hirdetés

Ötcsillagos szálloda épülhet a tatai Öreg-tó környékén

Az elmúlt hetekben több olyan turisztikai fejlesztés tervét is beharangozta a tatai polgármester, mely az Öreg-tó partján valósulna meg. A fakivágásokkal is járó szálloda- és strandépítésnek azonban ellenzői is vannak, akik szeretnék megőrizni a tó és környezete eddigi arculatát.

hirdetés

Tatát és az Öreg-tó partját nézte ki újabb szállodája egyik lehetséges helyszíneként az az Avalon Park Kft., mely a Hell cégcsoport tagjaként korábban Miskolctapolcán hozott létre egy hasonló turisztikai beruházást. A miskolctapolcai 5 hektáros, természetvédelmi területen létrehozott Avalon Park nemcsak wellness-szállodát, de több éttermet, játszóparkot és gokart-pályát is kínál a „természetközeli élményre” vágyó, évi 150-200 ezer vendégének. 

Michl József (Fidesz-KDNP) tatai polgármester, aki a január 29-ei testületi ülésen számolt be a tóparti szálloda tervéről, a Tatára érkező vendégek számának gyarapodásával és az ötcsillagos szállodából nyerhető adóbevétellel is indokolta a beruházást. A szállodaláncot létrehozni kívánó Avalon Park Kft. azt is ígéri, hogy az Öreg-tó és a vár közelében létrehozandó élményközpontjuk a térség „ékszerdobozává” fog válni. A helyiek egy része szerint viszont a tó a várral együtt már önmagában ékszerdoboz, s a természetközeli élményt ötcsillagos szálloda nélkül is élvezni lehet. Mi arra is kíváncsiak voltunk, hogy a miskolci Avalon Business Center irodaház építéséről műemlékvédelmi okok miatt lemondani kényszerülő cég Tatán hogyan kívánja megoldani a műemléki besorolású vár látványának védelmét. Megkerestük ez ügyben az Avalon Park Kft.-t, az iránt is érdeklődve, hogy a mekkora lenne a tervezett élménycentrum és milyen távolságra lenne a tótól. Kérdéseinkre azonban egyelőre nem kaptunk választ.

Míg a fideszes városvezetés támogatná a szállodaépítést, Tata ellenzéki képviselői egyértelműen ellenzik azt. A képviselők egy felhívást is közzétettek, melyben a tó településképi védelmére és a város természeti erőforrásainak megőrzésére szólítanak fel. A felhívás aláírói, dr. Popovics Judit, Gyűrűs Károly, Horváth László nemcsak a tópartra tervezett szálloda, hanem más fejlesztések miatt is aggódnak. A szálloda túloldalán, a tó másik partján ugyanis elkerített, fizetős strand létrehozását tervezi az önkormányzat. Ez azonban az ellenzők szerint fakivágásokkal fog járni, s az eredeti útvonalon nem lehet majd körbesétálni a tavat. A lezárás ellen és a tó körüli átjárás biztosításáért petíció is indult a városban. A polgármester viszont azt ígéri, hogy a tó körbesétálhatóságát valahogyan meg fogják oldani annak ellenére is, hogy a strand körbe lesz kerítve. A tatai ellenzéki képviselők ugyanakkor azt szeretnék elérni, hogy a képviselőtestület sürgősséggel tűzze napirendre és az önkormányzat rendeletben is biztosítsa a tópart jelenlegi településképének és bejárhatóságának megőrzését; amíg ez nem születik meg, addig a part 100 méteres körzetében építési tilalom bevezetését kérnék.

 

(forrás: Átlátszó)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Hogy látja az idei évet az előzetes foglalások alapján?

Partnerünk