Vidéki szállodák: az internet segít a talpon maradásban

A válság hatására megtépázott és a jelentős versenyhelyzettel szembenéző vidéki szálláshelyek számára a fennmaradás és a további fejlődési lehetőségének legfontosabb záloga a megfelelő számú vendégéjszaka folyamatos biztosítása. Ebben egyre inkább kulcsszerep jut az internetes foglalásoknak, hiszen az online vendégéjszakák száma ebben a körben is töretlenül, évi 20 százalékkal nő. Melyek ennek legfontosabb okai? Mire figyeljen oda egy vidéki szálloda az online stratégiája kialakításakor? Többek közt e kérdésekre kereste a választ egy most publikált átfogó felmérés.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A vidéki szállodákban regisztrált online vendégéjszakák száma az elmúlt három évben folyamatos növekedést mutatott. Miközben az összes vendégéjszaka száma 2009-ben jelentősen visszaesett, az online foglalások területén a növekedés töretlen maradt. Ennek köszönhetően mára az összes 3-5 csillagos vidéki szálloda online vendégéjszakáinak száma elérte a teljes kereslet harmadát, a válaszadók és az online szolgáltatók adatai alapján mérhető adatok szerint, derül ki a BDOnline.hu és a Turizmus.com közös online felméréséből.

„Egy, a Google megbízásából készített jelentés szerint a repülőjegyek után a szállodák esetében jellemző leginkább az online tájékozódási és vásárlási affinitás – mutat rá terület fontosságára Hegedűs Attila, a BDOnline.hu ügyvezetője. – Tapasztalataink ugyanakkor azt mutatják, hogy az utazásaikat online szervezők 40 százaléka számára kulcsfontosságú, hogy az információszerzés, a foglalás és visszajelzés során milyen benyomást tesz rájuk az adott oldal. Az átlátható stabil oldal meglétének jelentőségét mutatja, hogy a megkérdezettek túlnyomó része a döntés előtt a kiválasztott szálloda honlapja mellett legalább három konkurens oldalt is szemügyre vesz.”

Honnan jönnek a látogatók?

A felmérés szerint a saját szállodai honlapok napi átlagos látogatószámai együtt nőttek a kategóriákkal: 3 csillagosoknál 101 fő/nap, a 4 csillagosoknál 428 fő/nap, míg az 5 csillagos szegmensben 875 fő/nap volt ez az érték. A magasabb látogatószámok elsősorban annak a ténynek köszönhetők, hogy az érintett szállodák felismerték az online jelenlét „mindenhatóságát”és annak a központi elemét adó saját honlap kiemelt szerepét.

A forgalmi források a következőképpen alakultak:
Átlagban 35%-kal a keresőmotorok vitték a prímet, őket követte fej-fej mellett 27, ill. 26%-kal a hivatkozó webhelyek és a közvetlen forgalom. Átlag 12%-kal a negyedik helyre az egyéb forrásból (email-marketing; banner stb.) származó kattintások kerültek.

A kutatás szerint a leggyakrabban használt online marketingeszközök (70 százalék feletti részaránnyal) a következők: e-mail kampány (hírlevelek és e-DM), PR cikk, Adwords keresőmarketing hirdetések, banner kampányok és nyereményjátékok. Érdekes hogy a textlinkeket (szöveges kattintható hirdetés) csak a megkérdezett szállodák 39%-a jelölte meg, mint használt marketingeszközt, pedig ez a lehetőség nemcsak magas kattintási számokat, hanem kiváló konverziós és megtérülési arányokat képes produkálni. A videóhirdetés, amely nagyon jó vizuális közvetítő, még csak néhány szálloda repertoárjában szerepel.

A vidéki szállodák legnagyobb közvetítői

A felmérés alapján a legfontosabb közvetítő az összesített sorrendben a booking.com lett, míg a második a szallas.hu. Ez a két társaság kiemelkedik a mezőnyből, sikerüket integrált online (és offline) marketing-kommunikációjuknak köszönhetik, amelyben meghatározó szerepet tölt be a Google AdWords.

Az iranymagyarorszag.hu a 3 csillagos kategóriában elfoglalt második helyét a website óriási tartalmának és az ezzel szoros összefüggésben lévő keresőoptimalizáltságának köszönhetően érte el. A wellnesshetvege.hu weboldala az egyik legrégebbi piaci szereplő, a „wellness hotelek” és a „wellness hétvége” mainstream kulcsszavakra verhetetlennek tűnik, ami a jól megválasztott domainnévből és a domain korából egyaránt adódik.

„A web kusza szövevényében nem elég jelen lenni, ki is kell emelkedni – tette hozzá Papp István a BDOnline.hu tanácsadója. - Ehhez nyújt segítséget az online marketing és értékesítés végeláthatatlan eszköztára, amiből nem elég csupán egyet-egyet alkalmazni. Az ideális stratégia az, ha minden specifikus marketing csatornát integrálunk és mindegyiknek kihasználjuk az előnyét. A siker már a taktikai tervezéskor eldől.”


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.