hirdetés
hirdetés

Végre Vácott is egy Kolodkó

A miniszobraival híressé vált ukrán-magyar szobrászművész, Kolodko Mihály Vácon él családjával, és most ez a város is gazdagabb lett egy aprócska szobrával, amely Mária Teréziát ábrázolja.

hirdetés

Az alkotás a váci diadalív, vagy ahogy a helyiek emlegetik, a Kőkapu szomszédságában kapott helyet, amely Magyarország egyetlen diadalíve. A diadalívet Mária Terézia látogatásának tiszteletére emelték Vácott Isidore Canevale bécsi építész tervei alapján copf stílusban 1764-ben. A városi legenda szerint, mivel mindössze két hét alatt építették fel, a királynő nem mert kocsijával áthajtani alatta. Mikor néhány héttel később távozott, látva, hogy még mindig áll, már nyugodtan ment keresztül a kapun.

Kolodko Mihály, aki árnyalt humorral, sokszor egyszerre karikarisztikus és allegorikus eszközökkel örökíti meg a szobrok helyszínéhez kapcsolódó hírességeket, témákat, Mária Teréziát a diadalívnek hátat fordítva ábrázolta. Az uralkodónő égre emeli tekintetét, egyik kezét drámaian a homlokához, másikat a szívére helyezi, mint aki menten elájul a megpróbáltatástól. A parányi remekmű bizonyára hamarosan olyan nevezetesség lesz Vácon, amit a Kolodko-bennfentes turisták a kihagyhatatlan látnivalók között tartanak majd számon. A szobrászművész miniatűr szobrait kezdetben gerillaakcióként, hatósági engedélyt nem kérve helyezte el itt-ott Budapesten. Az underground és nagyon szerethető alkotásokat azonban széles körben megkedvelték egyediségük, sajátos humoruk és stílusuk miatt, és mert nagyon frappánsan képesek megragadni egy-egy jelenséget, eseményt, legendát, híres személy karakerét. Ezért egyre több önkormányzat rendel szobrot a művésztől (pl. Erzsébetváros, Veszprém) azzal a reménnyel, hogy a turisták majd a csodájára járnak.

Lapunk egyébként Molnár Attilától, a Vác belvárosában élő idegenvezetőtől értesült arról, hogy Kolodkot kapott Vác is. A szakember hétfőn este véletlenül talált rá a miniszoborra kerékpározás közben: “Éppen a fekete eperfa érett termését csemegéztem a börtönnél, miután indultam hazafelé. Már tovább gurultam a Kőkapu alatt, amikor leesett a tantusz, hogy egy kőoszlopon valami szokatlant láttam az imént. Hangosan felkiáltottam: Kolodko! Végre! Erre vártam! Azon melegében hazatekertem és a Lányaimat visszahoztam kerékpárral, hogy megmutathassam Nekik az újdonságot. Elmeséltem, hogy a császárnőnek 16 gyermeke volt, mire a 4 éves Rézi lányom megkérdezte: És hogy tudott velük foglalkozni?"

A fotók Molnár Attila munkái

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk