Találja ki, milyen színű volt eredetileg a debreceni páros kolbász!

A hungarikummá nyilvánított debreceni páros kolbász a főszereplője az első Debrecziner Gourmet Fesztiválnak, amelyet a cívisváros polgármestere nyitott meg szombaton a nagyerdei Békás-tó partján - írja az MTI.

Papp László emlékezetett rá: a több száz éves tradíciót felelevenítve felkutatták a páros kolbász egykori receptjeit, s az újra felfedezett "párost" szeretnék a világ egyik legértékesebb gasztronómai termékévé tenni.

A hagyományteremtő rendezvény legfontosabb célja, hogy a minőségi gasztronómia jegyében minél többen megismerjék, megszeressék a hungarikummá nyilvánított debreceni páros kolbászt - tette hozzá a polgármester, megjegyezve, hogy az első gourmet fesztiválra több mint száz külföldi gasztroturista regisztrált és érkezett meg a debreceni Nagyerdőbe Hollandiából, Dániából, Belgiumból, Olaszországból, Svédországból, Németországból és Angliából.

Az első Debrecziner Gourmet Fesztivált a helyi Ikon étterem és Debreceni Campus Kft. szervezte a város és a WizzAir támogatásával. Pataky Péter, az Ikon étterem séfje arra hívta fel a figyelmet, hogy a híres debreceni páros kolbász nem csak kenyérrel és mustárral finom, hanem különféle ételek minőségi alapanyagaként is felhasználható.

Utóbbit a fesztiválon résztvevő 18 étterem kínálata is igazolja: egyebek mellett debrecenivel pirított szürkemarha bélszínt, debreceni kolbászos malaccsülköt vagy mangalica tarját kínálnak debreceni kolbászmorzsákkal. Voltak olyan különlegességek, mint maláj rizstészta debreceni morzsával és garnélával, lecsó gazpacho debreceni morzsával, avagy rozmaringos meggyfagylalt lilahagymalekvárral és pirított debreczenivel.

Jelen van a vasárnap befejeződő fesztiválon Debrecen két testvérvárosa is: a németországi Paderborn hagyományos grillkolbászát, a Rostbratwurst-ot vitte a Nagyerdőbe, Tiszafüred pedig harcsás-debrecenis káposztát kínál. Mindemellett a híres bécsi kolbászokból is kapnak ízelítőt a Békás-tó partjára látogatók.

Kevesen tudják, hogy eredetileg a debreceni páros kolbász is olyan fehér volt, mint a német kolbászok - magyarázta a helyi értéktár vezetője a helyszínen az MTI tudósítójának. Mazsu János felidézte, hogy Jókai kedvenc levesében, az azóta róla elnevezett bablevesben még fehér kolbász főtt. Az 1870-es évek után a Debrecenig eljutó szegedi kereskedők révén került a paprika a térségbe, és vált tőle egyre pirosabbá az előbb marhahúsból, majd marha és birkahúsból, végül mangalicából, illetve hússertésből készült debreceni kolbász, ami "olyan finom volt, hogy rögtön párban kínálták".

Forrás: Vendég&Hotel Online / MTI


Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.