hirdetés

Újra megnyitott a noszvaji De la Motte kastély

Az újranyitását követő első hónapban több mint ezer turista látogatta meg a francia márkiról elnevezett noszvaji De la Motte-kastélyt - tudatta lapunkkal Bóta Géza, a település polgármestere.

hirdetés

Az Egertől alig több mint tíz kilométerre található barokk, copf stílusban épült és múzeumként működő gyöngyszem ismét vonzó célpontja az érdeklődőknek.

Takarékossági okokból több mint két és fél évig zárva tartott hazánk egyik legszebb műemléke, amely Noszvaj idegenforgalmi vonzerejének központi eleme és a település címerében is megtalálható.

A vendégek ezzel kezdik a település nevezetességeinek megismerését - erősítette meg a polgármester. Hozzátette: ez a korábbi döntés kedvezőtlenül hatott a falu turizmusára. Miután a fenntartási munkák elmaradtak, emiatt a kastély állaga az elmúlt időszakban folyamatosan romlott. Az épület bezárását követően, még 2011 februárjában felvették a kapcsolatot a Műemlékek Nemzeti Gondnokságával, annak érdekében, hogy fenntartót, üzemetetőt keressenek. Ez azonban nem hozott eredményt. Ám továbbra is folyamatosan tárgyaltak a kastély sorsáról az illetékesekkel, amely ismét a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-hez került. Törvényi változás miatt azonban befektető nem kaphatta meg a műemlék fenntartását, mert ezt csak az állam, illetve az önkormányzat biztosíthatja.

Nézze meg képeinket!

Így 2012 tavaszán a falu polgármestere arról tárgyalt a Vagyonkezelő Zrt.-vel, hogy a kastély kezelése a noszvaji önkormányzathoz kerülhessen át. Ezt sikerült elérniük, így vagyonkezelési díjat kapnak, amelyet az épület védelmére, az idegenvezetésre, a takarításra és minimális állagmegóvásra költhetnek. Arról is megállapodtak, hogy augusztus 1-jétől újból megnyitják a noszvaji De la Motte kastély múzeumát. Így ismét megcsodálhatják a freskókat, a korhűen berendezett szobákat az 1770-es évek második feléből, illetve dr. Nyíri Iván Afrika vadász trófeáiból bemutatott gyűjteményt. Emellett esküvői szertatást, illetve műtermi fotózást is kínálnak szolgáltatásként az épületben.

Bóta Géza azt is elmondta, hogy az augusztus nem várt nagy érdeklődést hozott, sok hazai és külföldi turista kereste fel Noszvaj jeles műemlékét, Egertől Budapesten át a Dunántúl több településéig érkeztek érdeklődő vendégek. Hétköznaponként délelőtt 9 órától három, és délután szintén három alkalommal kizárólag idegenvezetéssel indítanak kastélylátogatást az érdeklődőknek. Szombaton és vasárnap ezek számát eggyel bővítették. Ősszel is sok vendégre számítanak, főleg kiránduló iskolás fiatalokra. Nem kevésbé azokra a fiatal párokra, akik ott szeretnék kimondani a boldogító igent. Az önkormányzatnak jelenleg nem nyújt hasznot a kastély fenntartása, de így is a falu idegenforgalmának növekedésével, a vendégéjszakának számának gyarapodásával számolnak.

A múzeum újbóli megnyitásához szükséges munkákban tíz alkalmazott vett részt, akik két havi feladatot végeztek el ahhoz, hogy ismét vendégeket fogadhassanak. Összefogtak a karbantartók, a közmunkások a polgármester irányításával. Az önkormányzat a kastélyra vonatkozó kezelési szerződést határozatlan időre kötötte meg a Vagyonlkezelő Zrt.-vel. Bóta Géza véleménye szerint a folyamatos fenntartás nagyon fontos feladat lesz az elkövetkező időszakban. Becslések szerint az épület felújítására legalább egymilliárd forintra lenne szükség. Olyan befektetőt szeretnének, aki ezeket a munkákat elvégezné. A helyi önkormányzat ehhez a Műemlékek Nemzeti Gondnokságát kívánja felkérni. Azt is javasolják, hogy a belépőjegyek árát és az egyéb bevételeket a kastély fenntartására fordítsa a jövőben a vagyonkezelő.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Ha balatoni vendéglője vagy szálláshelye van, milyen várakozásokkal néz az őszi szezon elé?

Partnerünk