’’A fröccsnek csak egy előnye van, hogy nincs hátránya’’

Ez áll a mondások közt stílszerűen a Humbák Művek, Tibi atya kocsmája elnevezésű, fővárosi vendéglátóhely falán. Itt tartották május 11-én azt a sajtótájékoztatót, amelyen bejelentették, hogy május 20-22. között a Városligetben rendezik meg a negyedik ingyenes Fröccs Pikniket.

Necz István, a piknik főszervezője arról tájékoztatta az újságírókat, hogy a borfröccsökön túl az italmesterek sörből, pálinkából és egyéb italokból is készítenek majd spriccereket. De a lényeg, hogy szódából vagy szikvízből kell készülnie. Gondolnak a családokra is: lesznek alkoholmentes friss gyümölcsfröccsök is, de az italok mellett ott lesznek a legnépszerűbb hazai street food konyhák is kínálataikkal.

A szóbeszéd szerint a fröccs szót Jedlik Ányos találta fel Spriccer néven, így vált később ismertté az írók körben is, erre bizonyság, hogy van Krúdy-fröccs is.

Sokan úgy gondolják, hogy fröccsöt csak gyengébb minőségű, olcsó borból lehet fogyasztani, de hogy ez mennyire nem így van, erről meggyőződhetnek azok, akik részt vesznek a pikniken. Több mint harminc neves borász kínálja majd kiváló borát a pikniken.

Fröccs kisokos

Kisfröccs: 1 dl bor + 1 dl szódavíz,

Nagyfröccs: 2 dl bor + 1 dl szódavíz

Hosszúlépés: 1 dl bor + 2 dl szódavíz

Házmester: 3 dl bor + 2 dl szódavíz

Viceházmester: 2 dl bor + 3 dl szódavíz

Háziúr (nagyházmester): 4 dl bor + 1 dl szódavíz

Sport fröccs: 1 dl bor + 4 dl szódavíz

Lakó fröccs (kisházmester): 1 dl bor + 4 dl szódavíz

Krúdy fröccs: 9 dl bor + 1 dl szódavíz

Sóher fröccs: 1 dl bor + 9 dl szódavíz

Góré fröccs: 1 pohár borhoz pont egy spriccentésnyi szóda

Polgármester: 6 dl bor + 4 dl szódavíz

Mafla vagy Maflás: 0,5 liter bor + 0,5 liter szódavíz

Csatos: 1 liter bor + 0,5 liter szódavíz

Lámpás: 1,5 liter bor + 0,5 liter szódavíz

Magyar–angol: 6 dl bor + 3 dl szódavíz

Bakteranyós: 2.5 dl bor + 2,5 dl szóda

Tisza fröccs: 1 dl vörösbor + 1 dl pezsgő

Borsszem Jankó: 2,5 dl szódás málnaszörp + 2,5 dl bor

Deák bólé: sok szóda cseppnyi bor


Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények

Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények 

Az idei évben különös figyelmet kap a Balaton négyévszakos turizmusa, míg a nemzetközi vendégek közül Szlovákia mutatkozik be különleges gasztronómiájával és kulturális örökségével.
 Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon

Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon 

Látványos nemzetközi snowboard-verseny, tökéletes hó és minden pályán zavartalan nyitvatartás várja a sízőket a hétvégén Mátraszentistvánon.
Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban

Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban 

Egy nappal hosszabb lesz a STRAND Fesztivál.
NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés

NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés 

Visszavonják a társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezetet, amely a szálláshely-minősítési tevékenységhez kapcsolódó igazgatási szolgáltatási díjak szabályozását célozta.
Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen

Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen 

A Skanzen házaiba ugyan még nem térhetünkk be, de sétálhatunk, túrázhatunk a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó 75 hektáros területen.
Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából

Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából 

Az idei HoReCa Design Kiállítás, amely a Bútor, Lámpa, Dekor Kiállítás részeként látogatható, számtalan innovatív és különleges termékkel várja a szakmai érdeklődőket.
Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet

Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet 

Az Utazás kiállítás szakmai napján a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szervezésében megrendezésre kerülő konferencián a hazai turizmus szereplői osztották meg tapasztalataikat.
Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban

Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban 

A Mezőgazdasági Múzeum szervezői egyedülálló farsangi kalandra hívják a családokat 2025. március 1-jén a Vajdahunyad várába. Egy napra gyermekeinkből lehet tehenész, lovász, gabonatermesztő vagy szatócsboltos.
PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások

PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások 

A hazai cégvezetők 70 százaléka számít globális gazdaság gyorsulására, 60 százalék a hazai gazdasággal kapcsolatban is optimistán nyilatkozott, míg saját vállalata növekedésében mindössze 39 százalék bízik.
Így zajlott a jubileumi BCEFW

Így zajlott a jubileumi BCEFW 

A Budapest Central European Fashion Week (BCEFW) az elmúlt években a régió egyik legjelentősebb divateseményévé vált, a 15. szezon pedig minden eddiginél színesebb programmal és új nemzetközi együttműködésekkel ünnepelte a közép-európai divatot február 10-16. között.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.