hirdetés
hirdetés

Testi-lelki felüdülés: kápolna és játszótér is van a harsányi sópincében

Az utóbbi négy évben jelentős társadalmi összefogással teremtették meg a turizmus feltételeit Harsányban - hangsúlyozta lapunk munkatársának Szabó Gergely polgármester. Ennek köszönhetően nyitották meg a közösségi házat és folyamatosan különböző programokat is szerveznek.  A falu tagja lett a Miskolci TDM-nek, és ma már egyre több turisztikai kiállításon, vásáron is bemutatkoznak.

hirdetés

A tavakhoz közel találjuk a jól felszerelt kalandparkot, amelyet egy vállalkozó működtet. Ide főleg családok érkeznek gyerekekkel, ahol állatokat simogatnak, csónakáznak és a drótkötélpályákat is kipróbálják. Harsányban az utóbbi időben sokat tettek a minőségi szolgáltatások fejlesztéséért. Modern infrastruktúrát alakítottak ki, amelyre - pályázati támogatással – 1,4 milliárd forintot költöttek. Emellett az úthálózatot is folyamatosan korszerűsítették. Az önellátás megteremtésére törekedve sertéstelepet építettek és zöldségeskertet is működtetnek.

Mindezekkel párhuzamosan a tavak mellett halásztanyát nyitottak, ahol az ajánlott ételeket meg is kóstolhatják a turisták. Emellett van egy panzió, apartmanház, valamint az önkormányzat vendégházat is működtet. Így éjszakánként 80-100 érkezőt helyezhetnek el a szálláshelyeken. A községben két étterem tart nyitva, az egyikben helyi étkeket, a másikban pedig székely ízeket kóstolhatnak. Itt látványkonyhát és kemencét is találnak azok, akik étkezni akarnak.

A vonzó harsányi környezetben az utóbbi időszakban lovasturisztikai mintaprogramot valósítottak meg. A tervek szerint folytatásként lovardát és pihenőhelyeket is létesítenek. Mindemellett az önkormányzat támogatja a fiatalok letelepedését a faluban. Így az érdeklődők olcsón juthatnak építési telkekhez és az eladásra szánt ingatlanokból is választhatnak.

A közösségi ház Harsányban (Fotó: Mentusz Károly)
A közösségi ház Harsányban (Fotó: Mentusz Károly)


Turistapihenő, háttérben Harsány panorámája (Fotó: Mentusz Károly)
Turistapihenő, háttérben Harsány panorámája (Fotó: Mentusz Károly)


Szeretnék, ha a TB is támogatná

A faluban jelentős múltja van a szőlő- és borkultúrának. Manapság mintegy 300 történelmi pincét tartanak számon, amelyek az idegenforgalmat is szolgálják. Érdeklődésünkre Szabó Gergely azt is elmondta, hogy Harsányban a helyi turizmus zászlóhajója a nemrég megnyitott sópince, amely sokak gyógyulását segíti elő. Harsány testvértelepülése az erdélyi Parajd, amely a sóbányászatáról híres. Az együttműködéssel egy valamikori harsányi dézsmapincében rendezték be azt a barlangot, amelybe 40 tonnányi parajdi sót építettek be. Ez az értékes anyag vonzza a gyógyulni vágyókat. A 250 méter hosszú, négyágú középkori uradalmi pincébe a gyógyhatás tehát a parajdi sóbányából érkezett. A tágas helyen játszóteret is alakítottak ki a gyerekeknek. Azoknak, pedig akik imádkozni szeretnének, kápolnát rendeztek be.

A harsányi sópince kivülről (Fotó: Mentusz Károly)
A harsányi sópince kivülről (Fotó: Mentusz Károly)


A gyerekeknek játékokkal kedveznek (Fotó: Mentusz Károly)
A gyerekeknek játékokkal kedveznek (Fotó: Mentusz Károly)


Kápolna a sópincében (Fotó: Mentusz Károly)
Kápolna a sópincében (Fotó: Mentusz Károly)


Kényelmes ágyakkal rendezték be a sópincét (Fotó: Mentusz Károly)
Kényelmes ágyakkal rendezték be a sópincét (Fotó: Mentusz Károly)

Itt a légzőszervi, a szív- és érrendszeri, illetve ízületi betegségben szenvedőkön igyekeznek kúraszerűen segíteni. Emellett úgynevezett sejtfrekvenciás, pulzáló mágnesterápiás kezeléseket is kaphatnak a betegek. A pince levegője fertőtlenítő hatású, amely tisztítja a tüdőt és ezért a légúti panaszok megelőzésére is használják. Ma már az ország különböző részeiből sokan keresik fel Harsány gyógyturisztikai látványosságát. A falu első számú vezetője arra is kitért, hogy szeretnék, ha a jövőben a társadalombiztosítás is támogatná a harsányi kúrákra, a kezelésekre rászorulókat. Ennek érdekében - szakemberek bevonásával - tettek javaslatot a TB-nél.

A világhírű gyógyhatású só

Egyébként a több mint háromezer lakosú Parajd Romániában, Hargita megyében, Szováta és Székelyudvarhely között helyezkedik el. A gigantikus méretű, világhírű sóbányáját évente Földünk különböző részeiből sok ezer turista keresi fel. A bányák már a rómaiak korában is működtek. A gyógyhatású sónak köszönhetően Parajd kedvelt fürdő- és üdülőhely. Szakemberek szerint ez az itt található igen értékes anyag az egykor létezett Ősóceán kiszáradásakor keletkezett. Így minden fontos ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz. Többek között fürdőzésre, dekorációként, illetve sópárnaként is használják.

Országosan ismert a szürkemarha-fesztivál

Harsány kiemelkedő turisztikai eseménye lesz az idén augusztus második szombatján – az immár harmadik alkalommal - megrendezésre kerülő Szürke marha-fesztivál. Az eseményt főzőversennyel és kulturális programokkal kötik össze. Erre tavaly 12 ezer vendég érkezett, ami páratlan érdeklődést jelentett. Az idén is ennyi turistára számítanak. A fesztivál létrejöttét egy Harsányban élő vállalkozó gazda - akiknek több mint száz szürke marhájuk van – a családjával és az önkormányzattal összefogva kezdeményezte. A parádé ma már országos hírűvé vált. Érdekessége, hogy a versenyre nevező csapatok kizárólag szürke marhából készülő ételeket főznek. Az elkészített étkeket pedig Benke László olimpiai bajnok, mesterszakács és mestercukrász vezetésével szakmai zsűri bírálja el. Az ételeket azután meg is kóstolják a vendégek. Többek között nyárson sült ökör-, malac- és más különleges harsányi ételkülönlegességek közül választhatnak. Ezek mellett gyermekprogramokkal, állat- és mezőgazdasági gépbemutatóval, kézműves vásárral, folklór- és könnyűzenei műsorokkal kedveskednek az érkezőknek a fesztivál helyszínén. A parádét Harsány határában, 42 hektáros szabadtéri területen rendezik meg.

Az idei fesztiválon több újdonságot is kínálnak majd. Így például Sasvári Sándor színművész lovas show-val lép fel. A falu központjához közel pedig egy felújított házban nyitják meg azt a régi paraszti kultúrát bemutató állandó kiállítást, ahol egykor használt mezőgazdasági eszközöket állítanak ki. Ennek közelében találják a látogatók azt a fából faragott, élő nagyságú szürke marha párról mintázott szobrot, amint egy szekeret húznak. Ezt az alkotást a szomszédos kisgyőriek készítették.

A nevezetes szürkemarha gulya (Fotó: Mentusz Károly)
A nevezetes szürkemarha gulya (Fotó: Mentusz Károly)


Kisgyőriek faragták fából ezt a harsányi köztéri szobrot (Fotó: Mentusz Károly)
Kisgyőriek faragták fából ezt a harsányi köztéri szobrot (Fotó: Mentusz Károly)

Idegenforgalmi látványosság

A feljegyzések szerint a magyar szürkemarha hazánk őshonos fajtája. A legnemesebb típusa nálunk alakult ki, jóllehet az ősei nagy számban éltek az Uráltól az Atlanti-óceánig. A magyar szürke marha a szépségével, szilajságával, őserőt sejtető impozáns megjelenésével az Alföld világszerte nyilvántartott jellegzetességeihez tartozik. Hazánk hírnevét az ízletes húsával alapozta meg azokban az országokban, amelyek a kiváló hízómarhát igénylik. Rendkívül igénytelen, szívós, edzett és kitűnő igásállat. A hazai szarvasmarha-tenyésztés feladata, hogy ezt az ősi fajtánkat megőrizze, ezért fontos, hogy a génjeit fennmaradjanak. A magyar szürke marha a különlegessége alapján idegenforgalmi látványosságnak is számít.

Virágpompával fogadják a vendégeket

A harsányiak az idén is sokat tesznek azért, hogy nyári virágpompával fogadják a turistákat a faluban. Erre mintegy 300 ezer forintot költ az önkormányzat. Folyamatosan többféle virágpalántát ültettek el, miközben a díszparkokat is rendszeresen gondozzák és ápolják. Az utóbbi időszakban megújult a református templom és ebben az évben kezdik el a műemlék római katolikus templom külső felújítását is. A fejlesztés 40 millió forintba kerül, melyből öt milliót pályázati támogatással nyertek el.

Harsány, a virágos falu (Fotó: Mentusz Károly)
Harsány, a virágos falu (Fotó: Mentusz Károly)


A központi park (Fotó: Mentusz Károly)
A központi park (Fotó: Mentusz Károly)


A már felújított harsányi református templom (Fotó: Mentusz Károly)
A már felújított harsányi református templom (Fotó: Mentusz Károly)


Felújítják a műemlék katolikus templomot (Fotó: Mentusz Károly)
Felújítják a műemlék katolikus templomot (Fotó: Mentusz Károly)

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk