A Balaton védelmére is van ötlete az EKF projektnek

A 2023. évi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program bemutatta BALATORIUM nevű eseménysorozatát, amely az ország és Közép-Európa legnagyobb tavát érő ökológiai kihívásokat kívánja rendhagyó módon, összművészeti, valamint edukációs eszközökkel bemutatni és tudatosítani. Az EKF célja, hogy a következő másfél évben a kultúra és a tudomány eszközeivel egy hosszútávon fenntartható összefogás alapjait sikerüljön lerakni a Balaton és környező táj érdekében - tájékoztatták lapunkat a szervezők.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa BALATORIUM programja kísérletező közösségi események sorozata, amelyben kreatív szakemberek és tudósok közösen, az ökológiai művészet eszközeivel indítanak párbeszédet a Balaton – mint tó és mint táj – legfontosabb ökológiai kihívásairól. A VEB2023 EKF-nek kulturális programsorozatként nem célja igazságot tenni szakmai vitákban, viszont a művészet és a kultúra eszközeinek lehetőségeivel támogatja, hogy láthatóvá váljanak a tó jövője érdekében fontos témák és párbeszéd induljon e kérdések mentén.

A koncepció készítésének folyamatában részt vett többek közt a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet és a Pannon Egyetem Limnológiai Kutatócsoportja, valamint meghatározó partnerként a PAD alapítvány is. Mára szinte az összes komplex kulturális program kikerülhetetlen témája a fenntarthatóság és az ökológiai kérdések vizsgálata, ezért a Veszprém-Balaton 2023 EKF program ezt a téma súlyához méltóan, kellő mélységben és szakmaisággal kívánja megjeleníteni.
A BALATORIUM rendhagyó sajtótájékoztatója a Tihanyi kikötőből induló hajón egy szakmai párbeszéddel indult, ahol a program résztvevői saját tudományos vagy művészeti szempontjaik szerint világítottak rá a tavat érő hatásokra és a megoldandó problémákra. Néhány fontos idézet a hajón megkezdett párbeszédből:Can Togay János (művészeti főtanácsadó, Veszprém-Balaton 2023 Zrt.)
„A Balatorium a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 és számos további intézmény összefogásában kezdeményezett, hosszabb távon is fenntartható, dinamikusan fejlődő platform kidolgozása, amelynek célja, hogy a tudomány, a művészet és az edukáció együttműködésében segítse elő a Balatonnal, mint összetett ökológiai rendszerrel való ismeretek terjesztését, és e sérülékeny, mindannyiunk által nagy becsben tartott nemzeti természeti kincs megőrzését, ápolását, a Balatonnal kapcsolatos össztársadalmi ethosz erősítését. A Balatorium a párbeszéd, az együttműködés, a szükséges kompromisszumok társadalmi-ökológiai-kulturális laboratóriuma, a Balaton hangja.”

dr. Zlinszky András (ökológus, szabadonbalaton)
„A Balaton természetes parti vegetációjának területcsökkenése évtizedek óta zajlik, de az utóbbi években felgyorsult az építkezések, a nádasok irtása és a megemelt, stabilizált vízszint miatt. Ez a tó jellegének alapvető megváltozását okozhatja, akár láncreakció-szerű hirtelen változással, amely elsősorban a halak ívóhelyeinek csökkenése és a természetes partvédelem visszaszorulása miatt lehet hatással a turizmusra. Fontos és sürgős lenne tehát korlátozni az építkezéseket, ellenőrizni és érvényesíteni a nádasok károsításával kapcsolatos jogszabályokat, és egy alacsonyabb, ingadozóbb vízszintet bevezetni. Ezeknek a beavatkozásoknak a hatása a Balaton és a vízgyűjtő teljes ökológiai rendszerén csökkentené a kihalások kockázatát és az ember számára is vonzóbb, élhetőbb tájat tartana fenn.”

Berecz Diána (kulturális antropológus, PAD Alapítvány)
„A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB 2023 EKF) program keretében a PAD Alapítvánnyal együttműködésben megvalósuló BALATORIUM kulturális eseménysorozat és tudománykommunikációs projekt a Balatonhoz és térségéhez kötődő legfontosabb ökológiai kihívásokat, folyamatokat és az ezek megértését elősegítő kulcsfogalmakat mutatja be. Ezt egyedi, kifejezetten a térségre reflektáló, széles körben hozzáférhető és megtapasztalható kulturális programokkal - performatív tájbejárások, interaktív köztéri akciók, kiállítások, beszélgetések, hangjátékok, művészeti rezidencia programok - segítségével teszi.”

dr. Takács Péter (tudományos főmunkatárs, Balatoni Limnológiai Kutatóintézet)
„Felhívom a figyelmet a Balatonnál tízszer nagyobb kiterjedésű vízgyűjtőn meglévő környezeti problémákra, mint például a balatoni vízrendszer, vízfolyások csökkenő, hektikusabbá váló vízhozama, idegenhonos fajok térnyerése.”Szentandrási Dóra (egyetemi oktató, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem)

