hirdetés
hirdetés

Szlovák-magyar együttműködés a 2013-as kassai EKF-programban

Magyar közreműködéssel valósul meg Kassa 2013-as Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programsorozatának számos eseménye, például a Márai Sándor írót bemutató rendezvények egy része.

hirdetés

A kassai EKF-program vezetői csütörtökön a budapesti Szlovák Intézetben számoltak be a sajtónak a 2013-ra tervezett programokról. Flóra Ondová Reiter, a Márai-projekt vezetője elmondta, hogy az íróval összefüggő programokra összesen 160 ezer eurót kapnak. A projekt elemei közül példaként említette, hogy a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeummal (PIM) közösen kulturális túraútvonalakat állítottak össze. Egy leporelló formájú térképen kilenc kassai és hat budapesti útvonal szerepel azokból a helyekből, ahol Márai gyakran megfordult.
Mészáros Tibor Márai-kutató, a PIM munkatársa hozzátette: a térkép "kiegészítéseként" 20 oldalas, négy nyelvű - szlovák, magyar, angol, német - kiadvány készült, amely bővebben kifejti az író kötődését Kassához és Budapesthez. Szó van a füzetben Márai Sándor könyveinek világsikeréről is, ugyanis eddig 50 nyelvre fordították le csak a Gyertyák csonkig égnek című regényét.
Karol Vlahovsky szlovák irodalmár, műfordító, az MTA Füst Milán Alapítványa Fordítói díjának birtokosa elmondta, hogy a Kalligram Kiadó 15 kötetes Márai-életműsorozatot jelentet meg szlovák nyelven. 2013-ra 13 kötet lát napvilágot.
A Márai-projekt kassai vezetője kiegészítésként hozzátette, hogy az író szülőházában, az egykori Szegfű (ma Bocná) utcában idén október 20-tól látogatható az újjávarázsolt emlékszoba, amely modern berendezésével, szokatlan színvilágával, korszerű technikájával főként a fiatalokat szólítja meg.
Ötvenhárom perces dokumentumfilm is készült Márai kassai és budapesti életéről Széllel szemben címmel. A magyar fejezetet Enyedi Ildikó, míg a szlovákot Martin Stelbasky rendezte. A filmet pénteken délután mutatják be a PIM-ben, majd az alkotás a kassai Márai-emlékszobába kerül, ahol folyamatosan fogják vetíteni, de a szlovák televíziók is érdeklődnek utána.
Ján Sudzina, a kassai EKF-program igazgatója elmondta, hogy mintegy 60 millió euróból gazdálkodhatnak, amelyet elsősorban renoválásokra szánnak, új létesítményt nem építenek. A különböző rendezvények megszervezéséhez számítanak a szponzorokra is, eddig 32 cég jelezte, hogy támogatja a programsorozatot - tette hozzá.
Az MTI kérdésére elmondta, hogy Miskolccal eddig is jó testvérvárosi kapcsolatokat ápoltak, régóta megrendezik a Visegrádi Napokat, a vándor dzsesszfesztivált és rendszeresek a színházak és a képzőművészeti galériák közti cserék. Ján Sudzina hozzátette: reméli, hogy ez az együttműködés Miskolccal még intenzívebbé válik 2012/2013-ban.
Peter Germuska, az EKF turisztikai és vidékfejlesztési menedzsere a 2013-ra tervezett kassai programok közül kiemelte a Fehér éjszakát, amelyen interaktív fényinstallációk segítségével a látványt akár maguk a látogatók is alakíthatják. Idén volt az esemény premierje és a negyedmilliós város negyede, mintegy 50 ezer ember volt kíváncsi rá - hangsúlyozta Peter Germuska.
Megrendezik - az idén már szintén "kipróbált" - Park Fesztivált is koncertekkel, gyermekprogramokkal, és figyelnek a hosszú hétvégekre, amelyekre tematikus programokkal készülnek.
Sonja Jelínková, a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal magyarországi képviselője bejelentette, hogy a tervek szerint a 2013-as magyar Utazás kiállításon Kassa lesz a fővendég.

(forrás: MTI)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk