hirdetés
hirdetés

Randevú a Mátra Expresszen

Az Új Széchenyi Terv keretében sikerrel pályázott támogatásért fejlesztésekre a Mátra Jövője Turisztikai Egyesület - mondta érdeklődésünkre Kápolnainé Nagy Ágnes, az egyesület elnöke. 

hirdetés

Az elmúlt napokban zajlott Mátrai randevú már a projekt megvalósításának része volt. Arra törekedtek, hogy a nyári iskolai vakáció első hetére is gazdag program kínálatból választhassanak a fiatalok és családtagjaik. Így például Mátraszentimrén és környékén túrát szerveztek, Sirokban és Kisnánán a hagyományőrzők tartottak bemutatókat. Az ajánlataikról Mátrai élmények címmel színes tájékoztató füzetet jelentettek meg.

A fejlesztési projekt másik részeként indították útjára a Mátra Expresszt, az ország legmagasabb hegységének postakocsijáratát, Sirok és Kisnána között, amely illeszkedett a Mátrai randevúhoz. Ennek záróeseményeként pénteken Markazon, Tóparti történelem címmel a falu nevezetességeit mutatták be az expresszel a turistáknak.

Különleges turisztikai attrakciókat láthattak az érdeklődők a Mátra lábánál levő kis faluban: a felújított tájházat, a kézműves házat, a ma pihenőhelyként használt meleg vízi forrást és környékét, a csónak- és horgásztóként is működő víztárolót, illetve a nemrég elkészült tavi szökőkutat, amelyet esténként kis is világítanak.

Nézze meg képeinket!

Kápolnainé Nagy Ágnes arról is szólt, hogy az egyesület megrendelésére a közeljövőben két postakocsit készít egy Szegiben (Borsod-Abaúj-Zemplén megyében) dolgozó vállalkozó. Az expresszt menetrend szerint közlekedtetik majd és elsősorban a hétvégeken indítják, meghatározott útvonalon a Mátrában. Az igazi látványosságnak a nyár közepén érkező fedett postakocsi, a "dalizsánsz" ígérkezik. A fejlesztéshez megálló táblák is kapcsolódnak a településeken, valamint egy önálló kiadványt is készítenek, amely a Tíz nap a Mátrában sorozat része lesz, és "10 nap, 10 látnivaló a Mátrában az expressz útján" címmel jelenik meg.

Az idei randevú június 23-án a Mátrai múzeumok éjszakájával ért véget. A fővárosból és környékéről érdeklődők nosztalgia vonattal érkeztek Gyöngyösre, ahonnan autóbuszokkal vitték őket az éjszakai programok helyszíneire a környező településeken.

A Mátra Jövője Turisztikai Egyesület elnöke arra is utalt, hogy 2013-ban továbbfejlesztik és bővítik a Mátrai randevút. Szeretnék, ha jövőre a Mátrai vezeték névre hallgató művészek közül minél többen kapcsolódnának be a programokba és megismernék a Mátrát, illetve találkoznának a turistákkal.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk