Vízsugárral köszöntötték az Il-18-ast Ferihegyen

Azonban Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke nem szállt ki belőle. Különösen nem, hogy ez az Iljusin leszerelt cargo gép a Malév flottájából, mely egy ideje már csak múzeumban mutogatja vitathatatlan bájait, a Légiközlekedési Kulturális Központ által üzemeltetett, megújult Aeroparkban.

Stílusosan a Múzeumok Éjszakája napján adták át hivatalosan az „újjá teremtődött” Aeroparkot. Aki gyakran megfordul a Ferihegyen, tudja, hogy a gyűjtemény nem ma szállt a földre. A működését sok éve Ferihegy Repülőgép Emlékparkként kezdő, majd jogi és pénzügyi vitákat követően üzemeltetőt váltó „skanzen” — a megnyitón a Közlekedési Múzeum érintettsége révén beszédet mondó Vitézy Dávid szavait idézve — „örömteli esemény”, a repülőtéri parkolók bővítése miatt, a Budapest Airport segítségével költözött jelenlegi helyére. A kollekció fél kilométerre az előző helyszíntől, az 1-es terminál előtti, ún. 31-es bal pálya hosszanti tengelyében található, kiterjedtebb kiszolgáló infrastruktúrával: aszfaltozott autó- és buszparkoló, konténerekből a műfajhoz képest kulturáltan kinéző fogadóhelyiség, büfé, mosdók és egy kisgépes szimulátor.

A kiállítási tárgyak sorát egy, a Malév flottájában sosem szolgált, azonban a sportszakosztály Malév Aero Club révén a megboldogult légitársaság színeire festett Antonov 2-es nyitja. Az öreg olajfaló csillagmotoros előtt a kölkök betonozott mini futópályán tologathatják egymást fa röpcsikben. „Ez az a típus, amit a pilóták szerint partvissal sem lehet leverni az égről” — mutat Hardy Mihály, Budapest Airport-szóvivő a murvával leszórt tágas térség végpontjában álló, a megnyitó alkalmából a tűzoltók által vízsugárral megáldott Il-18-as felé. Természetesen, mint minden más típussal, ezzel is előfordultak — a Malév története során is — tragikusan végződött malőrök, de mégis ez a típus nyitotta meg Magyarországon a hosszabb távú légi közlekedés lehetőségét. Bár a 18-asok forgalomba állításukkor a megtisztelő, kissé túlzó „óriásgép” jelzőt kapták, a mellette álló Tupoljev-154 B-hez képest érezhető a méretbeli különbség.

„A légi közlekedés elvesztette 20-30 évvel ezelőtti varázsát, a luxust” — sajnálkozott Ughy Attila, a Ferihegy egyik otthonául szolgáló XVIII. kerület polgármestere, aki szerint a kiállítás egyik értelme, hogy a fapados érában szocializálódott generációk is lássák, szüleik, nagyszüleik számára még mit jelentett a repülés. Egyfelől mi „öregek” helyeslően bólogatunk Ughyt hallva ma, amikor az egyre nagyobb kapacitású gépek üléseit a lehető legnagyobb foglaltsági ráta mellett a legkisebb költséggel kell értékesíteni. Vélhetően azok az idők már nem jönnek vissza, amikor a Bécs-Budapest járatot repülő Austrian Fokker 50-esén a napszaknak megfelelő, komplett menüvel kényeztették a turista osztály utasait is a 35 perces úton. Másfelől a kiállítási darabok jelenlegi állapotát elnézve úgy tűnik, nyitva a további fejlődés lehetősége az egykori jet set bemutatásában.

A kiállított 12 gépnek, melyből 7 a Közlekdési Múzeumé, egyelőre töredéke áll nyitva a közönség előtt. Az egyik IL-18-asban felújított pilótafülke és a magyar polgári légi közlekedést feldolgozó kiállítás vár, míg a Tu-5-ösben szintén megújult cockpit és kopottas ízelítő az utastérből. Vitézy Dávid nyugtatott: a Közlekedési Múzeum folytatja a felújításokat. Idén a Mi-2-es mentőhelikopter újul meg. Elégedetlenkedők kedvéért: a gépek felújítása nem filléres móka, nem egyik napról a másikra történik, és Magyarországon élünk, ahol nem feltétlenül élveznek prioritást közlekedéstörténeti remekek. „Hamarosan egy ausztrál baráti társaság érkezik” — bizonyítja a légi ritkaságok kontinenseken átívelő vonzerejét Somogyi-Tóth Gábor, az Aeropark igazgatója. A gépek lemosásától kezdve számos olyan apró munkát végeznek, ami kevésbé látványos, de lényeges az eredeti állapotok visszaállításához — tudjuk meg. „A szarvkormányokhoz szükséges bakelit burkolatok öntőformái kerültek 290 ezerbe” — érzékelteti a pilótafülke-ráncfelvarrás költségeinek nagyságrendjeit. Röpködtek a százezrek a pilótaülések kárpitozása és a fülke szőnyegezése során is, de ennél jobban pörög majd a számláló, ha nekilátnak a Li-2-es szintén idénre tervezett külső felújításának. A Malév-jogelőd szovjet-magyar vegyesvállalat, Maszovlet, majd a korai Malév flottájának gerincét adó Li-2-esből egy működőképes példány repül kerek e világban: Budaörsön.

„Ez mikor szállhat fel?” — kérdem naivan a park két IL-18-asa közül az egyikre mutatva. „Nem hozható működőképes állapotba” — ábrándít ki Somogyi-Tóth. De elárulja: egyik vágyálmuk, hogy ezzel a típussal, vagy Tupoljevvel nosztalgiarepüléseket kínálhassanak. Ennél hamarabb valósulhat meg egy másik álom: Somogyi-Tóthék szeretnék, ha a nem túl távoli jövőben az utasforgalomból kivont 1-es terminálnál kapna helyet a park, valamint a Közlekedési Múzeum Petőfi Csarnokból kiebrudalt repüléstörténeti kiállítása. Az LKK ötletét nem vetették el az illetékesek. „Az ember ül egy kávé mellett a régi 1-es teraszán és nézi a föl- és leszálló gépeket” — mereng az igazgató az illusztris helyszín egy lehetőségén. 10-15 milliárdra saccolja a teljes termékpaletta megteremtésének költségeit.

A park létrehozásában, létezésében alapvető szerepet játszik a Budapest Airport. Napi működésüket biztosítják a belépők. A fejlesztéshez szükséges pénzt „lelkes magánszemélyek”, az szja 1%-a és állami apanázs, például Hungarocontrolos támogatás formájában, adja.  Az igazgató szerint egy hosszabb folyamat kezdetén vagyunk. Az álmok valóra válásáig marad vitorlázópilóta fiai és saját odaadása. „Szerelemből csináljuk” — vallja a 20 évig a Ferihegy forgalmi igazgatójaként dolgozó Somogyi-Tóth Gábor.


Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között

Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között 

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről.
A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé

A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé 

2023-ban több mint 1 millió tonna szén-dioxidot kibocsátását előzték meg az utazók azzal, ha buszos utazást választottak más közlekedési módok, például autó vagy repülő helyett.
Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?