hirdetés
hirdetés

TDM szervezetek féloldalas helyzetben

Féloldalasan épült ki mostanáig a TDM rendszer Magyarországon - állapította meg Víg Tamás, a Magyar Turizmus Zrt. TDM koordinátora.

Munkatársunktól

hirdetés

Balatonalmádiban szűk körű konferencia keretében avatták fel pénteken a TDM pályázati támogatással megújított Tourinform irodát. Dudás Zsolt, a helyi turisztikai egyesület elnöke a fejlesztések bemutatása mellett szólt arról, hogy eljött az idő a térségi gondolkodásra. Véleménye szerint a füredi, tihanyi és a több településre kiterjedő Balatoni Riviéra egyesülettel összefogva jelentős részét lefedhetnék a Balaton északi partjának.  

A tanácskozáson Víg Tamás, a Magyar Turizmus Zrt. TDM koordinátora beszélt a szervezetek helyzetéről, a hónap elején megjelent pályázat céljairól és a közben elvégzett korrekciókról.

Féloldal

Hazánkban TDM rendszer nagyon féloldalasan épült ki mostanáig - állapította meg az előadó. A külföldi példákból átvettük, hogy milyen feladatokat milyen szervezetben kell ellátni, de az még nem került igazán rögzítésre, hogy mindezt miből csinálják. Az önkormányzati ciklusváltás miatt nagyon sok helyen még azokért a pénzekért is küzdeni kell, amire az előző testület évekre előre kötelezettséget vállalt a pályázati feltételek miatt. Ebben a helyzetben is egyre több a jól működő TDM szervezet van. A különböző működési formák is egyre több tanulsággal szolgálnak. A tapasztalatok szerint a turisztikai egyesületek valósítják meg inkább a valódi TDM jellegű összefogást. A nonprofit kft-knél nagyon sok helyen lehet befolyással való visszaélést tapasztalni. Vannak olyan feltételek, amiket az érintettek a pályázatok beadásánál még teljesítettek, de az elmúlt egy-két évben láthatóvá vált, hogy némely szereplő - jellemzően az önkormányzat - mégis kontrollt szeretne gyakorolni egy-egy TDM felett. Az egyesület az a forma, ahol a turisztikai szolgáltatók érezhetik, hogy valódi beleszólásuk van.

Szétválasztó pályázati redszer

A helyi és térségi szintű TDM-eket is támogató új pályázati kiírás feltételrendszere megpróbálja szétválasztani a két szint funkcióit. A marketing tevékenységet elsősorban térségi szinten támogatnák, helyben a termékfejlesztés, kisebb közterületi fejlesztés támogatása lesz preferálva.

Az új pályázatot már csak olyan, jogilag létező TDM szervezet adhatja be, amelyik eredményesen átesett a Nemzetgazdasági Minisztérium regisztrációs folyamatán. A pályázat május 2-i beadásához március végén tanácsos megindítani a regisztrációt. A korábbi pályázat nyertesei  különösebb vizsgálat nélkül regisztrálásra kerülnek. 

A pályázaton a térségi szerveződések legfeljebb 100 millió, a helyi szervezetek alapesetben 50 millió forintot nyerhetnek, a gyógyhelyeken működők maximális lehetősége 100 millió forint lesz. 

A pályázat február eleji kiadása óta pontosították a költségvetéssel kapcsolatos előírást. A meghatározott szintet a pályázat fenntartási időszakának első évében kell produkálni - két éves megvalósítású projekt esetén a harmadik évben. Alapesetben az érintett önkormányzatnak az előírt összegnek a 40 százalékát kell biztosítani. A rendszerrel azt szeretnék elérni, hogy az idegenforgalmi adó lehető legnagyobb hányada visszaforgatásra kerüljön a turizmus környékére.

A korábbiakkal ellentétben nincsenek előírások további személyek alkalmazására, a kiírók a feladatok ellátását várják el, a pályázókra bízzák a megoldás módját.

Utazásszervezői jogosultság

A térségi TDM regisztráció a helyihez hasonlóan működik. Alapfeltétel, hogy legalább kettő helyi TDM szervezet alkossa, akár más szereplőkkel együtt. 

Több helyen a megyei önkormányzatok erős nyomást gyakorolnak, hogy részt vehessenek a térségi kezdeményezésekben, döntéshozatali lehetőségekhez jussanak. Ilyen esetben is biztosítani kell térségi szinten is a szakmai oldal döntéshozatali többségét.

Víg Tamás szerint a következő időszak fontos megválaszolandó kérdései közé tartozik a régiós szerveződések megalakítása, a TDM szervezetek és a beutaztató utazási irodák viszonya, illetve a TDM-ek esetleges utazásszervezői jogosultságának ügye.

Antal Fülöp
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk