Ökofalu és élménytanya a legsikeresebb zöld projektek között

A Turizmus Trendet is megjelentető Professional Publishing Kiadó immár negyedik alkalommal hirdeti meg a Greennovációs Nagydíjat, amelyre több iparágból, így a turizmusból is lehet nevezni.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A tavalyi versenyre rekordszámú (50) pályázat futott be: öt kategóriában (gyártó/termelő, termék, kereskedő, szolgáltató, reklám/promóció) végül 21 pályázat jutott a döntőbe, a győzteseket a március végén megrendezett díjátadón hirdették ki.

A Greennovációs Nagydíj fődíját végül egy a turizmust is érintő településfejlesztési projekt, a zalaszentmártoni ökofalu vitte el. A helyi önkormányzat pályázata ugyan egy kategóriában sem győzött, a zsűri mégis úgy gondolta, az innováció önmagában felülemelkedik a kategóriákon és megérdemli a Nagydíjat.

A Greennovatív szolgáltató kategóriában a BPR Consult Kft., „Csak rajtunk múlik, avagy a fenntartható turizmus” című projektje bizonyult a legjobbnak. A projekt a Somogy megyei Katica tanya sikerét írta le. Hogy mit tett két lelkes és találékony ember ebben a kis faluban, az valóban példaértékű: egy 10 hektáros területen, 4000 m2-nyi épületet töltöttek meg élettel, 50 féle választható programot, - természetismeret, hagyományőrzés, gazdálkodás, kézművesség, kül- és beltéri játékok – kínálnak.

Két turistaházban 120 főt, 4 apartmanban további 30-at tudnak elhelyezni, ugyanakkor egy 70 sátorhelyes kempinget is kialakítottak. Aki nem az önellátást választja, azt melegkonyhás étterem várja a festői kis faluban. Trambulinok, mezítlábas park, kukoricalabirintus, luficsúzli, erdei kötélpálya szerepel az élménylehetőségek között, de van itt állatsimogató, lóistálló és kisállat-lak is.

A projekt sikerét jelzi a látogatószám növekedése: míg 2003-ban 4500 vendéget fogadtak, addig 2013-ra ez a szám közel 58 ezerre bővült. 2014-es céljuk a 65 ezres vendégszám átlépése volt. A környezetet tudatos vásárlással, tudatos energia- és erőforrás-gazdálkodással, valamint tudatos hulladékgazdálkodással védik Patcán.

Zalaszentmárton önkormányzata egy komplex településfejlesztési programmal pályázott, amelynek nem kisebb a célja, mint egy alig 100 lakosú kis zalai falu újjáélesztése.

Pályázatukban leírták, hogy olyan előre mutató, kiemelt infrastrukturális fejlesztéseket hajtottak és hajtanak végre, amelyek eredményeként újra növekedésnek indulhat a falu lakossága.

2014-ben a község infrastrukturális fejlettségben már bármelyik európai várossal felveszi a versenyt. Kommunális szennyvíztisztítót építettek, a szőlőhegyen az egykori felhagyott parcellákon őshonos gyümölcsös és cserjés telepítésébe fogtak, céljuk a tájfenntartó gazdálkodás beindítása. Megvalósult a szelektív szemétgyűjtés és a házi komposztálás bevezetése. A helyben termelt tűzifát a rászorulók körében osztják szét, a helyi forrásvizekből öntöznek, a helyi mesterséges tóból hallal látják el a környéket. A közmunkaprogram hatékony felhasználásával megteremtették helyben a teljes foglalkoztatottságot, a háztáji gazdaságok újbóli kiépítésével pedig a lakosság életnívóját tudták növelni.

„Az „élhető falu” akkor lesz fenntarthatóan életképes, ha a jelenlegi 75 főről, minimum 150-200 főre, vagy a fölé duzzad fel a lakosság, melynek eléréséhez legalább 10-15 év szükséges. Ennek az az útja, hogy elegendő telek, munkahely álljon rendelkezésre, illetve, hogy a meglévő, és kínált befektetési lehetőségekre, immár, tőke is érkezzen – zárul a pályázati anyag.

A tavalyi tapasztalatok alapján jogosan gondolhatjuk, hogy érdemes a turisztikai szolgáltatóknak indulniuk 2014-ben a Greenovációs Nagydíjért, mivel számos olyan projekt akad országszerte, amely megérdemli a figyelmet és az elismerést. További részletek az idei pályázattal kapcsolatban:


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.