Püspökről kapta nevét, ma pecások törzshelye a tisza-tavi település

Van egy kis falu a Tisza-tó közelében, amely a horgászok egyik kedvenc helye lett a környéken. Évente 400-500 horgász látogat el főleg hazánk keleti részeiből Újlőrincfalvára, hogy a szenvedélyének hódoljon a csendes, nyugodt környezetben.

– A mi kicsi, alig 250 lakosú településünknek különös története van – mondta a Turizmus Online-nak Zsebe Zsolt polgármester. – Három éve ünnepeltük a falu alapításának 750. évfordulóját, amelyre emlékezve egy könyvet is kiadtunk. A településünk elődje ugyanis Tiszahalász volt, amelynek lakói hét kilométerrel beljebb éltek a mostani községünktől. Ám 1876 tavaszán – idén 140 esztendeje – egy nagy tiszai áradás következtében a víz teljesen elborította Tiszahalászt, a lakókat pedig ki kellett telepíteni. Ezt követően az akkori szatmári Lőrinc püspök, mint a falu birtokosa más területet jelölt ki az új település felépítésére, melyet a főpap tiszteletére Lőricfalvának neveztek el. Jóval később, 1924-ben viszont egy miniszteri rendelet alapján Újlőrincfalvára keresztelték át és azóta is így hívják.

Csónakázás és vízibiciklizés

Ez a tiszta, gondozott falu vonzó helye a pihenni vágyóknak. Az egykori Tiszahalász emlékét pedig ma is őrzik az utódok. A tiszai gátat a közeli Poroszlóról és Sarudról műúton közelíthetik meg az érdeklődő turisták és akár kerékpárral is könnyen elérhetik azt. Újlőrincfalváról viszont csak földút vezet oda. Ezért a helyi önkormányzat határozott szándéka, hogy pályázati támogatással mielőbb aszfalttal burkolják le a jelenlegi földutat.

A polgármester elmondása szerint ezen a kis településen 208 ingatlant tartanak nyilván és 150 ház található. Miután a falu lakossága öregszik, emiatt egyre több üresen álló ingatlant kínálnak eladásra az újlőrincfalviak. A községben jelenleg tizenöt szálláshelyből választhatnak a vendégek, de sok az átmenő turista, akik csak néhány órát töltenek a településen. Ők megtekinthetik például az egymáshoz közel épített barokk stílusú katolikus, és a nemrég teljesen felújított református templomot a település központjában. A gondosan kialakított közeli emlékparkban pedig láthatják a fából készített élet fája szobrot, ezzel is a tiszahalásziakra emlékeznek a helyiek.

A falu fő látványossága azonban a tópark, amelyet 2002-ben pályázati támogatással nyitottak meg. A létesítmény víztükre közel kéthektárnyi területen terül el fás, ligetes környezetben. A tó partján pihenőpadokat helyeztek el szalonnasütőkkel, illetve szabadtéri színpaddal, itt tartják a közösségi rendezvényeket. Emellett a pecások pontyot, keszeget, kárászt és afrikai harcsát foghatnak. Az érkező vendégek a tavon csónakázhatnak, sőt az idei évtől vízibiciklikkel is várják őket.

Közösségi rendezvények Szent Mihály napjáig

Szintén fontos látnivaló Újlőrincfalván a Nyárádi Hartl Ede (1822-1895) Emlékszoba. Mint megtudtuk, ez a jeles építész és uradalmi bérlő az egykori Tiszahalász lakóit mentette az emlékezetes áradáskor, ezért nemesi rangot kapott. Emlékére az egykori használati tárgyaiból gyűjtöttek össze néhányat, amelyeket bemutatnak a látogatóknak. Egyébként a tiszahalásziak kitelepítése után másfél évtizeddel egy ma is látható kőkeresztet emeltek Újlőrincfalva lakói a régi faluközösség tagjaira emlékezve.

Zsebe Zsolt polgármester azt is hangsúlyozta, hogy a tóparti szabadtéri színpadon idén is több rendezvényt tartott, illetve tart az önkormányzat. Áprilisban például Szent György napjához kötve köszöntötték a tavaszt, májusban pedig Ivó napját rendezték meg. Ekkor a falu férfitagjai különböző ügyességi vetélkedőkön a fizikai erejükre hívták fel a vendégek figyelmét. Július elejére – immár tizenegyedik alkalommal – hirdették meg a hagyományos főzőversenyt, a kellemes ízek és jó ételek ünnepét, szeptember végén pedig Szent Mihály napjára invitálják az érdeklődőket.

Tovább építik az üdülőterületet

Újlőrincfalván a tiszai gát közelében – az úgynevezett magyvadi területen – negyedszázada kezdték meg az üdülőterület kialakítását. Mintegy 150 telket osztottak ki és harminc új házat építettek, főleg alföldi tulajdonosok. Emellett kikötőt is létesítettek, amelyet egy vállalkozó működtet.

Az építkezéseket a következő években is folytatják. Az önkormányzat elhatározása szerint 2019-ig a turizmus fejlesztését segítik elő Újlőrincfalván. Az a céljuk, hogy tovább bővítsék a szálláshelyek számát, és a falu központjától a tiszai gátig építsék meg az aszfaltos utat. Ezekkel a fejlesztésekkel is szeretnének hozzájárulni ahhoz, hogy a jövőben még több pihenni vágyó vendéget fogadhassanak.


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.