hirdetés
hirdetés

Turistacsalogató az üvegpalackba zárt vitorlás

Aki Londonban a Temze folyón hajóval érkezik a greenwich-i városrészbe, a  kikötő közelében különleges látvány fogadja. Úgy mondják, hogy a britek egyik ikonját látja, azt a hatalmas, több árbocos klippert, amely egykor a tengereket, az óceánokat szelte és az angol hajósok büszkesége.

hirdetés

Greenwich az angol hajózás fellegvára, amely naponta sok, a metropoliszba látogató turistát vonz. Az említett, ma már múzeumként működő hajó száraz dokkban áll a parton, és látogatóközpont tartozik hozzá. Egykor a világ leghíresebb teaszállítója volt, és idén 145 éve annak, hogy vízre engedték. Története szerint az akkori legfejlettebb technológiájával szerelték fel. Ezután egészen a XX. század elejéig, 1922-ig használták, kezdetben Kínából Angliába szállítottak vele teát, majd Ausztráliból gyapotot a Brit-szigetekre, később pedig kiképzőhajóként használták.

Az elhunyt tengerészek emlékére

Napjainkban a világörökség része a klipper, amelyet - egy 2007-ben történt sajnálatos tűzeset után - 50 millió forint értékben nem kis erőfeszítésekkel sikerült szinte teljesen a korabeli állapotába visszaállítaniuk a szakembereknek. Fél évtizeddel később, 2012 tavaszán Erzsébet királynő ünnepélyes keretek között nyitotta meg újra a nagyközönség előtt. Ez az egykori vízi jármű - ahogy Greenwich-ben mondják - jelkép, mert a kereskedelmi hajózás során életüket vesztett tengerészeknek állít emléket.

Száraz dokkban a brit kereskedelmi hajózás ikonja (Fotó: Mentusz Károly)
Száraz dokkban a brit kereskedelmi hajózás ikonja (Fotó: Mentusz Károly)


A kikötőtől beljebb haladva Londonnak ebben a városrészében találni a Nemzeti Tengerészeti Múzeumot (National Maritime Museum), melyet a világ legnagyobb szakmai gyűjteményeként tartanak számon. Mellette pedig ott van a főiskola, ahol a fiatalokat oktatják a hajózás tudományára. Az üde, zöld királyi parkban emelt épületegyüttesben a világ minden tájáról fogadnak vendégeket.

A Nemzeti Tengerészeti Múzeum (Fotó: Mentusz Károly)
A Nemzeti Tengerészeti Múzeum (Fotó: Mentusz Károly)


Arannyal díszített bárka és az uniformis

A hangulatos előtérbe lépő turistákat egy különlegesség rögtön megállásra készteti. Itt őrzik ugyanis II. György egykori brit uralkodó idősebb fiának, Frederik hercegnek az arannyal gazdagon díszített bárkáját. De kiállították a híres tengerésznek, Horatio Nelson (1758-1805) admirálisnak, hadvezérnek azt az uniformisát, amelyet a trafalgari győztes ütközetben viselt, és ebben a csatában életét vesztette. Emellett bemutatnak egy régi, emeletnyi magasságú, gőzzel hajtott hajógépet is.

Friderik herceg aranyozott bárkája (Fotó: Mentusz Károly)
Friderik herceg aranyozott bárkája (Fotó: Mentusz Károly)


Egy hatalmas, gőzzel hajtott hajógép (Fotó: Mentusz Károly)
Egy hatalmas, gőzzel hajtott hajógép (Fotó: Mentusz Károly)


Ebben a múzeumban - melynek gyűjteménye becslések szerint kétmillió darabból áll - minden, a tengerészettel, a hajózással kapcsolatos dolog együtt van. Látni különböző korokban készült térképeket, több száz földgömböt, hajóorr-díszeket, fényképeket, fegyvereket, egyenruhákat, navigációs és időmérő eszközöket. De nyomon követhető a brit gyarmatosítás története is, főleg a Kínába és Indiába tett hajóutak, az onnan behozott - többek között - teák, porcelánok, a különféle fűszerek sokasága.

Navigációs eszközök a tárlóban (Fotó: Mentusz Károly)
Navigációs eszközök a tárlóban (Fotó: Mentusz Károly)

Föld alá került az épülettömeg nagy része

A szépséges műemléképületben berendezett múzeumot nemrég új szárnnyal bővítették. A kivitelezést - a világörökség részét képező területen - egy, a műemlékek felújítására szakosodott londoni műhely végezte el. Az építés 35 millió fontba került, melynek jelentős részét egy román születésű, izraeli hajómágnás-üzletember nagylelkű adománnyal segítette. Aki a királyi parkból közelíti meg az új épületrészt, a bejáratnál egy turisztikai csalogató fogadja. Különlegességként egy nagy üvegpalackba zárt vitorlást helyeztek el, amely azt jelzi, hogy a látogató a hajózás birodalmába érkezett. Az új szárnyban a tervezők az épülettömeg többségét a föld alá helyezték. Nagyméretű kiállítótereket alakítottak ki, nyitott archivumot és kutatóközpontot létesítettek, valamint gyermek-foglalkoztatókat, kávézót és múzeumi boltot is nyitottak.

Az üvegpalackba zárt vitorlás (Fotó: Mentusz Károly)
Az üvegpalackba zárt vitorlás (Fotó: Mentusz Károly)


Érdemes tehát megnézni és gyönyörködni a kiállítás remekeiben. Aki itt megfordul, biztosan kedvet kap ahhoz, hogy hajóra szálljon és máshová is eljusson a folyókon, a tengereken.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk