A falusi turizmus aktuális kérdései, problémái

A Budapesti Gazdasági Főiskola Markó utcai épülete adott otthont 2015. december 14-én a FATOSZ, A Falusi turizmus szakmai konferenciája agrár- és vidékfejlesztési szereplők számára című konferenciájának, amelyet a Földművelésügyi Minisztérium támogatott. A falusi turizmus aktuális kérdéseiről, problémáiról különböző témakörökben hallgathattak meg előadásokat a meghívottak, szóltak a minősítési rendszerről, az étkeztetésről, a pályázati lehetőségekről és a népi építészetről is.

A konferencia előadói között voltak az NGM, FM, NÉBIH képviselői, de neves építész, festőművész is jelen volt. A konferencia lelkes, közel 200 fős közönsége a nap végéig kitartott.

A konferencia színvonalát emelte, hogy a kávészünetben díjnyertes és Magyar Termék nagydíjas szolgáltatók tartottak kóstolót. Búza Sándor rádiós műsorvezető a Búza kolbász variációkkal, míg a Maszlik tejgazdaság sajtjaival, joghurtjaival, kakaóival kínálta a vendégeket.

A FATOSZ elnöke, Szalók Csilla a falusi turizmus multiplikátor és munkahelyteremtő hatása mellett az adott térség tradicionális értékeinek megőrzésére hívta fel a figyelmet, amely nemcsak az építészetben, hanem a hagyományőrzésén túl a népi gasztronómiára, a kulturális értékek megőrzésére is kiterjed és jelentős szerepet vállal.

A FATOSZ képviselői, Fekete Mátyás és Benkovics László a falusi szállásadók engedélyeztetési, pénztárgép, minősítési, étkeztetési és egyéb problémáiról szólt, kérve az egyes hatóságokat, hogy könnyítsenek az adminisztrációs terheken, és egyszerűsítsék a szükséges szabályozásokat.

Gyenizse Dorottya (NGM főosztályvezető) a falusi turizmus jelenleg hatályos jogi környezetét, annak esetleges gátjait sorolta fel, amelyben folyamatos egyeztetések vannak a FATOSZ-szal. Kiemelte, hogy a FATOSZ a védjegyrendszerének működtetésében élen jár a többi szakmai szervezettel szemben és a falusi turizmus területén van a legtöbb védjegyes szolgáltató, a falusi turizmus is elismert, de törekedni kell a minőségi szolgáltatások nyújtására és a minőség szinten tartására.

Zoltai Anna (NÉBIH főosztályvezető) a falusi vendéglátó konyhájának higiéniai feltételei című beszédében azzal is foglalkozott, hogy mint a vendéglátó helyeken, úgy a falusi vendégasztalon is fontos a személyi és tárgyi higiénia betartása, a megbízható helyről való beszerzés, a saját termékek előállítás, a nyersanyag nyomon követhetősége, a lehető legrövidebb idő alatt történő feldolgozása, magas hőfokon való kezelése és rövid idő intervallum alatt történő felszolgálása. Nagyanyáink receptjei, főzési szokásai követendő példák, mert ők mindig szezonális termékekből készítették frissen az ételt, magas hőfokon kezelték pl. kemencében, bográcsban, az adott étkezési időszakban azonnal elfogyasztották és mindig tudták, hogy az adott évszakban mit szabad és mit nem szabad készíteni pl. nyáron nem vágtak disznót - mondta.

A NÉBIH, a FATOSZ, a KISLÉPTÉK és a Falusi Vendégasztal Szolgáltatók Egyesülete egy higiéniai útmutató elkészítésén fáradoznak, ez a falusi szálláshelyeken és falusi vendégasztal keretében történő ékeztetés feltételeit szabályozná.

Bőröcz Lívia (Hermann Ottó Intézet munkatársa) a Szelíd térségfejlesztési modellekre hívta fel a figyelmet, számos sikeres projekt valósult meg Magyarország különböző tájegységein pl. Mesés Hetés, Zöld Zemplén, Cserhát mintaprojekt. Czinka Panna ösztöndíjprogram.

A Hagyományos Népi építészet napjainkbancímmel Krizsán András YBL-díjas építész a népi építészet jellegzetességeiről, az egyes tájegységekre jellemző épületek, udvarok és kémények egyedi stílusjegyeiről szólt. Ezeket az értékeket már sok helyen nem őrzik, a jelenlegi építkezéseknél nem fordulnak elő, noha vidéken különösen fontos lenne ezen örökségek megőrzése átörökítése, felújítása és akár az egyes újonnan épített falusi szálláshelyeken való megjelenítése a csomó tájidegen, modern, stílustalan, kanárisárga, rózsaszínű házak helyett.

Arnóti András festőművész a Színek, stílusok, harmonikus berendezés falusi szálláshelyeken címmel megtartott előadásábankonkrét példákkal emelte ki a harmonikus berendezés, otthonteremtés, a vendégház kialakításának alapvető jegyeit, kitérve a vendégnek a falusi szálláshellyel szemben támasztott követelményeire.

Miklovicz Péter (Gordius Solutions Kft. ügyvezető) a 2014-2020-as időszak több milliárd forintos agrártámogatásaira hívta fel a figyelmet, különösen kiemelve a Fiatal Gazda pályázatot, az agrárgépek beszerzését, a kertészet és növénytermesztés nyújtotta pályázati lehetőségeket. Az egyes pályázatoknál némi egyszerűsített eljárásra, nagyobb és szabadabban elszámolható költségekre, saját erőre terjedt ki. A helyi termelők, a családi gazdálkodók és fiatal gazdák nagyobb támogatásra számíthatnak.

Dr. Badacsonyi Tamás cégvezető (NLC Tanácsadói Csoport Kft.) a falusi turizmus pályázati lehetőségekről személyes tapasztalatok alapján szólt. Elmondta, hogy milyen módon alakították ki Zalacsányon a Pálos resort elnevezésű vendégházukat pályázati forrásból. Mint mondta, a 2007-2013-as pályázati ciklusban a vidéki turizmus, azon belül is a falusi szálláshely kialakítás markánsan volt jelen, míg a 2014-2020-as időszakban ez beszűkül. Akkor majd csak a mezőgazdasági gazdálkodást folytató turisztikai szolgáltató tud némi pályázati forrást elcsípni többek között turisztikai fejlesztésre.


Vitézy Dávid 5 pontba szedte, miért hintették be sóval Budapest egyetlen marketingcégét

Vitézy Dávid 5 pontba szedte, miért hintették be sóval Budapest egyetlen marketingcégét 

A közlekedési szakértőként elhíresült politikus legfrissebb Facebook bejegyzésében részletesen beszámol arról, miért tartotta fontosnak, hogy a 2025. évi költségvetésben megvonják a főváros marketingügynökségének, a Budapest Brand forrásainak nagy részét.
Egy korszak vége: bezár az ikonikus Körszálló

Egy korszak vége: bezár az ikonikus Körszálló 

Október végén robbant a hír, hogy lebontás fenyegeti a Körszállót, hivatalos nevén a Hotel Budapestet, most újabb részletek derültek ki.
Márciusban életre kel a rakpart

Márciusban életre kel a rakpart 

Télen kell készülni a nyárra, idén is lesz rakpartnyitás, nem is akárhogy – írta a főpolgármester a Facebook-oldalán csütörtökön.
Szlovák-magyar összefogás Somoskő és Salgó váránál

Szlovák-magyar összefogás Somoskő és Salgó váránál 

Közösen dolgozik Salgótarján és a szlovákiai Sátorosbánya önkormányzata, valamint a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum Somoskő és Salgó várainak értékmentésén európai uniós támogatással.
Egyelőre két hazai síterep működik, de hétvégén nyithat a többi is

Egyelőre két hazai síterep működik, de hétvégén nyithat a többi is 

Szerdán több helyen hullott néhány centiméter hó, de ez még nem elegendő a sípályák üzemeltetéséhez.
Globális rendezvényiparági előrejelzés 2025-re

Globális rendezvényiparági előrejelzés 2025-re 

Egy friss tanulmány áttekintést ad a globális rendezvényágazat idei évi kilátásairól, trendjeiről.
Így kerülte ki egy budapesti apartmankomplexum az Airbnb tilalmat

Így kerülte ki egy budapesti apartmankomplexum az Airbnb tilalmat 

A Király utcai Central Passage Társasház már megtalálta a módját, hogy továbbra is szálláshelyként működhessenek a lakásai.
Izgalmas kiállítás Füreden, a magyarok egyik nagy festőjének műveiből

Izgalmas kiállítás Füreden, a magyarok egyik nagy festőjének műveiből 

Egy híres magyar művész képei az űrben és David Bowie szívében is helyet kaptak. Most alkotásaival a Balatonra csalogatják a turistákat. A Vasarely kiállítás január 18-tól március 9-ig lesz látható Balatonfüreden.
Miniszteri ígéret: június 30-ára megnyílhat ismét a miskolctapolcai barlangfürdő

Miniszteri ígéret: június 30-ára megnyílhat ismét a miskolctapolcai barlangfürdő 

Az ígéret szép szó, ha betartják, úgy jó.
Indul a Zúzmara Express

Indul a Zúzmara Express 

Az utazás mellett olyan egyéni programlehetőségekre is lesz lehetőség, mint a téli piknikezés Andókúton, séta a Varbói tóhoz, de akár erdei túrákon is részt vehetnek az érdeklődők.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.