hirdetés
hirdetés

Rövidesen nyit a Dráva-mente új turisztikai attrakciója

Utolsó szakaszába ért a „Dráva menti ipari központok virtuális összekapcsolása Magyarország és Horvátország között (VICINaD)” elnevezésű projekt megvalósítása. Barcs egykori sótároló épülete egy többfunkciós turisztikai mobilitási központtá alakul március végére. (x)

hirdetés

Az interaktív látogatóközpont modern technológiával kívánja bemutatni a barcsi közlekedéstörténetet, történelmet, kultúrát és hagyományokat, ötvözi a régi értékeket az új technológiákkal, ezáltal valóságos élményt kínál virtuális eszközökkel. A tér és az idő áthidalása, valamint az új megoldások teszik majd egyedivé és megismételhetetlenné Barcs új beruházását.
A projektben partnerként közreműködik a horvátországi Belistye Város Önkormányzata is, ahol felállításra kerül egy régi, használaton kívüli vasúti szerelvény, amelyben a barcsihoz hasonló interaktív kiállítás kialakítására kerül sor. A közös program célja a dualizmus korában használt épületek, területek turisztikai fejlesztése, új turisztikai attrakciók létrehozása.

A barcsi mobilitási központ épületébe tervezett közösségi tér két helyiségből fog állni. Az egyik inkább az egyéni információ- és ismeretszerzés helyszíneként funkcionál majd, elszeparáltsága és formája miatt „hangos” eszközök is beépítésre kerülnek. A másik pedig egy interaktív kiállítás, melynek tartalmai a magyar mellett angol és horvát nyelven is elérhetőek lesznek.
A mobilitási központban helyet kapó 98 m2-es interaktív kiállítás fő célja informálni és tanítani a látogatókat Barcs közlekedéstörténetéről, ipari hagyatékáról és hagyományairól, a természeti környezetéről, kulturális és néprajzi értékeiről. Többek között a virtuális vízitúra lehetővé teszi majd a drávai hajókázást, melynek segítségével bejárhatók a legérdekesebb Dráva-szakaszok. A hajótestbe ülve pedig a kis konzolon lévő táblán lehet majd folyószakaszt választani. A központ fő attrakciója a közösségi tér nagy részét kitöltő társasjáték, amely nagy méreteivel, színes bábúival, a jól ismert “Ki nevet a végén?” szabályaival csábít játékra.

A központ építési munkálatai még 2021 augusztusában indultak meg, azonban rövidesen problémák merültek fel az épület falainak állékonyságával kapcsolatban: az egyik fő tartófal beomlott. Új tervek készítése, illetve a pótmunka-végzés is lassította a kivitelezési folyamatokat. Ebből kifolyólag a munka intenzívebb része 2022 tavaszán indulhatott meg, akkor azonban a faanyaghiány eredményezett további késéseket, ugyanis a tervek alapján igen nagy mennyiségű fa került beépítésre. Mivel a fenti indokok miatt a kivitelezés befejezése csúszott, az interaktív kiállítás határidejét is módosítani kellett. A jelenlegi tervek szerint 2023. március 20-án fejeződik be a kialakítás.
A pályázat eredményeinek bemutatására szolgáló projektzáró konferencia megrendezésére 2023. március 24-én kerül sor Barcson, amit egybekötnek majd a felújított mobilitási központ ünnepélyes átadásával. Az átadón tiszteletét teszi Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke is. Március 28-án pedig, kiemelten a helyi kulturális és ipari örökség bemutatására, tudatformáló rendezvényt tartanak az iskolások számára, melynek a mobilitási központ és az interaktív kiállítás ad majd otthont.

A cikk az Interreg V-A Magyarország-Horvátország Együttműködési Program által támogatott „VICINaD – Virtual re-connection of industrial nodes along the Drava between Hungary and Croatia” (HUHR/1901/2.1.2/0120) című projekt keretében készült. A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alapon keresztül az Európai Unió támogatásával valósul meg. 

 

   

 

 

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk