hirdetés
hirdetés

Nemzetközi program indul a délkelet-európai vizes élőhelyek védelmére

A Natura 2000 területek vizes élőhelyeinek hatékonyabb megőrzését és jobb kezelését célozza az a nemzetközi program, amely több mint 2,5 millió euróból, hét ország együttműködésével valósul meg a következő években – közölte a nyitókonferenciához kapcsolódó sajtóbeszélgetésen a projekt koordinátora Szolnokon.

hirdetés

Fábián Zsófia elmondta, hogy a túrkevei székhelyű Nimfea Természetvédelmi Egyesület főpályázóként 7 ország - Magyarország, Ausztria, Olaszország, Bulgária, Görögország, Románia és Szerbia -, további 13 szervezetével közösen lép fel a Natura 2000 vizes élőhelyek védelme érdekében.
A délkelet-európai együttműködési program keretében 2014 januárjáig dolgoznak együtt az érintett nemzetek képviselői, a kiválasztott fajok és élőhelyek jellege szerint 4 munkacsoportot alkotva.
Tevékenységük célja, hogy közös nemzetközi stratégiát és eszközrendszert dolgozzanak ki a Natura 2000 hatálya alá tartozó vizes élőhelyek hatékonyabb megóvására és ésszerűbb, fenntarthatóbb kezelésére. Mindemellett a projekt része az új stratégiák és szemlélet nemzeti szintű elfogadtatása és gyakorlati megvalósítása is.
A résztvevők elképzelései között szerepel továbbá élőhelyek és fajok szerinti nemzetközi cselekvési tervek kidolgozása, védelmi akciók megvalósítása, valamint a fenntartható turizmus népszerűsítése – fogalmazott a programvezető, aki jelezte: 2 hazai, 3-3 osztrák, olasz és román, valamint 1-1 szerb, bolgár és görög szervezet – köztük nemzeti parkok, önkormányzatok, egyetemek és kutatóintézetek – vesznek részt a munkában, melynek teljes költségvetése 2.545.000 euró.
A kiadások 75 százalékát európai uniós pályázati forrásból, míg egynegyedét saját erőből finanszírozzák. A magyarországi projektelemek a Balaton környéki vizes élőhelyekre és a Túrkeve, illetve Mezőtúr között 290 hektáron elterülő Pásztópuszta pannon szikes gyepére összpontosítanak. Ez utóbbira az együttműködésben egyedüli civil szervezetként résztvevő Nimfea Természetvédelmi Egyesület 523.000 eurót fordíthat majd – tájékoztatott Fábián Zsófia.
Az eseményen a projekt olasz, román és bolgár partnerszervezeteinek képviselői is részt vettek, akik ismertették a szakmai munkába bevont Natura 2000, illetve UNESCO világörökségi védelem alá eső területeik sajátosságait és a fejlesztések tervezett irányait.

(forrás: MTI)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Pályázzon és nyerjen!

Meghosszabbított jelentkezési határidő: szeptember 30.!
Legyen részese Magyarország nemzetközi szinten is elismert szálloda- és vendéglátóipari designversenyének, a Klasszis TopDesign 2022-nek, ahol egyedül az számít, mennyire szép, különleges és egyedi az a kisebb-nagyobb szálláshely, vendéglátóegység, irodai vendéglátóhely, borászat, pincészet vagy a Horeca-szegmenst megcélzó digitális platform, innováció vagy más beszállítói termék, amely az Ön tulajdonában van vagy Ön üzemelteti. További információ és a pályázat beadása
: ITT

hirdetés
hirdetés