hirdetés
hirdetés

Új, közvetlen hajójáratok a Balatonon

Nagyszombaton elindult a 176. balatoni hajózási szezon, amelyben a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) egyebek közt új menetrenddel és májustól bevezetésre kerülő online jegyvásárlási lehetőséggel várja az utasait - hangzott el a társaság szezonnyitó sajtótájékoztatóján, a Szent Miklós hajó fedélzetén.

hirdetés

Veigl Gábor vezérigazgató elmondta, a tavalyi évet a világjárvány ellenére jó eredménnyel, közel 4 milliárd forintos árbevétellel zárta a Bahart. A kompokon 1,82 millió, a személyhajókon 650 ezer ember utazott. Mivel jól teljesített a cég kikötő- és különösen a vízépítő ágazata is, idén saját forrásból közel egymilliárd forintot tudnak fejlesztésekre fordítani - tette hozzá. Megjegyezte, bíznak abban, hogy idén sikerül felülmúlni a tavalyi évet is. Az első negyedév adatai biztatóak, hiszen 23 százalékkal nőtt a kompon szállított utasok száma az elmúlt évhez képest.

A vezérigazgató beszélt a 2-3 éve elindított flottafejlesztésről is, aminek köszönhetően idén már egységes arculatú és komfortfokozatú hajók szállítják az utasokat. Az állami tőkeemelésnek köszönhetően 5,7 milliárd forintból két új komppal és két új katamaránnal bővül a flotta. Ha a Balaton vízállása lehetővé teszi a vízeresztést a Sión, egy komp és egy katamarán már május közepén megérkezhet, és nyáron munkába állhat - közölte a cégvezető. Hozzátette, folytatódik a meglévő hajók felújítása, egyebek közt környezetvédelmi korszerűsítésekkel, és a háttrében már zajlik a személyhajó- és kompkikötők felújításának tervezése.

Változik a menetrend a Bahart személyszállító hajóin. Május közepétől a keleti medencében a megszokott Siófok-Balatonfüred-Tihany útvonal helyett közvetlen járatok indulnak Siófok-Balatonfüred, valamint Siófok-Tihany között. A főszezonban napi 9, pénteken és hétvégén pedig napi 10 hajójárat közlekedik Siófok és az északi parti célállomások között. Újdonság lesz az is, hogy Balatonfüred és Balatonföldvár között közvetlen járatok közlekednek majd, és a hajók megállnak a tihanyi kompkikötőnél is. A társaság programhajó kínálatában augusztusban a korábbi heti 2 helyett heti 3 bulihajó-járat indul a legtöbb kikötőkből, és bővül a gyerekeknek szóló Varázshajó választék is.

Fotó: Depositphotos
Fotó: Depositphotos

Változott, egyszerűsödött a Bahart honlapja, és májustól beindul az online jegyvásárlási lehetőség - sorolta Veigl Gábor a további idei újításokat. A társaság bővítette partneri kapcsolatait is, aminek köszönhetően színesedik program- és büfékínálata. Az alsósoknak ingyenes utazást biztosító Kaja program már tavasztól beindul, és lesz Bahart márkás balatoni kézműves sör - hangzott el a sajtótájékoztatón.

Balatonfüreden, az első hajó fogadására rendezett ünnepségen Bóka István, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke, a település polgármestere felelevenítette, hogy utoljára 2019-ben rendezhették meg ezt az ünnepet. Beszélt arról, hogy a világjárvány idején kevés gazdasági ágazat hozott akkora áldozatot, mint a turizmus. Megköszönte, hogy a balatoni vállalkozók és önkormányzatok a jelentősen csökkent bevételeik mellett is helytálltak, és biztosítottak megfelelő szolgáltatásokat, infrastruktúrát, tisztes béreket. "Ránk fér egy jó idegenforgalmi szezon" - fogalmazott. A két másik nagy Balaton-parti város, Siófok és Keszthely képviselői a tópartot és a kikötőket érintő fejlesztéseikről adtak tájékoztatást.

Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke azt hangsúlyozta, hogy a balatoni turizmus a hajózással "kerek egész", és a Bahart szerepe abban is jelentős, hogy összeköti a balatoni településeket. Kontrát Károly (Fidesz), a balatonfüredi térség országgyűlési képviselője bizakodásának adott hangot, hogy az idei szezon jól alakul mind a hajósoknak, mind a vendéglátósoknak, továbbra is bizonyítva, hogy a Balaton az ország legnagyobb turisztikai értéke.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk