hirdetés
hirdetés

Zika-vírus: hasznos információk turistáknak

Hol és hogyan terjed a vírus, kire veszélyes és mit lehet tenni ellene?

hirdetés

Sárdi Rezső, a HAVAS Creative Tours magyarországi marketing képviselője tájékoztatása szerint egyre többen érdeklődnek a Brazíliába, illetve Dél-Amerikába utazók a Zika-vírusos fertőzéssel kapcsolatban. A Zika-vírust szúnyogok terjesztik, illetve szexuális úton is terjedhet. Minden ötödik fertőzött személy közül általában egynél jelentkeznek a fertőzés jelei, amelyek enyhék: elsősorban alacsony láz, rossz közérzet, kötőhártya-gyulladás és kiütések a fő jellemzői. A betegség ellen nincs még védőoltás, és általában egy hét alatt magától gyógyulnak a fertőzöttek. Nyugalom, sok folyadék fogyasztása és lázcsillapító az egyetlen orvosság a szimptómák enyhítésére. Gyógyszerek közül elsősorban az acetaminophen (Tylenol®) ajánlott a láz és fájdalom enyhítésére, amely mindenhol kapható. Az aszpirin és non-szteroid gyulladásgátlók alkalmazását nem javasolják.

Egyedül a várandós anyák tartoznak a veszélyeztettek közé, miután a Zika-vírussal fertőzöttek komoly agyi problémákkal születő gyermeket hozhatnak világra. A mikrokefália, vagyis a kisfejűség súlyos következményekkel járhat a születendő gyermek esetében.

A Zika-vírus által érintett területek (Forrás: Centers for Disease Control and Prevention - cdc.gov)
A Zika-vírus által érintett területek (Forrás: Centers for Disease Control and Prevention - cdc.gov)

A szúnyogok elsősorban poshadt vizet tartalmazó edényekben, mocsaras területeken rakják le petéiket és nappal csípik meg áldozataikat.

Jelenleg Dél- és Közép-Amerika, a Karib-szigetek, valamint Mikronézia 29 országában és a Zöld-foki-szigeteken diagnosztizáltak nagyobb számban Zika-vírus-fertőzést. Természetesen ez a szám napról napra változik. Előfordulása eddig nem befolyásolta az érintett országok turizmusát, tekintettel arra, hogy egy jelentéktelen fertőzésről van szó. Az utazóknak a szokásos, szúnyogok elleni védekezési módokat ajánlják a megelőzésre, mint hosszú ujjú felsőrész és nadrág, valamint zokni viselete, szúnyogriasztó krémek és spray, illetve szúnyogháló használata javasolt. A szúnyogok irtása a fő teendő. Brazíliában több mint 220.000 ember foglalkozik irtásukkal és a fertőzés megállításával.

Brazília sportminisztere, George Hilton a napokban kiadott tájékoztatója szerint az olimpiai játékok megvalósítását a Zika-vírus megjelenése nem befolyásolja.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a Zika-vírus már Európában is felütötte a fejét, azonban a szakemberek szerint a járványtól Európában nem kell tartani.

A vírust terjesztő tigrisszúnyog (Forrás: Wikipedia)
A vírust terjesztő tigrisszúnyog (Forrás: Wikipedia)

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk