Személyesen – bemutatkozott az új borarculat

A Magyar Turisztikai Ügynökség éppen két éve a Borjog és Bormarketing konferencián jelentette be megújuló borstratégiáját, most pedig bemutatták az új borarculatot is.

Gál Zsombor, az MTÜ bormarketingért felelős szakértője emlékeztetett rá, hogy két éve született meg a magyar bor értékpiramisa, és bár ez rövidebb távú koncepcióként indult, jóval hosszabb folyamat lett belőle - ezzel kezdték el a borászatok a 22 borvidék sokszínű kínálatát rendszerbe foglalni. A magyar bor célja ugyanis, hogy értéket adjon a világnak és erősítse az ország turisztikai márkáját is.

A borágazat szereplői részéről régi igény volt, hogy legyen egy konszenzuson nyugvó, egységes arculata a magyar bornak. Az MTÜ ezt a szándékot karolta fel, és számos szakmai szervezettel együtt alkotta meg az új márkakoncepciót, amellyel szeretné megmutatni, hogy a magyar borok csúcsminőséget képviselnek, és marketingkommunikációs eszközökkel támogatja Magyarország pozíciójának megerősítését a világ bortérképén. Az új logó és szlogen egységes megjelenést és kommunikációt jelent a fogyasztók felé, és olyan üzenetrendszert szerettek volna megalkotni, amely kifejezi a magyarok évezredes, nemzeti büszkeséget tápláló, személyes viszonyát a magyar borral.

A magyar borarculat célja, hogy könnyen érthető és jól kommunikálható rendszert indítson el, ennek kidolgozását pedig Ipacs Géza dizájnerre bízták, aki több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a borok marketingje és kommunikációja terén. Az új arculat három feladata az egyedi történet kialakítása, a hitelesség és az, hogy minden borász és borvidék megtalálhassa benne a helyét.

Ahogy Ipacs Géza fogalmazott, a legnagyobb feladat a kimondottan színes fajtapaletta megjelenítése volt, ezért úgy döntöttek, hogy épp ezt a gazdagságot kell hangsúlyozni. Így született meg a „Személyesen” koncepció, amely egyenlőségjelet tesz a magyar bor és a magyar borász közé, hiszen a borász személyisége ad igazi karaktert a bornak. Az új logó két részből áll: a magyar trikolort megjelenítő ikonból, illetve a „Személyesen” szlogenből.

Az ország összes borvidékéről új zsánerfotókat, a borászokról portékat készítettek, az új képi megjelenítés először március 17-19-én, a düsseldorfi ProWein szakkiállítás magyar standján lesz látható, ahol idén rekordszámú, 39 kiállító vesz részt.

Az arculatról szólva Gál Zsombor hozzátette: nagyon fontos volt számukra, hogy a meghatározó ágazati szereplők is támogassák az új arculatot, és a döntéshozók egyöntetűen igent mondtak a kezdeményezésre. A Magyar Turisztikai Ügynökség az új márkakoncepciót Csapody Balázzsal, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnökével, Gál Helgával, a Külgazdasági és Külügyminisztérium bor és gasztronómiai tanácsadójával, Gál Péterrel, az Agrárminisztérium piacszabályozási főosztályvezetőjével, Hamvas Zoltánnal, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnökével, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének társelnökével és Légli Ottóval, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa elnökével szakmai együttműködésben választotta ki.

Az új fotók mellett azonban egy filmsorozat is készül, amelyben borászok mesélik el saját történeteiket. A konferencián bemutatott filmrészletekben Bolyki János a nagymamájával közösen készített borról mesél, Bujdosó Ferenc a Balaton és a vitorlázás iránti szenvedélyéről vall, Pfneiszl Katrin és Birgit a távoli fajták Sopronba hozataláról, illetve a szűretlen kékfrankos születéséről beszélnek, míg Szepsy Istvánék az aszúkészítés ősi szabályaihoz való visszatérés fontosságát elemzik.


Sonkafőzésnél  hallgassunk Bíró Lajosra!

Sonkafőzésnél hallgassunk Bíró Lajosra!  

Így nem lesz kemény és íztelen a húsvéti sonka.
Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.