainak újdonságait szeptemberben road show-n ismertette partnereivel a Neckermann. Szélesítették a magyar idegenvezetős kulturális körutazási kínálatot: idén Madeirát, Thaiföld titokzatos tájait, Balit és egy kenyai szafarit lehet akár magyar nyelvű vezetéssel is megcsodálni. A körutazások mindegyike kombinálható tengerparti pihenéssel is. Tovább nőtt a repülős kínálat is. Az új úti célok között található például Marokkó, a 8000 kilométeres tengerpartjáról is méltán híres Brazília, az állandó téli slágernek számító Kanári-szigeteken pedig Lanzarote és Fuerteventura is elérhető lesz idén. A nemzetközi konszern hátterének előnyeit kihasználva a német Neckermann anyacég kínálatából négy közkedvelt repülős katalógus (Afrika és Ázsia; Karibi térség, Közép- és Dél-Amerika; Dél-Európa és Észak-Afrika; illetve Spanyolország és Portugália) majd teljes kínálata is elérhető magyar kód alatt a Neckermann foglalási rendszerén keresztül. Szokásosan széles kínálatot vonultat fel a Neckermann idei síkatalógusa is. Ausztria, Olaszország, Svájc, Szlovákia és Szlovénia legkedveltebb sírégióiban lehet több száz szálláslehetőség közül választani, és ezentúl magyar kód alatt foglalható a német síkatalógus is. Idén a Neckermann szezonnyitó síbulija november 15–18. között lesz Kaprunban.

Zumba és előzetes árkalkuláció a TUI-nál

Teljesen új design jellemzi a TUI téli k atalógusait – mondta el kérdésünkre a TUI magyarországi country menedzsere, Andreas Hamorszky. A 22, magazinjellegű katalógus innovatív, utasbarát formában készült el. A szállodaleírások több képpel több emóciót is váltanak ki, nagyobb kedvet keltve a nyaraláshoz. 100 ország 4500 szállodája szerepel a kínálatban, ezek közül 140 környezetbarát szállás, 44 pedig ún. Eco Resort. 500 körutazás is szerepel a katalógusban. A katalógusinformáción túl a www.tui-katalog. info. alatt további fontos információk találhatók: videók, további képek, leírások, új QR kódos linkekkel is néhány szállodánál. Az IRIS.plus foglalási rendszer 6.5.2 verziójától új funkció áll rendelkezésre, a Preisdetails. Ez megkönnyíti az eladó munkáját, azonnal áttekinthető az árképzés anélkül, hogy fixálnánk a foglalást. Ez egyszerre jelent időmegtakarítást, könnyebben érthető kalkulációt, illetve professzionálisabb értékesítést – emelte ki Hamorszky. A Gulet márka esetében úgyszintén új innovatív katalógusdesign és új árképzés érvényesül. Ausztriai indulásokkal a mediterrán térségben 71 légiláncot és 14 célterületet kínál idén télen a Gulet. Úgyszintén ausztriai indulásokkal távoli földrészeken 160 légiláncot és 16 célterületet ajánlanak. Új nonstop üdülőjárat indul például Bécsből Varaderóra a Condorral péntekenként. Punta Canát a Condorral szerdánként kínálják, Maléra az Austriannal lehet elrepülni szerdán és pénteken. Bangkokot az Austrian napi járatára alapozzák, de az Eva Air heti három gépén is vannak helyeik. Dubajba az Emirates heti 13, illetve az Austrian napi járatával lehet elrepülni. A Gulet kínálatában 216 szálloda szerepel, ezek közül 28 új. Új desztináció a Seychelle-szigetek. A 27 körutazás közül újdonság a dél-amerikai körút, és vannak olyan utak is, amelyeken a maximális létszám húsz fő. A Magic Life márka is számos érdekességgel rukkolt elő a téli szezonra hat országkatalógusában és három témakatalógusában. 522 szálloda szerepel a kínálatban, ezek közül 76 új szálláshely. 30 célterületre 231 indulást ajánl a Magic Life a télre. hat új Club került a kínálatba Spanyolországban, Tunéziában, Egyiptomban és Törökországban. Az újdonságok közé tartozik a snorkeling, a Magic-Goldies és a híres emberek testközelből program, de lesz zumba, Magic Cinema, mentális, siker- és nevetéstréning, valamint táncworkshop is. Széles a megtakarítások köre az előfoglalási kedvezményektől a nyugdíjas ajánlatokig, de speciális kedvezményes időpontokat és gyerekárakat is lehet foglalni. Az osztrák indulások mellett budapesti ráhordójárattal húsz távoli desztináció foglalható a rendszereken keresztül, valamint a teljes német piac – emelte ki végezetül Andreas Hamorszky.

Az inkák kincse

Magyar utazó ritkán jut el Kolumbiába, pedig a latin-amerikai ország megannyi látnivalót kínál. A közelmúltban a Karib-tenger partján fekvő Cartagena történelmi városában rendezték meg Dél- és Közép-Amerika legnagyobb turisztikai üzleti vásárát, a TMLA-t, amelyen Szolnok Péter, a TAP légitársaság magyarországi igazgatója is részt vett. Szolnok Péter lapunknak elmondta, hogy az UNESCO világörökségének részévé nyilvánított Cartagena fantasztikus meglepetés volt számára. A spanyol gyarmati idők egyik legfontosabb dél-amerikai kikötőjéből indultak egykor útnak Európa felé a perui inkák csodálatos aranykincsei, ezért a városban hatalmas erődök, gyönyörű paloták, templomok épültek. A történelmi épületek többsége felújítva várja a turistákat, vízum magyaroknak nem kell, az árak megfizethetők, a közbiztonság pedig messze nem olyan rossz, mint itthon gondoljuk. Cartagena mellett Kolumbiában érdemes még felkeresni a függetlenségi harchoz kötődő emlékeket, a Bogotától délre fekvő, ún. „kávéháromszöget”, amelynek fejlesztése kiemelt kormányzati program, továbbá a karibi tengerpart közelében fekvő, érintetlen szigetvilágot. A TMLA-t minden évben másik dél-amerikai nagyvárosban rendezik meg. Az idén 140 külföldi hosted buyer vett részt a vásáron, akiknek napi 12-20 üzleti tárgyalást kellett abszolválniuk. Jövőre az ecuadori Quito ad otthont a TMLA-nak.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.