hirdetés
hirdetés

Tavasszal már barlangban fürödhet Demjénben

Felébredt és megmozdult a falu, ami elsősorban a gyógyvíznek köszönhető - mondta lapunknak Fodor Géza Demjén polgármestere. Az elmúlt időszakban megvalósított turisztikai fejlesztések hatására vonzóvá vált a település.

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

A Mátra és a Bükk lábánál elterülő Demjén, a tiszta levegőjével, termálvizével, a szőlőültetvényeivel, az ízletes ételeivel és kiváló boraival tette ismertté magát. Az utóbbi években épült négycsillagos szállodában, a vendégházakban és a magánszálláshelyeken fogadják a vendégeket.

A falu gazdaságának motorja a turizmus, amit az is bizonyít, hogy 2013 november végéig 20 ezer vendégéjszakát töltöttek el a turisták a községben. Az önkormányzathoz pedig október 30-ig hatmillió forint idegenforgalmi adó érkezett. A polgármester arról is tájékoztatott, hogy ma már több országos hírű programra hívják a vendégeket. Ezek színhelye a Közösségi Ház udvarán kialakított rendezvényközpont, ahol szabadtéren és sátrakban tartják az eseményeket.

A helyi Turisztikai-, Természetvédelmi- és Borbarát Egyesület tavaly áprilisban nyolcadik alkalommal rendezte meg a Vőfély-találkozót, melyre ezren látogattak. Ennek keretében egy falusi lagzit mutatnak be, melyet idén is megtartanak.

Június végén a hagyományőrző csoportok találkozójára - gasztronómiai parádéval és jó borokat kínálva - invitálták az érdeklődőket. Augusztus második hetének végén tartották a "Hegyes kő napját", amikor a helyi kőkultúrát bemutató tanösvényen rendeztek túrát és Demjén természeti szépségeit ismerhették meg az érdeklődők. A faluban található kemény, jól faragható tufakövet ma is lakásépítésre, díszítésre használják.

Október első hétvégéjén tartották a helyi specialistásként nyilvántartott "Káposztás étkek napját"., melyre sokan jöttek 2013-ban is.Gazdag kínálatból válogathattak a látogatók.

December első hetének végén - hagyományteremtő szándékkal - először rendezték a "Demjéni disznótorost", ahol több száz érdeklődő kísérte végig a sertésvágás és feldolgozás teljes folyamatát, majd az elkészített finom ételeket meg is ízlelték a turisták.

Fodor Géza azt is jelezte, hogy a múlt év végén a helybeliek és a turisták örömére - állami támogatással - újították fel a Demjén-Kerecsend közötti utat, amely új burkolatot kapott, 177 millió forintos költséggel. Emellett fedett teniszpályát is nyitottak.

Az idei évben is több fontos fejlesztést valósítanak meg. Tovább bővítik a szálláshelyeket. Egy debreceni vállalkozó pedig telket vásárolt Demjénben, ahol gyerekeknek "mesebirodalmat" alakít ki. A kivitelezésre már kész tervei vannak. Várhatóan március végére egyedi tervek alapján készül el a barlangfürdő első üteme, csúszdaparkkal és különféle szolgáltatásokkal szolgálja majd a vendégek kényelmét.

Emellett bővítik Demjénben a falu körül található tanösvényt, ahol sétával járhatják be a turisták a környék nevezetességeit és megismerhetik a különleges természeti képződményeket. Demjénről évről évre újabb kiadványokat jelentet meg a Gyógyvizek Völgy TDM.

A falu idei turisztikai programjait ajánló kiadványok már nyomdába kerültek és hamarosan eljutnak a szállodákba, a vendégházakba és a magászálláshelyekre is. Igy hamarosan megismerhetik ezeket a vendégek. Legközelebb az idei budapesti Utazás Kiállításon mutatkoznak be.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

kapcsolódó cikkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk