Újra ragyog a napfény Tunézia felett

Tunéziában nyugalom van, így újra minden ideutazó megtalálhatja a kedvére való szórakozást. A tengerparton kitűnő szállodák, gondosan kezelt partszakaszok várják, a piacokon pedig kedvére alkudozhat. Ha valaki különleges élményt szeretne, felkeresheti a berber törzseket, a Szaharát, az Atlasz hegyi oázisait. Tunézia jövője biztatónak látszik a jázminos forradalom után.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A statisztika szerint Tunéziát évente mintegy hat és fél millió turista keresi fel, legnagyobb számban franciák, spanyolok és németek.

Közép-Európából tavaly százezernél is több cseh és mintegy harmincötezer magyar vendég érkezett. A magyarok száma pár évvel ezelőtt még az 50 ezret is jócskán meghaladta. Tunéziában minden hatodik aktív kereső a turizmusban dolgozik, az iparág bevétele elérte az évi hárommilliárd eurót, ez a GDP közel tizenöt százalékát jelenti.

A legfrissebb felmérések szerint a 2011-es viharos változások, a volt elnök kényszerű távozása, pártjának betiltása, mintegy felére csökkentette az ideérkező pihenni vágyók számát, a tunéziai idegenforgalmi szakemberek értelemszerűen ezen szeretnének változtatni a korábban hagyományosan a legnyugodtabbnak számító észak-afrikai államban.

Yasmine Hammamet

Az egyik legújabb turisztikai fejlesztés is tárt karokkal várja a vendégeket. Yasmine Hammamet-ben négy-öt kilométer hosszan a tengerparton, 278 hektáron, új turisztikai központ épült. A terület megvásárlása, csatornázása egymilliárd dollárjába került az építőknek.

A tunéziai, a katari, az egyesült arab emirátusok-béli vállalkozók a teljes szállodai kapacitást tizenkilencezer ágyra tervezik, amelynek nyolcvan százaléka négy- és ötcsillagos létesítményben lesz. Ezt egészíti ki az apartmanok tizenegyezer ágya, a hétszáznegyven hajó befogadására alkalmas yachtkikötő, a piacok, a kereskedelmi központok sokasága, két golfpálya, kaszinó és több, thalasso-terápiás központ. Maga a terápia minden testi és lelki bajra jó, a kezelés alapja a tenger és a benne élő növények, így elsősorban az algák gyógyhatása. A tunéziai befektetések fellendülését egy 1994-es törvény segítette: ez, bizonyos korlátok mellett, szabad kezet és komoly adókedvezményeket ad. Meghatározott ideig – főszabályként tíz évig –, a külföldi cégeknek nem kell társasági adót fizetniük. A hazai idegenforgalmi fejlesztések esetében öt évig az állam vállalja át a társadalombiztosítási terhek ötven százalékát. (Tunézia egyébként az Európai Unió társult tagja.)

Turisztikai régiók

A másik leglátogatottabb turistatérség központja a „Sahel-övezet gyöngyszeme”, Sousse, a nyüzsgő kereskedelmi központ. A nyolcvanas évektől beindult a harmadik tengerparti fejlesztési etap, Monastir és Mahdia központtal, ezt követte negyedikként már egészen délen, Djerba szigete és környéke – ezeket a városokat százezrek keresik fel minden évben.

A jázminos forradalom győzelme óta Tunisz legszebb sugárútja, az Avenue Bourguiba, a „tunéziai Hyde Parkká” változott. Mindenhol kisebb-nagyobb csoportosulások, mindenki mondja a magáét, a sugárút árnyas fái alatt, a városi színház lépcsőin, a zsúfolásig telt kávéházak előtt... Mi más is lehetne a téma, mint a forradalom, az ország jövője, a július 24-én megrendezésre kerülő szabad választások.

Ragyog az áprilisi nap az Avenue Bourgiuba felett, a fényképezőgépem láttán maguktól jönnek oda az emberek, és mondják a véleményüket, most már lehet… Közülük sok a munkanélküli, még több a fiatal, Tunéziában magas színvonalú az oktatás, ám az egyetemről kilépő, több diplomás, három-négy nyelven beszélő fiatalok közül csak minden ötödik tud elhelyezkedni. Többek közt ebbe, a fiatalok között tapasztalható példátlan munkanélküliségbe bukott bele az országot 1987 óta vaskezekkel irányító Zín el-Ábidín Ben Ali elnök.

Ali Baba és a negyven rabló

Évekkel ezelőtt a kezemben volt egy tunéziai napilap. Az első oldalon egy fotó és cikk volt Ben Ali elnökről, a másodikon, harmadikon és az ötödiken szintúgy. Láttam Ben Alit beszélni a tévében is, fegyelmezett hallgatósága kétpercenként, felállva tapsolta. Nem csoda, hogy az elnök korábban kilencvenkilenc százalékkal nyerte a választásokat.

Ugyanakkor Ben Ali javára írandó, hogy az elmúlt húsz évben modernizálta az országot, fejlesztette az oktatást, szépen fejlődött a turizmus, komoly beruházások születtek, autópályák, repülőterek épültek. Tunéziát a vallási tolerancia országaként emlegették az arab világban, muszlimok, keresztények, zsidók békében éltek egymással és élnek jelenleg is. Persze, diktatúra volt, bírálni nem lehetett, a titkosrendőrség kíméletlenül lecsapott – akár egy külföldön megjelentetett újságcikk miatt is. Változást remélni sem lehetett.

A két klán

A népharagot a korrupt, tékozló családok mohósága váltotta ki. Ben Ali és felesége, Leila egyaránt tíz gyermekes családból származott, és a népes famíliák étvágya, kapzsisága határtalan volt. A Ben Ali-, illetve a Trabelsi-család rátelepedett az országra, minden az ő kezükben futott össze. Nagyobb üzlet nem köttethetett tudtuk nélkül, és a két klán, a „maffia-rezsim” szemrebbenés nélkül, mindenből kérte a részesedését.

Az ország erőforrásainak negyven százalékát a két család sajátította ki. Földek, ingatlanok, szállodák sokaságát szerezték meg, magánrepülőgéppel szállították külföldre a műkincseket. „Ali Baba et les Quarante Voleurs” sztorija volt ez, mondják. Ben Ali és családja most Szaúd-Arábiában tartózkodik, „maradjon is ott, ahol van, vagy valamelyik öböl menti emírségben”, ért egyet mindenki. Ott vannak a haverjai, például, akik éveken keresztül idejártak vadászni, Tunéziában miattuk már alig van gazella és túzok.

Ben Ali, pontosabban egy ellene folyó bírósági per nem hiányzik sem az új kormánynak, sem másoknak, ráadásul akadnak még hívei, akik most hallgatnak, mint hal a szatyorban.

Biztonságos nyaralóövezetek

Az országban óriási a lelkesedés, bárhol is jártam az egy hét során (Tunisz, Karthágó, Sousse, Hammamet, Mahdia, Monastir, Sidi Bou Said, Port El Kantaoui, El Jem), mást nem tapasztaltam. Ez még az országban élő külföldiekre is érvényes. Ildikó hosszú évek óta él Tunéziában, idegenvezető, ő is nagyon bizakodó, olvassa az újságokat, este pedig nézi a választási műsorokat, ahol bemutatkoznak a pártok.

Az ország nyaralókörzeteiben, szállodáiban rend és nyugalom van. A Világbank Maghreb-országokhoz delegált képviselője, Simon Gray pedig azt jelentette be, hogy készek pénzügyi segítséget nyújtani az átmenetben. És még egy bejelentés: Tunézia számára talán legfontosabb partner, Franciaország tuniszi nagykövete szerint semmilyen beruházást nem állítanak le az országban, és támogatják a gazdasági kapcsolatok bővítését. Jelenleg 1250 francia cég található az országban, ez 110 ezer munkahelyet jelent, és a gallokhoz irányul a tunéziai export 28 százaléka. Tunézia jövője tehát biztató a jázminos forradalom után, az ország nagyon jó turisztikai adottságokkal rendelkezik, és a befektetők kifejezetten érdeklődnek a szabadabb politikai légkörben.

(Az utazásért köszönet a Taurus Reisen Utazási Irodának.)

Tunéziai charterek Budapestről és Eszékről

A Taurus Reisen hetente három közvetlen charterjáratot indít Budapestről Monastirba, valamint minden szerdán Eszékről (Horvátország) egy „fél gépet”. A társaság bizakodó a 2011-es nyári szezon tekintetében, Tunézia mellett Egyiptomba és Törökországba, Antalyára is rendelkeznek lekötött charterhelyekkel. Az idei januári és februári forrongások hatására a Taurus Reisennél is visszaesett az utasforgalom. Azoknak az utasoknak, akiknek megrendült a bizalma a tunéziai utazással kapcsolatban, visszafizették a részvételi díjat, külön indoklás nélkül. Ez a döntés összhangban áll a cég üzletpolitikájával, amely szerint az ilyesfajta bizalom azt eredményezi, hogy az utas úgyis visszatér hozzájuk, az általuk értékesített El Mouradi szállodalánchoz.

Várakozásaik szerint az idén az irodával utazó tunéziai utaslétszám a háromszorosára fog nőni. A Mouradi szállodalánc minőségével szinte száz százalékos a megelégedettség, és az utasok egyöntetűen dicsérik a hosszú évek Tunéziában élő, profi idegenvezetőiket. Arra is büszkék, hogy a gyakorlatban sikerül érvényesíteni a cég egyik legfontosabb hitvallását, hogy az utast korrekten kell tájékoztatni.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.