425 ágazati baleset történt

2017 első háromnegyed évében 425, három munkanapot meghaladó munkaképtelenséggel járó munkabaleset történt a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás ágazatban - hívta fel a figyelmet a Vimosz, Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége, ezért partnereivel munkavédelmi tájékoztató kézikönyveket készített az ágazatban dolgozó munkaadók, munkavállalók és munkavédelmi képviselők számára.

Gál Pál Zoltán, a VIMOSZ elnöke elmondta: „A magyarországi szabályozás alapvetően jó, megfelel a kívánalmaknak. A joggyakorlattal vannak gondok. Sok munkáltató technikai problémának, szükséges rossznak tekinti a munkavállalók ez irányú felkészítését, s folyamatos ellenőrzését. Úgy hisszük, van még tartalék abban, hogy javuljanak a munkakörülmények. Évek óta jóval több a munkahely, mint a munkára jelentkezők száma. Nálunk fontos a személyes közreműködés, ez a terület kevéssé gépesíthető. A munkavállalók nagyon megszenvedik akárcsak egy vagy két ember hiányát. Mindenki érdekelt abban, ha már összeállt egy gárda, ne essen szét munkahelyi baleset miatt. Felmérésünk is igazolja, hogy a túlfeszítettség és a stressz a legnagyobb probléma a munkavállalók szerint.”

A szállodaiparban és a vendéglátásban tömegesek a három napot el nem érő, vagy betegállománnyal egyáltalán nem járó apróbb égések, vágások is. Az ágazat munkavédelmi helyzetéről készített felmérésből kiderült, hogy a létszámhiány okozta pszicho-szociális kockázatot értékelték a legveszélyesebbnek a dolgozók. A vendéglátás és a szállodaipar területét vizsgálva fokozódó problémát jelent az alkalmazotti elvándorlás, a szakképzett munkaerő hiánya, a dolgozók átlag életkorának növekedése.

A kereskedelmi szálláshelyeken és a vendéglátó egységekben több százezer munkavállaló dolgozik Magyarországon. Ezekben az ágazatokban nagyon sokan tevékenykednek, a legkülönfélébb képzettséggel és tapasztalattal. Így a diákoktól kezdve, a konyhai kisegítőkön át, a tanfolyammal rendelkezőktől a szakmunkásokig, vagy a felsőfokú végzettségűekig mindenki megtalálható. A munkájuk során is nagyon különböző veszélyeknek vannak kitéve – sokakat súlyos, akár halálos ártalom is érhet.

A problémák enyhítésében segíthet a munkavédelem fejlesztése, a nagyobb odafigyelés, a megelőzés csökkentheti a kiesett időket. Ez irányba mutat a kormányzat által megfogalmazott stratégiai cél is: javuljon a munkahelyi egészség és biztonság és a munka minősége, ezáltal a vállalkozások és a munkavállalók alkalmazkodóképessége. A biztonságosabb munkahely az életminőség javításához is hozzájárul.

A frissen publikált tájékoztatók a kereskedelmi szálláshelyekre és a vendéglátó egységekre szabva születtek, hogy bemutassák ezeknek a területeknek a vonatkozó munkavédelmi előírásait és szabályait. Mik azok a feladatok, amelyeket az üzletnyitás előtt, az üzemeltetetés alatt el kell végezni annak érdekében, hogy a működés megfeleljen az előírásoknak, az elvárásoknak és a munkavállalók biztonságosan az egészségüket és munkaképességüket megőrizve tudják végezni a munkájukat.

A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) és a Vendéglátó és Turisztikai Szakszervezet (VISZ) konzorciumban nyerte el azt a Nemzetgazdasági Minisztérium által kiírt pályázatot, amely lehetőséget teremt az 1993.évi XCIII. törvény, 2016. július 8-tól hatályos módosításainak beillesztésével elkészült tájékoztató anyagok széles körű elterjesztésére, országszerte számos tájékoztató és képző rendezvény megtartására.

A VIMOSZ – mint a turisztikai szakma munkaadóinak „hangja” - vezette konzorcium az NGM támogatásával kutatást végzett az ágazat munkahelyi egészségéről és biztonságáról, amely eredményeinek felhasználásával – s a legújabb rendelkezések beépítésével – aktualizált ágazati munkavédelmi kézikönyvek készültek, amelyeket főként kis- és középvállalati vezetők, de a nagy vállalatok irányítói is felhasználhatnak mindennapi munkájuk során. Az anyagok kitérnek arra az új kötelezettségre is, hogy a 20 főnél több munkavállalót foglalkoztatóknál kötelező a munkavédelmi képviselő választása.


Teljes a STRAND Fesztivál zenei programja

Teljes a STRAND Fesztivál zenei programja 

Bejelentették a teljes zenei programot a STRAND Fesztivál szervezői.
Halló, itt a Kiscelli Múzeum!

Halló, itt a Kiscelli Múzeum! 

A telefonálás történetébe nyújt bepillantást a Kiscelli Múzeum legújabb időszaki kiállítása.
Úszóünnep a Lágymányosi-öbölben

Úszóünnep a Lágymányosi-öbölben 

Közel 2000 úszóval rekordot döntött a 3. MOL Campus Öbölúszás.
Jelentős növekedés várható az utasbiztosítások piacán

Jelentős növekedés várható az utasbiztosítások piacán 

Az utazók zöme Európában nyaral, belföldön is sokan terveznek üdülni.
Rekordszámú résztvevő a LIDL Balaton-átúszáson

Rekordszámú résztvevő a LIDL Balaton-átúszáson 

A Balaton-átúszás 5,2 km-es távján 10500-an vágnak majd neki, hogy Révfülöpről átússzanak Balatonboglárra.
Ízek, illatok, zongora, Balaton

Ízek, illatok, zongora, Balaton 

Nem minden nap láthatunk olyan zongorát a balatoni utcákon, amelyet külön biztonsági szakemberek őriznek.
Fiatal vitorlázók és liberázás Balatonfüreden

Fiatal vitorlázók és liberázás Balatonfüreden 

Közel kétszáz, a Balaton térségében tanuló általános és középiskolás ismerkedhetett meg a vitorlázással három napon keresztül Balatonfüreden, a Kékszalag Portban.
Karikó Katalin Nobel-díját is kiállítják a Múzeumok Éjszakáján

Karikó Katalin Nobel-díját is kiállítják a Múzeumok Éjszakáján 

Van egy hely Budapesten, ahol a tudomány több száz éves öröksége, legendás történetek és modern kérdések találkoznak.
Kína üzleti világa és kultúrája Budapesten

Kína üzleti világa és kultúrája Budapesten 

Június 26–27-én Budapestre érkezik a China Brand Fair, Közép-Európa egyik legnagyobb kínai üzleti és kulturális rendezvénye.
Muzsikaszó csendült fel az ország több helyszínén

Muzsikaszó csendült fel az ország több helyszínén 

Mintegy 140 cigányzenekar szórakoztatta a magyar vendéglátóhelyek közönségét a Dankó Pista Emléknapon.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.