hirdetés
hirdetés

Sokan választották a kánikulában a székely fenyvesek hűvösét

Elégedettek az idei szezon vendégforgalmával Székelyföldön és a tengerparton is.

hirdetés

„Augusztusban teltház volt a panzióinkban, tavalyhoz képest körülbelül 10-15 százalékkal több vendég érkezett a Székelyföldre” – sommázta a nyarat a TurizmusOnline számára Daragus Attila, a faluturizmus szövetség (ANTREC) Kovászna megyei elnöke, az országos testület vezetőtanácsának tagja, aki egyébként Torja község polgármestere is.

Daragus szerint szezon elején nagyon gyér volt a szállásfoglalási kedv, a július még csak közelítette a 2011-es szintet, az augusztusi kánikulahullámok azonban Székelyföldre vonzották úgy magyarországi, mint a dél-romániai vendégeket is, akik a székelyföldi fenyvesek hűvösébe menekültek.

A tapasztalatok alapján a magyarországi vendégek tömeges érkezése inkább a nagyobb ünnepekre, rendezvényekre koncentrálódik – például csíksomlyói búcsú, Tusványos –, a dél-romániaiak viszont lassan kezdik felfedezni a Bukaresttől 250 kilométerre lévő Székelyföldet, ahol kedvesen fogadják őket. Rájöttek, nincs miért aggódniuk etnikai problémák miatt, a kiszolgálás, az ételek, szálláshelyek pedig általában felülmúlják azokat, amelyekhez ők eddig hozzászoktak. Persze, a hiányzó autópályák, a lassú vonatok, az egyéb infrastrukturális hiányosságok még fékezik a székelyföldi falusi vagy gyógyturizmus felfutását.

fotó: Bajkó László/Székelyföld Facebook

A székelyföldi panziókhoz hasonlóan a román tengerpart szállodái is elégedettek az idei forgalommal, hisz  - főként augusztusban - gyakorlatilag kitehették a megtelt táblát. Az utazási irodákat tömörítő szövetség, az FPTR statisztikái alapján idén nyáron 1,5 millió román állampolgár sütkérezett a Fekete tenger partján – kb. 15 százalékkal több mint 2011-ben – és költött el körülbelül 270 millió eurónak megfelelő összeget. Más kérdés, hogy szintén a szövetség számításai szerint 660 ezren feketén laktak, pontosabban a hivatalos szálláshelyek sem jelentették be őket, nem beszélve azokról, akik Konstancán, Mangalián feketén adnak ki szobákat.

A tengerpartra 38 ezer külföldi érkezett, ez 30 százalékos növekedés 2011-hez viszonyítva, csakhogy a szolgáltatások minősége, az ország rossz hírneve miatt az elégedetlenség is óriási. Szakmai berkekben az a pletyka járja, hogy 2013-ban a TUI és az ITS nem hoz vendégeket a román tengerpartra. Az ottani vendéglátók a jelek szerint nem estek túlzottan kétségbe ezen. A szállodások "túlzott igényességük", többek között a svédasztalos reggeli vagy az all inclusive elvárások miatt, nem is törik magukat ezért a vendégkörért, megelégszenek az igénytelenebb hazaiakkal, ukránokkal, moldovaiakkal.

Irházi János
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk