hirdetés
hirdetés

Régi fényében a diósgyőri vár és a lillafüredi függőkert

Hazánk egyik legismertebb műemlékét a diósgyőri várat évente hatvanezer turista látogatja meg. Az épületegyüttes és környéke hamarosan megújul és a fejlesztéssel a vendégek számának duplájára számítanak a jövőben a szakemberek.

hirdetés

A 2,4 milliárd forintnyi, mintegy kétmilliárddal uniós pénzzel megtámogatott fejlesztés négy fő részből áll. Legjelentősebb a diósgyőri vár teljes felújítása lesz. Az első ütemben a várral kapcsolatos munkák július végén, augusztus elején kezdődnek el. Azt követően az épületben csak időszakosan fogadnak majd látogatókat, a várárokban viszont megtartják a meghirdetett rendezvényeket. A lillafüredi függőkert felújítására közbeszerzési felhívást tettek közzé, ahol előreláthatólag ősszel kezdődhetnek meg a munkálatok. 

Lengyel Katalin, a Miskolci Városfejlesztési Kft. ügyvezető igazgatója kifejtette, hogy a diósgyőri vár felújításával a műemlék épületegyüttes állagát is szeretnék megóvni. A négy torony közül a nyugatit - a múltat szimbolizálva - romos állapotában hagyják meg. A többi részt egy emelet magasságban építik vissza.

Az északi szárnyban háromszáz négyzetméter alapterületű lovagtermet alakítanak ki, ahol konferenciákat, rendezvényeket is tartanak majd. A keleti szárnyba építik vissza a kápolnát, amelynek felszentelése után esküvőket is rendeznek. A déli szárnyban Beatrix királynő lakosztálya lesz a különlegesség, a földszinten pedig a középkori életet bemutató kiállítás nyílik. Interaktív tárlatot rendeznek, melynek a belsőépítészeti terve el is készült. A már említett romos állapotú nyugati szárny földszinti részén pedig olyan borozót nyitnak, ahol Észak-Magyarország négy borvidékének reprezentáns termékeit ajánlják majd a vendégeknek.

Különálló program elemként alakítják ki két kilátóval a lovagi tornateret, ahol lovasbemutatókat és koncerteket is rendeznek. A leendő vásártéren pedig népművészeti bemutatókat tartanak. A turistákat kerékpártároló is várja majd.

A Lillafüredi függőkertben valamennyi meglevő teraszt felújítják, funkciókkal látják el, mint szabadtéri színpad. Továbbá a fiatalság és a találkozások-, a költészet-, a vizesés- , a szobrászat-, a zene-, illetve a virágok teraszát tekinthetik meg a vendégek.

A projekt a tervek szerint 2014 májusában fejeződik be. A fejlesztéstől azt várják a szakértők, hogy jelentősen növekszik majd a Miskolcra és környékére látogatók száma. A projekt megvalósításával párhuzamosan teljes évre - januártól decemberig szóló - folyamatos turistaváró programokat állítanak össze. Emellett az észak-magyarországi térség még jobb megismertetésére régiós ajánlatokat is tesznek.

A városfejlesztési kft. munkatársai készítik elő Miskolc-Tapolca fejlesztési programját is, illetve a bükki Csanyik-völgyben található Herman Ottó Emlékparknak látogatóközponttá való átalakítását. Ezek megvalósítására augusztus végéig támogatásért nyújtanak be pályázatot.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk