hirdetés
hirdetés

Püspökről kapta nevét, ma pecások törzshelye a tisza-tavi település

Van egy kis falu a Tisza-tó közelében, amely a horgászok egyik kedvenc helye lett a környéken. Évente 400-500 horgász látogat el főleg hazánk keleti részeiből Újlőrincfalvára, hogy a szenvedélyének hódoljon a csendes, nyugodt környezetben.

hirdetés

– A mi kicsi, alig 250 lakosú településünknek különös története van – mondta a Turizmus Online-nak Zsebe Zsolt polgármester. – Három éve ünnepeltük a falu alapításának 750. évfordulóját, amelyre emlékezve egy könyvet is kiadtunk. A településünk elődje ugyanis Tiszahalász volt, amelynek lakói hét kilométerrel beljebb éltek a mostani községünktől. Ám 1876 tavaszán – idén 140 esztendeje – egy nagy tiszai áradás következtében a víz teljesen elborította Tiszahalászt, a lakókat pedig ki kellett telepíteni. Ezt követően az akkori szatmári Lőrinc püspök, mint a falu birtokosa más területet jelölt ki az új település felépítésére, melyet a főpap tiszteletére Lőricfalvának neveztek el. Jóval később, 1924-ben viszont egy miniszteri rendelet alapján Újlőrincfalvára keresztelték át és azóta is így hívják.

Csónakázás és vízibiciklizés

Ez a tiszta, gondozott falu vonzó helye a pihenni vágyóknak. Az egykori Tiszahalász emlékét pedig ma is őrzik az utódok. A tiszai gátat a közeli Poroszlóról és Sarudról műúton közelíthetik meg az érdeklődő turisták és akár kerékpárral is könnyen elérhetik azt. Újlőrincfalváról viszont csak földút vezet oda. Ezért a helyi önkormányzat határozott szándéka, hogy pályázati támogatással mielőbb aszfalttal burkolják le a jelenlegi földutat.

A polgármester elmondása szerint ezen a kis településen 208 ingatlant tartanak nyilván és 150 ház található. Miután a falu lakossága öregszik, emiatt egyre több üresen álló ingatlant kínálnak eladásra az újlőrincfalviak. A községben jelenleg tizenöt szálláshelyből választhatnak a vendégek, de sok az átmenő turista, akik csak néhány órát töltenek a településen. Ők megtekinthetik például az egymáshoz közel épített barokk stílusú katolikus, és a nemrég teljesen felújított református templomot a település központjában. A gondosan kialakított közeli emlékparkban pedig láthatják a fából készített élet fája szobrot, ezzel is a tiszahalásziakra emlékeznek a helyiek.

A falu fő látványossága azonban a tópark, amelyet 2002-ben pályázati támogatással nyitottak meg. A létesítmény víztükre közel kéthektárnyi területen terül el fás, ligetes környezetben. A tó partján pihenőpadokat helyeztek el szalonnasütőkkel, illetve szabadtéri színpaddal, itt tartják a közösségi rendezvényeket. Emellett a pecások pontyot, keszeget, kárászt és afrikai harcsát foghatnak. Az érkező vendégek a tavon csónakázhatnak, sőt az idei évtől vízibiciklikkel is várják őket.

A felújított refromátus és a barokk katolikus templom a falu központjában (Fotó: Mentusz Károily)
A felújított refromátus és a barokk katolikus templom a falu központjában (Fotó: Mentusz Károily)


Az Életfa szobor az emlékparkban (Fotó: Mentusz Károly)
Az Életfa szobor az emlékparkban (Fotó: Mentusz Károly)


A tópark a horgászok törzshelye (Fotó: Mentusz Károly)
A tópark a horgászok törzshelye (Fotó: Mentusz Károly)


Csónak és vízibicikli várja a vendégeket (Fotó: Mentusz Károly)
Csónak és vízibicikli várja a vendégeket (Fotó: Mentusz Károly)

Közösségi rendezvények Szent Mihály napjáig

Szintén fontos látnivaló Újlőrincfalván a Nyárádi Hartl Ede (1822-1895) Emlékszoba. Mint megtudtuk, ez a jeles építész és uradalmi bérlő az egykori Tiszahalász lakóit mentette az emlékezetes áradáskor, ezért nemesi rangot kapott. Emlékére az egykori használati tárgyaiból gyűjtöttek össze néhányat, amelyeket bemutatnak a látogatóknak. Egyébként a tiszahalásziak kitelepítése után másfél évtizeddel egy ma is látható kőkeresztet emeltek Újlőrincfalva lakói a régi faluközösség tagjaira emlékezve.

Zsebe Zsolt polgármester azt is hangsúlyozta, hogy a tóparti szabadtéri színpadon idén is több rendezvényt tartott, illetve tart az önkormányzat. Áprilisban például Szent György napjához kötve köszöntötték a tavaszt, májusban pedig Ivó napját rendezték meg. Ekkor a falu férfitagjai különböző ügyességi vetélkedőkön a fizikai erejükre hívták fel a vendégek figyelmét. Július elejére – immár tizenegyedik alkalommal – hirdették meg a hagyományos főzőversenyt, a kellemes ízek és jó ételek ünnepét, szeptember végén pedig Szent Mihály napjára invitálják az érdeklődőket.

A szabadtéri színpad, a közösségi rendezvények színhelye (Fotó: Mentusz Károly)
A szabadtéri színpad, a közösségi rendezvények színhelye (Fotó: Mentusz Károly)


Kőkeresztet emeltek a tiszahalásziak emlékére (Fotó: Mentusz Károly)
Kőkeresztet emeltek a tiszahalásziak emlékére (Fotó: Mentusz Károly)

Tovább építik az üdülőterületet

Újlőrincfalván a tiszai gát közelében – az úgynevezett magyvadi területen – negyedszázada kezdték meg az üdülőterület kialakítását. Mintegy 150 telket osztottak ki és harminc új házat építettek, főleg alföldi tulajdonosok. Emellett kikötőt is létesítettek, amelyet egy vállalkozó működtet.

Az építkezéseket a következő években is folytatják. Az önkormányzat elhatározása szerint 2019-ig a turizmus fejlesztését segítik elő Újlőrincfalván. Az a céljuk, hogy tovább bővítsék a szálláshelyek számát, és a falu központjától a tiszai gátig építsék meg az aszfaltos utat. Ezekkel a fejlesztésekkel is szeretnének hozzájárulni ahhoz, hogy a jövőben még több pihenni vágyó vendéget fogadhassanak.

Egy felújított régi ház, ma szálláshely (Fotó: Mentusz Károly)
Egy felújított régi ház, ma szálláshely (Fotó: Mentusz Károly)


Tájékoztató tábla Újlőrincfalváról (Fotó: Mentusz Károly)
Tájékoztató tábla Újlőrincfalváról (Fotó: Mentusz Károly)

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk