A falusi turizmus aktuális kérdései, problémái

A Budapesti Gazdasági Főiskola Markó utcai épülete adott otthont 2015. december 14-én a FATOSZ, A Falusi turizmus szakmai konferenciája agrár- és vidékfejlesztési szereplők számára című konferenciájának, amelyet a Földművelésügyi Minisztérium támogatott. A falusi turizmus aktuális kérdéseiről, problémáiról különböző témakörökben hallgathattak meg előadásokat a meghívottak, szóltak a minősítési rendszerről, az étkeztetésről, a pályázati lehetőségekről és a népi építészetről is.

A konferencia előadói között voltak az NGM, FM, NÉBIH képviselői, de neves építész, festőművész is jelen volt. A konferencia lelkes, közel 200 fős közönsége a nap végéig kitartott.

A konferencia színvonalát emelte, hogy a kávészünetben díjnyertes és Magyar Termék nagydíjas szolgáltatók tartottak kóstolót. Búza Sándor rádiós műsorvezető a Búza kolbász variációkkal, míg a Maszlik tejgazdaság sajtjaival, joghurtjaival, kakaóival kínálta a vendégeket.

A FATOSZ elnöke, Szalók Csilla a falusi turizmus multiplikátor és munkahelyteremtő hatása mellett az adott térség tradicionális értékeinek megőrzésére hívta fel a figyelmet, amely nemcsak az építészetben, hanem a hagyományőrzésén túl a népi gasztronómiára, a kulturális értékek megőrzésére is kiterjed és jelentős szerepet vállal.

A FATOSZ képviselői, Fekete Mátyás és Benkovics László a falusi szállásadók engedélyeztetési, pénztárgép, minősítési, étkeztetési és egyéb problémáiról szólt, kérve az egyes hatóságokat, hogy könnyítsenek az adminisztrációs terheken, és egyszerűsítsék a szükséges szabályozásokat.

Gyenizse Dorottya (NGM főosztályvezető) a falusi turizmus jelenleg hatályos jogi környezetét, annak esetleges gátjait sorolta fel, amelyben folyamatos egyeztetések vannak a FATOSZ-szal. Kiemelte, hogy a FATOSZ a védjegyrendszerének működtetésében élen jár a többi szakmai szervezettel szemben és a falusi turizmus területén van a legtöbb védjegyes szolgáltató, a falusi turizmus is elismert, de törekedni kell a minőségi szolgáltatások nyújtására és a minőség szinten tartására.

Zoltai Anna (NÉBIH főosztályvezető) a falusi vendéglátó konyhájának higiéniai feltételei című beszédében azzal is foglalkozott, hogy mint a vendéglátó helyeken, úgy a falusi vendégasztalon is fontos a személyi és tárgyi higiénia betartása, a megbízható helyről való beszerzés, a saját termékek előállítás, a nyersanyag nyomon követhetősége, a lehető legrövidebb idő alatt történő feldolgozása, magas hőfokon való kezelése és rövid idő intervallum alatt történő felszolgálása. Nagyanyáink receptjei, főzési szokásai követendő példák, mert ők mindig szezonális termékekből készítették frissen az ételt, magas hőfokon kezelték pl. kemencében, bográcsban, az adott étkezési időszakban azonnal elfogyasztották és mindig tudták, hogy az adott évszakban mit szabad és mit nem szabad készíteni pl. nyáron nem vágtak disznót - mondta.

A NÉBIH, a FATOSZ, a KISLÉPTÉK és a Falusi Vendégasztal Szolgáltatók Egyesülete egy higiéniai útmutató elkészítésén fáradoznak, ez a falusi szálláshelyeken és falusi vendégasztal keretében történő ékeztetés feltételeit szabályozná.

Bőröcz Lívia (Hermann Ottó Intézet munkatársa) a Szelíd térségfejlesztési modellekre hívta fel a figyelmet, számos sikeres projekt valósult meg Magyarország különböző tájegységein pl. Mesés Hetés, Zöld Zemplén, Cserhát mintaprojekt. Czinka Panna ösztöndíjprogram.

A Hagyományos Népi építészet napjainkbancímmel Krizsán András YBL-díjas építész a népi építészet jellegzetességeiről, az egyes tájegységekre jellemző épületek, udvarok és kémények egyedi stílusjegyeiről szólt. Ezeket az értékeket már sok helyen nem őrzik, a jelenlegi építkezéseknél nem fordulnak elő, noha vidéken különösen fontos lenne ezen örökségek megőrzése átörökítése, felújítása és akár az egyes újonnan épített falusi szálláshelyeken való megjelenítése a csomó tájidegen, modern, stílustalan, kanárisárga, rózsaszínű házak helyett.

Arnóti András festőművész a Színek, stílusok, harmonikus berendezés falusi szálláshelyeken címmel megtartott előadásábankonkrét példákkal emelte ki a harmonikus berendezés, otthonteremtés, a vendégház kialakításának alapvető jegyeit, kitérve a vendégnek a falusi szálláshellyel szemben támasztott követelményeire.

Miklovicz Péter (Gordius Solutions Kft. ügyvezető) a 2014-2020-as időszak több milliárd forintos agrártámogatásaira hívta fel a figyelmet, különösen kiemelve a Fiatal Gazda pályázatot, az agrárgépek beszerzését, a kertészet és növénytermesztés nyújtotta pályázati lehetőségeket. Az egyes pályázatoknál némi egyszerűsített eljárásra, nagyobb és szabadabban elszámolható költségekre, saját erőre terjedt ki. A helyi termelők, a családi gazdálkodók és fiatal gazdák nagyobb támogatásra számíthatnak.

Dr. Badacsonyi Tamás cégvezető (NLC Tanácsadói Csoport Kft.) a falusi turizmus pályázati lehetőségekről személyes tapasztalatok alapján szólt. Elmondta, hogy milyen módon alakították ki Zalacsányon a Pálos resort elnevezésű vendégházukat pályázati forrásból. Mint mondta, a 2007-2013-as pályázati ciklusban a vidéki turizmus, azon belül is a falusi szálláshely kialakítás markánsan volt jelen, míg a 2014-2020-as időszakban ez beszűkül. Akkor majd csak a mezőgazdasági gazdálkodást folytató turisztikai szolgáltató tud némi pályázati forrást elcsípni többek között turisztikai fejlesztésre.


Siófokról indul a Tour de Hongrie legizgalmasabb befutó szakasza

Siófokról indul a Tour de Hongrie legizgalmasabb befutó szakasza 

Május 12-én igazi világsztárokkal is találkozhatunk!
Kedvezmények a főváros hivatalos applikációjának születésnapján

Kedvezmények a főváros hivatalos applikációjának születésnapján 

Május 1-jén ünnepelte az ÉnBudapestem applikációja az első születésnapját.
Szibériai tokhalak a Balatonban?

Szibériai tokhalak a Balatonban? 

A Balatonban megjelenő lénai tokok minden bizonnyal a vízgyűjtőn létesült halgazdálkodási létesítményekből szökhettek meg.
Nagy Márton Hévízen: a gyógyturizmusé, az egészségturizmusé a jövő

Nagy Márton Hévízen: a gyógyturizmusé, az egészségturizmusé a jövő 

Nemzetgazdasági miniszter: a nyugati világ elöregszik, nő az idősek aránya, ebből adódóan sokkal nagyobb lesz a kereslet az egészségturizmusra.
Fővárosi fölény az idei Szakma Sztár Fesztiválon

Fővárosi fölény az idei Szakma Sztár Fesztiválon 

Harmincöt budapesti tanuló állhatott dobogóra a Szakma Sztár Fesztiválon.
Ez az első magyar AI alapú éttermi asszisztens

Ez az első magyar AI alapú éttermi asszisztens 

Már több mint húsz étterem használja.
ESG jelentés az OPUS GLOBAL Nyrt.-től

ESG jelentés az OPUS GLOBAL Nyrt.-től 

Az előremutató jelentésben a jó gyakorlatok mellett a lehetőségeket is feltárták, mellyel megjelölték a cégcsoport fenntarthatósági tevékenységének irányait is.
Rekordok dőlhetnek meg az idei Ultrabalatonon

Rekordok dőlhetnek meg az idei Ultrabalatonon 

Több mint huszonötezren vesznek részt Magyarország legnépesebb tömegsport rendezvényén.
Precizitás, csapatjáték, gondoskodás - méhek napja április 30-án

Precizitás, csapatjáték, gondoskodás - méhek napja április 30-án 

A méhektől nemcsak a természet legfinomabb ajándékát, a mézet kapjuk, de sokat is tanulhatunk tőlük!
103 éves tornásznő látogatása a Madame Tussauds Budapestben

103 éves tornásznő látogatása a Madame Tussauds Budapestben 

Magasra szökött az egy négyzetméterre jutó magyar olimpiai aranyak száma a Madame Tussauds Budapest sport termében.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?