hirdetés
hirdetés

Több tízezer turista érkezhet a spanyolországi zarándok ünnepre

Idén is a turisták tízezreire számítanak a világ különböző részeiből, a július 25-én kezdődő és egy hétig tartó programsorozatra.

hirdetés

A portugáliai Guimaraes-ből autóbusszal kirándultunk a spanyolországi Santiago de Compostela-ba. Nem kellett sokat utaznunk, mert hamar elértük a két ország határán levő Minho folyót, amelynek modern hídján áthaladva közelítettük meg a spanyol zarándok várost. Ott már javában dolgoztak a híres ünnepet előkészítő munkások és a rendezők.

Hamar kiderült, hogy ennek a patinás városnak Szent Jakab a védőszentje, akinek a tiszteletére évről évre megrendezett zarándokút végpontjára érkezők sokasága folyamatosan keresi fel a világhírű katedrálist.

A fő templomban alussza ugyanis örök álmát Szent Jakab. De a vendégek fogadására készülnek már a szállodákban és a magán szálláshelyeken is.

A templomok és a tornyok városa

A szakértők úgy mondják, hogy ez a település 46 templom és 114 torony városa, amely az itáliai Róma, valamint a Szentföld után a keresztény világ legfontosabb zarándokhelye. A Szent Jakab sírjához érkezők az idejük jelentős részét ott töltik, hogy emlékezzenek a vértanú apostolra, akit lefejeztek. 

A Szent Jakab Székesegyház, az óratoronnyal (Fotó: Mentusz Károly)
A Szent Jakab Székesegyház, az óratoronnyal (Fotó: Mentusz Károly)

Ám ilyenkor a turisták sokasága igyekszik sokan igyekeznek megismerkedni a város más nevezetességeivel is.
Gyalogosan jutottunk el a Santiago de Compostela központjába, ahol a monumentális katedrális körül kialakított téren régi épületek sorát láthattuk.

A székesegyházzal szemben például a 25 boltívvel ékesített klasszicista homlokzatú városháza emelkedik. Előtte éppen külföldről érkezett kerékpáros turisták tartottak pihenőt. A tér északi oldalán levő szállodát, az egykori uralkodó Aragóniai Ferdinánd által építtetett egykori kórház zárja le.

Az uralkodó ezzel arra törekedett, hogy ne csak a helybeliek, hanem a beteg zarándokokat is ellássák az intézményben. Természetesen élményt jelentett a valamikori kórház árkádos szökőkutas díszudvara is. De van itt egy gótikus kápolna, amely manapság a különböző zenei rendezvények színhelye. Ugyanakkor itt található a ma is működő érseki rezidencia, amely Spanyolország egyik máig megmaradt, legszebb román kori világi épülete.

Ezüst koporsóban nyugszik a védőszent

A város arculatát meghatározó Szent Jakab katedrális különleges épületének külseje a barokk pompájával a kereszténység legnagyobb román kori templomát reprezentálja.

A hatalmas hajók, a magas karzatok ma is épségben őrzik a régi formájukat. A fő templom déli kapuja előtt a turisták Jakab-jelvényt vásárolhatnak, amely nem más, mint egy ezüst kagyló, amelyet az egykori zarándokok a kalapjukra erősítettek.

A kapu mellett emelkedik az óratorony, amelyben a világ egyik legnagyobb harangját találni. A hangja mintegy húsz kilométeres távolságra is hallható. A kápolnákkal körülvett díszes főoltár alatti kriptában elhelyezett ezüstkoporsóban nyugszik a vértanú, Szent Jakab, akit lefejeztek.

Miután körüljártuk és megcsodáltuk a szépséges katedrálist, utunk a főtérre vezetett, amely régi házaival, palotáival immár több mint három évtizede felkerült az UNESCO világörökségi listájára. Hét évvel ezelőtt pedig Európa Kulturális Fővárosa címet viselhette a város. 

Sétáló utca Santiago de Compostelaban (Fotó: Mentusz Károly)
Sétáló utca Santiago de Compostelaban (Fotó: Mentusz Károly)

Ottjártunkkor a főtéren helyi fiatalok éppen a világhírű Csillagok háborúja című film jelmezeit öltötték magukra, akikkel sokan fényképezkedtek.

A várost egyébként kiváló úthálózat szeli át, de jól kiépített vasútja és a repülőtere is van. Ezek több irányból teszik lehetővé, hogy gyorsan a céljukhoz érkezhessenek a látogatók.

 

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk