hirdetés
hirdetés

Pillantás zárt ajtók mögé

Olyan különleges kastélyok és paloták is várják szeptember 17-18-án országszerte a látogatókat, amelyeket egyébként nem tekinthet meg a nagyközönség.

hirdetés

Szeptember harmadik hétvégéjén újra megnyílnak az év többi napján nem látogatható értékes épületek a nagyközönség előtt, a Kulturális Örökség Napjainak rendezvénysorozatán.

A fáji Fáy-kastély (fotó:nemzetimuemlekek.hu)
A fáji Fáy-kastély (fotó:nemzetimuemlekek.hu)

Az Európai Örökség Napok (European Heritage Days) magyarországi megfelelője, a Kulturális Örökség Napjai szeptember 17-én és 18-án zajlanak, az idei téma: 1000 MAGYAR HÁZ. Ebben az évben a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának öt műemléke várja a látogatókat: a budavári De la Motte-Beer palota, ahonnan ebben az évben a vár alatti pincerendszerbe is bekukkanthatnak az érdeklődők, a buda-nyéki királyi vadászkastély romkertje, a fáji Fáy-kastély, a lovasberényi Cziráky-kastély és a szegvári egykori Vármegyeháza.

Budavári De la Motte -Beer Palota - a Nemzeti Gondnokság székháza – bemutatása az Önkéntesség Évének jegyében

A budavári lakónegyed különleges értékeket rejt. Palotájának belső tereit csak ez alkalommal tekintheti meg a nagyközönség, mivel az épület a közel félszáz műemléket gondozó intézmény irodáinak ad otthont. A szobák elbűvölő barokk díszítőfestései mellett a látogatót beavatják a barokk-kori mindennapok rejtelmeibe, és a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága munkatársai által végzett műemlékgondozás kulisszatitkaiba is.

Az idén a vendéglátó intézmény különleges meglepetésekkel fogadja a falképekre kíváncsi közönséget. A kapualjban kiállítás mutatja be a Gondnokság kezelésében álló műemlékeket, és kiadványsarok várja az érdeklődőket, akik képeslapokat, könyveket, folyóiratokat, és egyéb kiadványokat vásárolhatnak épületeinkről.

A termekben a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága önkéntesei fogadják a látogatókat, akik ezen a hétvégén mutatkoznak be a nagyközönségnek, mint a Gondnokságnak az Önkéntesség Évében indított új programjának a részesei.

Cím: 1014 Budapest, Dísz tér 15. Telefon: 06-1-202-6288 Időpont: 2011. szeptember 17-18. A látogatókat 10.00-18.00 között várják, a tárlatvezetés félóránként, az utolsó csoport 17.30-kor indul.

"Város a Város alatt" -műemléki séta a De la Motte-Beer palota alatti várpincerendszer termeiben

A budai várban található De la Motte-Beer palotából, amely jelenleg a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága székháza, szeptember 17-én 10.00 és 16.00 óra között félórás sétákat indítanak a Dísz tér alatti várpincékbe.

A kis csoportokban induló szakvezetéseken a 90-es évek pinceprogramjában részt vevő szakemberek mutatják be a sok száz éves város alatti városnak ezt a különleges részét.

Buda-nyéki középkori királyi vadászkastély romjai

Mátyás király egykori nyéki vadaskertjében az épületmaradványok helyét Bonfini leírása alapján Garády Sándor autodidakta régész 1930-ban mérte ki, s kezdett kutatásokat, amelyek során feltárta az épületegyüttes falait a Hűvösvölgyi út 78. számú telken, melyet a Budai Tájvédelmi Körzet ma is vadaskertnek hív.

Korábbi feltételezések szerint a vadaspark Chimenti Camicia tervei szerint épült ki Mátyás idejében, aki 1477-től 1491-ig tartózkodott Mátyás udvarában. A legújabb kutatások szerint a korábbi Zsigmond és Mátyás korabeli építkezések helyén a jelenlegi palotarom eredetileg II. Ulászló uralkodása alatt épült ki 1502-ben Candalei Annával kötött házassága után. A két palotából álló együttes mulató palota része előképe volt a ma is meglévő prágai Belvedere reneszánsz épületének.

Az együttes mintája az alapvetően új Lorenzo il Magnifico villája lehetett, mely Poggio a Caianoban található. A nyéki középkori királyi vadászkastély kiemelkedően jelentős építészettörténeti és építészeti jelentősége abban áll, hogy ezen épületegyüttes szolgálhatja a legfontosabb információkat a késő középkor, illetve pontosabban a Jagelló-kor magyarországi udvari kultúrájáról részben kőanyagával másrészt az itt talált leletanyagával.

Cím: 1021 Budapest, II. kerület, H vösvölgyi út 78. -Fekete István u. 3. Telefon: 06-20-400-13-23 Megtekinthető: a romkert Időpont: 2011. szeptember 17-én, szombaton, 10.00 -14.00 óra között, szakmai ismertetéssel.

Lovasberény - Cziráky-kastély

A magyarországi klasszicista kastélyépítészet egyik legelegánsabb épülete volt, melyet szintén országos hírű kastélypark vett körül. A műemlék-együttes ékszerdoboza a ma is álló kis kápolna, amelynek konzervált barokk freskóit valószínűsíthetően Dorffmeister István festette. Az épületegyüttes felújítás előtti állapotában is képes felidézni a főúri otthon hajdani eleganciáját, s így számos visszatérő vendég kedvence.

Műemlék-ismereti szempontból az sem elhanyagolható, hogy a kastély jelenlegi formája lehetőséget ad a történeti épületszerkezetek, építési módok vizuális bemutatására - mindezeket nem mindennap, és nem mindenhol veheti szemügyre a látogató.

A Kulturális Örökség Napjainak rendezvénye kiegészül egy belépődíjas, beltéri alternatív programmal, az „Örökmozgó-Mozi-Múzeummal”. Régi magyar filmekkel felidézik a kastély egykori pompáját, s a korabeli f úri életmódot, ugyanakkor a filmvetítésekkel a 80 éves magyar hangosfilmet ünnepeljük, és Kabos Gyula (1887-1941) halálának 70. évfordulójára emlékezünk. Az állandó kiállításon kívül megtekinthető lesz az erre az alkalomra berendezett Filmszoba, ahol látogatóink el tt feltárulnak a magyar film történetének titkai.

Támogató: Magyar Nemzeti Filmarchívum

Információ a filmvetítésekről: http://czirakykastely.ewk.hu

Cím: 8093 Lovasberény, Vörösmarty utca -Cziráky-kastély

Megtekinthető: A kastély és a kastélykápolna.

Időpont: 2011. szeptember 17. szombat, 11.00-19.00 óra között.

A tárlatvezetések 11.00 órától minden fél órában kezdődnek, az utolsó csoportot 18.30-kor indítják.

További információk: http://www.nemzetimuemlek.hu/index.php/epulet/cziraky_kastely/

Fáj - Fáy-kastély

A Cserehát lankái között megbúvó barokk kastélyt a Fáy család építtette az 1750-es években egy korábbi, későreneszánsz nemesi kúria helyén. Az épület kuriózumai a nagyterem mitológiai jeleneteket ábrázoló stukkó domborművei, melyeket az 1840-es években, a kastély átépítésekor készített Marco Casagrande.

A klasszicizmus időszakában gróf Fáy István, zenész és zenetörténész évente háromszor rendezett kastélyában jeles zenei találkozókat, az ún. "muzsikai Akadémiákat". Néhány, konzervált falfestéssel díszített, és korhűen berendezett belső teremmel és felújított homlokzatával várja a vendégeket a barokk építészeti szerkezetű, ám klasszicista lelkületű kastély.

Cím: 3865 Fáj, Bolt utca 1. Telefon: 06 46 470 144

Megtekinthető: a kastély jelenleg látogatható kiállítási terei.

Időpont: 2011. szeptember 17-én, szombaton, 10.00-18.00 óráig.

További információk: http://www.nemzetimuemlek.hu/index.php/epulet/fay_kastely/

Szegvár, egykori vármegyeháza

1773-ban Szegvár lett Csongrád vármegye központja, miután a Károlyiak eladták romos kastélyukat a vármegyének. A szép, új, barokk vármegyeházát drágán, ám mégis kicsire sikerült építeni, így gyakorta az udvarán felállított sátorban tartották a megyei közgyűléseket. Sőt, elkészülte után is rendeztek vármegyegyűléseket Vásárhelyen, Szegeden és Szentesen. Az udvarban egykor börtön állt, ahol a legenda szerint Rózsa Sándor is raboskodott.

Cím: 6635 Szegvár, Kossuth tér 1.

Telefon: 06-20-641-2105

Megtekinthető: a kastély jelenleg látogatható kiállítási terei.

Időpont: 2011. szeptember 17-én, szombaton, 10.00-18.00 óráig. Tárlatvezetés nem lesz, a műemlék szabadon megtekinthető.

További információk: http://www.nemzetimuemlek.hu/index.php/epulet/varmegyehaza/

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Pályázzon és nyerjen!

Meghosszabbított jelentkezési határidő: szeptember 30.!
Legyen részese Magyarország nemzetközi szinten is elismert szálloda- és vendéglátóipari designversenyének, a Klasszis TopDesign 2022-nek, ahol egyedül az számít, mennyire szép, különleges és egyedi az a kisebb-nagyobb szálláshely, vendéglátóegység, irodai vendéglátóhely, borászat, pincészet vagy a Horeca-szegmenst megcélzó digitális platform, innováció vagy más beszállítói termék, amely az Ön tulajdonában van vagy Ön üzemelteti. További információ és a pályázat beadása
: ITT

hirdetés
hirdetés