hirdetés
hirdetés

Ünnepélyes szezonnyitó barokk pompával

Az idén is látványos műsorral nyitotta meg a látogatási szezont a pápai Esterházy-kastély.

hirdetés

A külső formájában, díszleteiben és tartalmában is a barokk kort idéző ceremónia a grófi pár, Esterházy Ferenc és hitvese, Pállfy Szidónia érkezését, köszöntését mutatta be. A műsorban a főbb szerepeket a helyi Pegazus Színház társulatának tagjai alakították, de statisztaként sok városlakó is bekapcsolódott produkcióba korhű ruhákba öltözve. Köztük volt dr. Áldozó Tamás polgármester is.

A mintegy egyórás programban felléptek az Erkel iskola zászlóforgató diákjai, Mártony Zsuzsanna barokk dalokat énekelt, Dvorák Gábor pantomim művész egy balszerencsés karmester küzdelmét adta elő a hangversenyt megzavaró állatokkal, egy igazi barokk kamarazenekar - Hetyeiné Lugosi Johanna, Némethné Farkas Nóra és Nagy Tibor - Telemann egyik művével, udvari hölgyek pedig korabeli tánccal varázsolták a kastély udvarára a barokk kor hangulatát.

A szezonnyitó műsor
A szezonnyitó műsor

A műsor végén a grófi pár meginvitált mindenkit az egyedi belső térbe. A kastély látogatható termeinek berendezése jelenleg puritánnak mondható. A fő ékesség a Nádor-teremben a városról a 18. században készült hatalmas festmény és a családi képcsarnok egy részének megmarad illetve visszakerült darabjai - részben restaurált állapotban.

Az egykor ugyanezeket termeket megtöltő berendezések és korabeli használati tárgyak helyett valódi élőképekkel: grófi vívóedzéssel, korabeli ruhákba öltözött, olvasó, kártyázó, festő, hímző hölgyekkel mutatják be a főúri családok és az udvartartás egykori életét. A nézők, ha akarnak, akár maguk is részeseivé válhatnak a játéknak, beöltözhetnek, beállhatnak segédnek, cselédnek, inasnak, akár fotót is készíttethetnek magukról.

Óvodás és iskolás csoportoknak a múzeumban külön térítésért különböző játékos foglalkozásokat is tartanak. Aranytányér, aranyvilla címmel például az étkezés, a terítés illemszabályaival ismerkednek meg; Pám, pám, paripám címen a főúri csemeték egykori játékaiból, szabadidős programjaiból kapnak ízelítőt a mai gyerekek. A Pomádé című foglalkozáson egy bál előtti készülődés keretében a ruha- és hajviseletről, táncokról kapnak bővebb ismereteket.

Antal Fülöp
a szerző cikkei

Fotók: Antal Fülöp
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk