425 ágazati baleset történt

2017 első háromnegyed évében 425, három munkanapot meghaladó munkaképtelenséggel járó munkabaleset történt a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás ágazatban - hívta fel a figyelmet a Vimosz, Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége, ezért partnereivel munkavédelmi tájékoztató kézikönyveket készített az ágazatban dolgozó munkaadók, munkavállalók és munkavédelmi képviselők számára.

Gál Pál Zoltán, a VIMOSZ elnöke elmondta: „A magyarországi szabályozás alapvetően jó, megfelel a kívánalmaknak. A joggyakorlattal vannak gondok. Sok munkáltató technikai problémának, szükséges rossznak tekinti a munkavállalók ez irányú felkészítését, s folyamatos ellenőrzését. Úgy hisszük, van még tartalék abban, hogy javuljanak a munkakörülmények. Évek óta jóval több a munkahely, mint a munkára jelentkezők száma. Nálunk fontos a személyes közreműködés, ez a terület kevéssé gépesíthető. A munkavállalók nagyon megszenvedik akárcsak egy vagy két ember hiányát. Mindenki érdekelt abban, ha már összeállt egy gárda, ne essen szét munkahelyi baleset miatt. Felmérésünk is igazolja, hogy a túlfeszítettség és a stressz a legnagyobb probléma a munkavállalók szerint.”

A szállodaiparban és a vendéglátásban tömegesek a három napot el nem érő, vagy betegállománnyal egyáltalán nem járó apróbb égések, vágások is. Az ágazat munkavédelmi helyzetéről készített felmérésből kiderült, hogy a létszámhiány okozta pszicho-szociális kockázatot értékelték a legveszélyesebbnek a dolgozók. A vendéglátás és a szállodaipar területét vizsgálva fokozódó problémát jelent az alkalmazotti elvándorlás, a szakképzett munkaerő hiánya, a dolgozók átlag életkorának növekedése.

A kereskedelmi szálláshelyeken és a vendéglátó egységekben több százezer munkavállaló dolgozik Magyarországon. Ezekben az ágazatokban nagyon sokan tevékenykednek, a legkülönfélébb képzettséggel és tapasztalattal. Így a diákoktól kezdve, a konyhai kisegítőkön át, a tanfolyammal rendelkezőktől a szakmunkásokig, vagy a felsőfokú végzettségűekig mindenki megtalálható. A munkájuk során is nagyon különböző veszélyeknek vannak kitéve – sokakat súlyos, akár halálos ártalom is érhet.

A problémák enyhítésében segíthet a munkavédelem fejlesztése, a nagyobb odafigyelés, a megelőzés csökkentheti a kiesett időket. Ez irányba mutat a kormányzat által megfogalmazott stratégiai cél is: javuljon a munkahelyi egészség és biztonság és a munka minősége, ezáltal a vállalkozások és a munkavállalók alkalmazkodóképessége. A biztonságosabb munkahely az életminőség javításához is hozzájárul.

A frissen publikált tájékoztatók a kereskedelmi szálláshelyekre és a vendéglátó egységekre szabva születtek, hogy bemutassák ezeknek a területeknek a vonatkozó munkavédelmi előírásait és szabályait. Mik azok a feladatok, amelyeket az üzletnyitás előtt, az üzemeltetetés alatt el kell végezni annak érdekében, hogy a működés megfeleljen az előírásoknak, az elvárásoknak és a munkavállalók biztonságosan az egészségüket és munkaképességüket megőrizve tudják végezni a munkájukat.

A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) és a Vendéglátó és Turisztikai Szakszervezet (VISZ) konzorciumban nyerte el azt a Nemzetgazdasági Minisztérium által kiírt pályázatot, amely lehetőséget teremt az 1993.évi XCIII. törvény, 2016. július 8-tól hatályos módosításainak beillesztésével elkészült tájékoztató anyagok széles körű elterjesztésére, országszerte számos tájékoztató és képző rendezvény megtartására.

A VIMOSZ – mint a turisztikai szakma munkaadóinak „hangja” - vezette konzorcium az NGM támogatásával kutatást végzett az ágazat munkahelyi egészségéről és biztonságáról, amely eredményeinek felhasználásával – s a legújabb rendelkezések beépítésével – aktualizált ágazati munkavédelmi kézikönyvek készültek, amelyeket főként kis- és középvállalati vezetők, de a nagy vállalatok irányítói is felhasználhatnak mindennapi munkájuk során. Az anyagok kitérnek arra az új kötelezettségre is, hogy a 20 főnél több munkavállalót foglalkoztatóknál kötelező a munkavédelmi képviselő választása.


Elképzelhető, hogy végleg lezárják a Rám-szakadékot

Elképzelhető, hogy végleg lezárják a Rám-szakadékot 

A klímaváltozás a népszerű kirándulóhelyekre is hatással van.
Kiosztották a Hévíz Város Turizmusáért díjat

Kiosztották a Hévíz Város Turizmusáért díjat 

Molnár Ágnes a szálloda nyitása óta az Európafit oszlopos tagja.
Turizmusban a kulcs: az utazó fejével kell gondolkodni

Turizmusban a kulcs: az utazó fejével kell gondolkodni 

Egy friss kutatás eredményeiről számolt be Sulyok Judit, a Pannon Egyetem Turizmus Intézeti Tanszékének tudományos munkatársa a Veszprémben tartott Balaton Konferencián, május 2-án.
Titkokat őriznek az ország legkülönlegesebb és legidősebb fái

Titkokat őriznek az ország legkülönlegesebb és legidősebb fái 

Az Évgyűrűkben őrzött történetek – Magyarország fáinak titkos meséi című fotókiállítást május 4-én nyitják meg Badacsonyörsön.
Siófokról indul a Tour de Hongrie legizgalmasabb befutó szakasza

Siófokról indul a Tour de Hongrie legizgalmasabb befutó szakasza 

Május 12-én igazi világsztárokkal is találkozhatunk!
Kedvezmények a főváros hivatalos applikációjának születésnapján

Kedvezmények a főváros hivatalos applikációjának születésnapján 

Május 1-jén ünnepelte az ÉnBudapestem applikációja az első születésnapját.
Szibériai tokhalak a Balatonban?

Szibériai tokhalak a Balatonban? 

A Balatonban megjelenő lénai tokok minden bizonnyal a vízgyűjtőn létesült halgazdálkodási létesítményekből szökhettek meg.
Nagy Márton Hévízen: a gyógyturizmusé, az egészségturizmusé a jövő

Nagy Márton Hévízen: a gyógyturizmusé, az egészségturizmusé a jövő 

Nemzetgazdasági miniszter: a nyugati világ elöregszik, nő az idősek aránya, ebből adódóan sokkal nagyobb lesz a kereslet az egészségturizmusra.
Fővárosi fölény az idei Szakma Sztár Fesztiválon

Fővárosi fölény az idei Szakma Sztár Fesztiválon 

Harmincöt budapesti tanuló állhatott dobogóra a Szakma Sztár Fesztiválon.
Ez az első magyar AI alapú éttermi asszisztens

Ez az első magyar AI alapú éttermi asszisztens 

Már több mint húsz étterem használja.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.