„A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB 2023 EKF) program keretében megvalósuló BALATORIUM eseménysorozatban a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) oktatási és kutatási projekttel vesz részt, melynek célja a 14-18 éves korosztály érzékenyítése a Balaton ökológiai problémáira. Az eddig megvalósult négy kurzus és egy diplomamunka eredményeit továbbfejlesztve létrejön egy társasjáték prototípusa, mely a Balaton ökológiai problémáira érzékenyíti az érintett korosztályt, továbbá megvalósul egy oktatói példatár és a hozzá kapcsolódó pedagógus továbbképzés. A Balaton ökológiájához kapcsolódó adatok elemzéséből és vizuális feldolgozásából az adatvizualizáció eszközeivel művészeti és design projekteket hoztak létre a hallgatók. Megépül a MOME Építészeti Intézet hallgatói által tervezett installáció prototípusa a nyári építőtáborban, Örvényesen, mely alternatív oktatási helyszín, kiállítótér és közösségi tér egyben. A következő félévekben további kurzusokat indítanak az egyetemen a BALATORIUM projekthez kapcsolódva. Az eredményeket az EKF által szervezett BALATORIUM Ökológiai Héten, valamint az őszi Budapest Design Week keretében is bemutatják.”

Vers József (tájegységvezető, Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság)
„A Balaton térségében az elmúlt közel száz évben jelentősen megváltozott a tájhasználat. Ezen változások - nagyon leegyszerűsítve - két fő csoportra oszthatók. Az egykor szinte kizárólagos mezőgazdasági művelés visszaszorult, a nyaralási, turisztikai célú hasznosítás pedig egyre inkább előtérbe került. A változások első csoportja a térség természeti állapotára, értékeire sok esetben kedvezően hatott. Ugyanakkor a turisztikai hasznosítás erőteljes hangsúlyozása már számtalan kérdést vet fel.
A Balaton térsége sokak számára és sok szempontból kiemelkedő értékű. Ám az egyszerre több irányból érkező "hasznosítási igény", a régió iránt megnövekedett állandó kereslet és az egyedülálló természeti környezet megőrzése gyakran ellentétes egymással.”

Markovits Alíz a VEB2023 Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy az VEB2023 EKF régió értékes és sérülékeny természeti értékei miatt fontos, hogy az EKF témái közt szerepeljen az ökológiai kérdéseket kulturális ezközökkel megközelítő BALATORIUM program. „Több partnerünk jelezte, hogy 2023 után is szeretnék folytatni az együttműködést. Reményeink szerint a következő másfél évben a kultúra és a tudomány egyesített erejével egy hosszútávon fenntartható összefogás alapjait sikerül lerakni a Balaton és környező táj érdekében.”

A BALATORIUM projektről, az ökológiai-kulturális koncepció céljáról küldetéséről, eseményeiről, és a kulturális évhez kötődő rendezvényeiről további információkat lehet megismerni a bejelentéssel egyidőben induló és a program fejlődését követve tartalmában folyamatosan bővülő https://balatorium.hu/ oldalon. A weboldal bemutatja a BALATORIUM legfontosabb partnereit, résztvevőit is, megmutatja, hogy mely szervezet milyen módon dolgozik a Magyarország tagadhatatlanul egyik legfontosabb régiójának megőrzéséért.


Indul Magyarország egyetlen, nemzetközi szintű vendéglátó- és szállodaipari design-versenye

Indul Magyarország egyetlen, nemzetközi szintű vendéglátó- és szállodaipari design-versenye 

Elstartolt a Klasszis TopDesign 2024 - újdonságok, legfrissebb infók az idei versenyről.
Megnyílt az első játszótér - mókusoknak

Megnyílt az első játszótér - mókusoknak 

A mókusjátszóteret természetes anyagokból alakította ki a 10 millió Fa Alapítvány.
Új élmények részesei mostantól a sport és zenerajongók

Új élmények részesei mostantól a sport és zenerajongók 

A partnerség egy páratlan élményekkel növeli az ügyfelek elégedettségének színvonalát és elkötelezettségüket.
Megszüntették az erdőlátogatási tilalmat

Megszüntették az erdőlátogatási tilalmat 

Tekintettel a Duna apadására az erdőlátogatási tilalmat a Gemenc Zrt. megszüntette.
Teltház a golfszezon legmenőbb versenyén

Teltház a golfszezon legmenőbb versenyén 

Teltházzal, több, mint száz versenyzővel és kiemelt érdeklődés mellett rendezték meg az idei szezon eddigi legsikeresebb versenyét.
Kádár-kockák a Skanzenben

Kádár-kockák a Skanzenben 

A kockaház. Lakóház, életforma és annak reprezentációja a Kádár-korban címmel nyílt kiállítás június 21-én a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Skanzen Galériában.
Nyitva a Flava-brand legújabb tagja

Nyitva a Flava-brand legújabb tagja 

Lehetőséget kínálva arra, hogy Budapesten maradva, nyáron a fővárosban találjanak rá a természetközeli pihenés és felfrissülés lehetőségére a városlakók.
Új arculatot kapott a Miskolc Pass

Új arculatot kapott a Miskolc Pass 

Megújult arculattal, számos új partnerrel jelentkezik a Miskolc Pass turisztikai kártya.
Titkos kódok és szimbólumok a kiállításon

Titkos kódok és szimbólumok a kiállításon 

Összművészeti eseménnyel zárul a szentendrei Virágnyelven kiállítás.
17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyedben

17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyedben 

A különleges leletet már a Múzeumok Éjszakáján megnézhetik az érdeklődők a veszprémi várnegyed Work in Progress kiállításán.