hirdetés
hirdetés

Szemtől szemben Európa legnagyobb akváriumával

Aki a portugál fővárost Lisszabont választja úti célul, az a sokféle látványosság közepette sem hagyhatja ki az Óceanáriumot. Ez a portugálok egyik büszkesége, amely jelenleg Európában a legnagyobb akvárium. Itt négy óceán: az Atlanti-, a Csendes-, az Indiai- és az Antarktiszt körülvevő Déli-óceán élővilágát ismerhetik meg a látogatók.

hirdetés

A pazar építményt, amelyet egy amerikai tervező álmodott meg és szakmai díjat is nyert vele, a főváros keleti felében található. Ott, ahol 1998-ban a világkiállítást rendezték.

Lisszabonnak ezt az egykori elhanyagolt ipaterületét európai uniós támogatással teljesen új, impozáns megjelenésű városrésszé alakították át, ahol ma népszerű szórakoztató-, kereskedelmi és közlekedési központ található Modern lakóházak, irodaházak, vidámpark és hotel jelzi a változást.

Ezek közelében nyitották meg az Óceanáriumot, amely azóta is nagy népszerűségnek örvend nemcsak a helybeliek, hanem a turisták körében is. 

Az Óceánárium  impozáns épülete (Fotó: Mentusz Károly)
Az Óceánárium impozáns épülete (Fotó: Mentusz Károly)

Itt minden a vízről szól

Ezen a környéken minden a vízről szól, a házak például bárka alakúak, a túloldalon pedig Európa leghosszabb hídja a felfedező Vascco da Gama-ról elnevezett óriás látható. Az Óceanárium három emelet magas épületegyüttes, amely kívül és belül is egyaránt lenyűgöző látványt nyújt.

Ebben a létesítményben az óceánok titokzatos világával ismerkedhettünk meg. Emellett az intézmény úttörő feladatot lát el azzal, hogy ráirányítja a látogatók figyelmét, miként védhetjük és őrizhetjük meg az óceánok élővilágát a következő időszakban.

Ez a monumentális, kőből és üvegből készült épületsor azért egyedi, mert egy központi, egy ötmillió liter vizet befogadó medencét alakítottak ki, amelyben több mint száz vízi állatfaj ficánkol. Közülük sokféle halat, cápát, ráját, sőt még az egészen különleges holdhalat is láthattunk együtt a vízben. A medence érdekessége, hogy három szintes, így több oldalról figyelhettük meg az állatokat.

Egyébként a hatalmas méretű, elnyújtott ovális alakú holdhalak azért is jelentenek itt egyedi látványosságot, mert a világon összesen három Óceanáriumban találhatók meg.

A mesterséges tartásuk ugyanis a szakemberek szerint bonyolult feladatot jelent. 

Tengeri csillagok is láthatók (Fotó: Mentusz Károly)
Tengeri csillagok is láthatók (Fotó: Mentusz Károly)

 

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk