hirdetés
hirdetés

Új tartalommal töltik meg az Egri Várat

Az Észak-magyarországi Regionális Operatív Program keretében 1,7 milliárd forintos projektet indítottak útjára európai uniós támogatással, amely az Egri Vár turisztikai attrakcióinak fejlesztéséhez kötődik - tudtuk meg Benedek Istvántól, a Heves Megyei Intézményfenntartó Központ vezetőjétől.

hirdetés

A konszolidációs törvény alapján idén január 1-jétől a központhoz tartozik a Heves Megyei Múzeumi Szervezet és annak zászlóshajójaként emlegetett egri vár is.

A projekt megvalósításával új tartalommal töltik meg a várat, amelyhez építési és felújítási munkák is kapcsolódnak. A munkasorozat több lépcsőben valósul meg. Az előkészítő szakasz hamarosan lezárul, és várhatóan áprilisban írják alá a támogatói szerződést. Ezt követően kezdik el a tényleges fejlesztéseket, melyekhez közbeszerzési eljárások társulnak.

A tervezett projektelemek közül a legnagyobb,- a 460 millió forint értékű - a provizori és dézsma pincerendszer feltárása lesz, amely a látogatókat is fogadja majd.

A következő lépés az úgynevezett Szép-bástya és környezetének újjáépítése lesz. Mivel ez a vár legmagasabb pontja, így - többek között - körkilátóként működik majd. Ide kronoszkópokat is elhelyeznek, melyek segítségével az érdeklődők felidézhetik, hogy milyen volt az egri vár az 1552-es törökök elleni ostromkor.

A megújuló Kálvária-domb a jövőben zarándokhelyként is várja a látogatókat.

Még az idei nyáron elkezdik a vár északi kapujánál tervezett színpad, és a várfalsétány kialakítását. Utóbbi a Dobó térről indul, és a vár északi kapujánál zárul.

A műemlék déli kapujánál levő Török-kertben - a valamikori Füles-bástya helyén - apródvárat alakítanak ki a gyerekeknek, ahol középkori hangulatban játszhatnak. Az egykori fegyverraktár és kovácsműhely megmaradt falrészeinek helyreállításával a Mesterségek Háza jön létre, ahol középkori szakmákat ismerhetnek meg a látogatók.

Benedek István elmondta, hogy 2013-tól az új turisztikai attrakciós elemek megjelenésével tizennégy újabb munkahely jön létre a várban. A projekt megvalósításával megváltozik a műemlék arculata és kínálata.

A projekttel párhuzamosan, egy másik program keretében a képtár alatti raktár és könyvtár helyén kávézó és étterem nyílik a várban.

A cél, hogy a megvalósuló fejlesztéssorozattal 2024-re a jelenlegi 341 ezres látogatószámot évi 421 ezer főre növeljék.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk