A hazai élelmiszeripar szerepe a közétkeztetésben

A közétkeztetésben naponta mintegy 2 millió ember vesz részt. A magyar agrárium számára e szektor mintegy 200 milliárd forint értékben képes piacot biztosítani. Foglalkoztatási multiplikációs hatása is jelentős, miközben számos alacsony képzettségű munkavállaló számára is kínál megélhetést. A mezőgazdasági ágazat nemzetgazdasági eredménye tovább bővíthető, ha a mezőgazdasági termelők beszállítóként kapcsolódnak a közétkeztetés láncolatába.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. és a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) közös szervezésében, 2016. május 24-én került megrendezésre „A hazai élelmiszeripar szerepe a közétkeztetésben” című konferenciára Budapesten. A rendezvény célja az volt, hogy párbeszédet teremtsen a közétkeztetésben tevékenykedő szolgáltatók, és az élelmiszeripari termelő, feldolgozó vállalkozások között, valamint megvizsgálja, hogy az ágazat számára milyen állami és szakmai eszközök, megoldások szükségesek a további fejlesztések érdekében.

Az eseményen köszöntő beszédet mondott Márton Péter, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója, aki kiemelte: a Századvég Gazdaságkutató Zrt. korábbi számításai szerint az áfakulcs 27-ről 18 százalékra csökkentése jelentősen növelheti a szektor nettó árbevételét. A vezérigazgató hozzátette: VIMOSZ megbízásából készült elemzés rámutat, hogy az áfacsökkentés nem csak a szűken vett vendéglátóipar, hanem a teljes magyar gazdaság érdekeit is szolgálja: előrejelzéseik szerint a következő években az áfacsökkentés miatti forgalomnövekedés több ezer új munkahelyet generálhat országszerte a vendéglátásban.

Hazánkban a közétkeztetésben mintegy 3000-3500 főző konyha, és mintegy 6000-6500 tálaló konyha működik – mondta el előadásában Gál Pál Zoltán, a VIMOSZ elnöke. A KSH adatai szerint a hazai közétkeztetési ágazat 129 milliárd forint forgalmat bonyolít le, a közétkeztetésben naponta mintegy 2 millió ember vesz részt. A konferencia megszervezésének célja, hogy áttekintsék hogyan javítható az együttműködés a mezőgazdaság-élelmiszeripar, a közétkeztetők, az állam és a fogyasztók között annak érdekében, hogy a közétkeztetés előtt álló dilemmákra (minőség, alapanyag felhasználás, munkaerőhiány, technológiai lemaradás, hatékonyság) találják meg a legjobb közös megoldásokat. Az említett kérdésekre azért is nehéz megtalálni a megfelelő válaszokat, mert hazánkban az étkeztetés ellátására fordítható fedezet harmada-negyede annak a forrásnak, ami a legtöbb európai országban rendelkezésre áll – tette hozzá.

A gyermekétkeztetési program finanszírozására 2017-ben 74 milliárd forint jut majd, mely 2,2 milliárd forinttal haladja meg az idei keretet, míg 2010-ben erre a feladatra csak 29 milliárd forintot fordítottak - mondta el Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) parlamenti államtitkára. A szaktárca a kormánnyal közösen arra törekszik, hogy a szociális alapú étkeztetést minél több rászoruló vehesse igénybe, az elmúlt évek jogalkotása pedig arra törekedett, hogy az egészségügyi és a felzárkózási szempontok egyaránt érvényesüljenek – tette hozzá az államtitkár. A tavalyi év szeptemberétől felmenő rendszerben kell alkalmazni a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokat, az önkormányzatok pedig január 1-jétől kötelező feladatként látják el az intézményen kívüli szünidei étkeztetést, amelyben mintegy 221 ezer gyermek vesz részt. Tavaly a nyári étkeztetésben 1484 településen, mintegy 134 ezer rászoruló gyermek részesült, amire a kormány 3 milliárd forint forrást biztosított. Az iskolai szünetek idejére ebben az évben 5,3 milliárd forintos keret áll rendelkezésre - mondta az államtitkár.

Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) elnöke előadásában kiemelte, hogy a magyar agrárium számára a közétkeztetési szektor mintegy 200 milliárd forint értékben képes piacot biztosítani, ezért fontos, hogy a magyar termelők felismerjék annak lehetőségét, hogy gazdaságilag is érdekeltek a közétkeztetési láncba való bekapcsolódásban. Ebben főként a helyi termelőknek lehet nagy szerepe. Hozzátette, hogy nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a bővülő adag-előállítás és a szállítási távolságok növekedése élelmiszerbiztonsági elvárásokat is támaszt a beszállítókkal szemben.

Szedlák Attila, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöki kabinetfőnöke is hangsúlyozta, hogy a közétkeztetés láncolatában csak minőségi alapanyagokat kínáló termelők jelenhetnek meg. Szedlák Attila hozzátette, a NAK célja, hogy a folyamatban az őstermelők és a családi gazdaságok is részt vegyenek a nagy és közepes magyar agrárvállalkozások mellett.

Párkai Zsolt, a FoodService Europe elnöke előadásában elmondta, hogy a helyben termelt alapanyagok nemcsak frissebbek, mint az import alapanyagok, de beszerzésük környezetbarát módon oldható meg, és hosszú távú megrendelést tud biztosítani a helyi termelők számára, mely hozzájárul az agrárvállalkozások gyarapodásához és a munkahelyek megőrzéséhez.

A közétkeztetés állami támogatásának növelése nem csak a hátrányos helyzetű gyermekek esélyegyenlőségét növeli, hanem közvetve támogatja a hazai élelmiszeripart is – mondta el György László, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezető közgazdásza a konferencián. Hozzátette, hogy a közétkeztetés foglalkoztatási multiplikációs hatása jelentős, miközben számos alacsony képzettségű foglalkoztatott számára kínál munkát. A mezőgazdasági ágazat nemzetgazdasági hatása pedig tovább bővíthető, ha a mezőgazdasági termelők beszállítóként kapcsolódnak a közétkeztetés láncolatába.

Zoltai Anna, a NÉBIH főosztályvezetője a minőségvezérelt közétkeztetés program eddig eredményeiről elmondta, hogy a közel 1600 minősített partner között jelenleg 613 jeles és jó minősítésű konyha található meg, és céljuk, hogy a többi partnerüket is arra ösztönözzék, hogy a NÉBIH által feltárt hibákat kijavítsák. Ebben segít a részletes, megoldási javaslatokkal kiegészített, és a vizsgált konyha számára átadott szakvélemény.

A mezőgazdasági integrációk azért lehetnek a közétkeztetés fontos partnerei, mert biztosítani tudják mindazon feltételeket a közétkeztető cég számára, mely hozzájárul az alapanyagok sikeres beszerzéséhez – mondta el Éder Tamás, a Bonafarm csoport igazgatója. Az mezőgazdasági integrációkban folyamatosan rendelkezésre áll a megfelelő árumennyiség, a termék teljes pályája nyomon követhető, mely garantálja az alapanyagok minőségét, frissességét.

Páger Zsolt, a Hungast csoport igazgatója a vállalat beszállítói minősítési rendszerét mutatta be, mely során több lépcsőben folyamatosan ellenőrzik partnereiket abból a célból, hogy a közétkeztetési láncolatból kiszűrjék az esetleges hibákat. Az igazgató felhívta a figyelmet azokra a specifikus közétkeztetési elvárásokra, melyeket az EMMI rendelet támaszt az alapanyag beszállítók felé annak érdekében, hogy a gyermekek minél egészségesebb és változatosabb étrendhez jussanak.

Az előadásokat követően kerekasztal beszélgetésre került sor a közétkeztetés gyakorlati tapasztalatairól, finanszírozási helyzetéről, és jövőbeli kihívásairól. A kerekasztal résztvevői Zoltai Anna, a NÉBIH osztályvezetője, Regőciné Fazekas Márta, a P. Dussmann Kft élelmezési ágazatigazgatója, Tresó István, a K&H Bank Zrt ügyvezető igazgatója és Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. tudományos munkatársa voltak.

A téma jelentőségére való tekintettel a Századvég Gazdaságkutató Zrt. és a VIMOSZ célja, hogy a közétkeztetésben érintett partnerek között ezt a hatékony szakmai párbeszédet tovább mélyítse.


Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények

Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények 

Az idei évben különös figyelmet kap a Balaton négyévszakos turizmusa, míg a nemzetközi vendégek közül Szlovákia mutatkozik be különleges gasztronómiájával és kulturális örökségével.
 Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon

Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon 

Látványos nemzetközi snowboard-verseny, tökéletes hó és minden pályán zavartalan nyitvatartás várja a sízőket a hétvégén Mátraszentistvánon.
Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban

Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban 

Egy nappal hosszabb lesz a STRAND Fesztivál.
NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés

NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés 

Visszavonják a társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezetet, amely a szálláshely-minősítési tevékenységhez kapcsolódó igazgatási szolgáltatási díjak szabályozását célozta.
Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen

Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen 

A Skanzen házaiba ugyan még nem térhetünkk be, de sétálhatunk, túrázhatunk a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó 75 hektáros területen.
Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából

Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából 

Az idei HoReCa Design Kiállítás, amely a Bútor, Lámpa, Dekor Kiállítás részeként látogatható, számtalan innovatív és különleges termékkel várja a szakmai érdeklődőket.
Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet

Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet 

Az Utazás kiállítás szakmai napján a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szervezésében megrendezésre kerülő konferencián a hazai turizmus szereplői osztották meg tapasztalataikat.
Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban

Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban 

A Mezőgazdasági Múzeum szervezői egyedülálló farsangi kalandra hívják a családokat 2025. március 1-jén a Vajdahunyad várába. Egy napra gyermekeinkből lehet tehenész, lovász, gabonatermesztő vagy szatócsboltos.
PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások

PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások 

A hazai cégvezetők 70 százaléka számít globális gazdaság gyorsulására, 60 százalék a hazai gazdasággal kapcsolatban is optimistán nyilatkozott, míg saját vállalata növekedésében mindössze 39 százalék bízik.
Így zajlott a jubileumi BCEFW

Így zajlott a jubileumi BCEFW 

A Budapest Central European Fashion Week (BCEFW) az elmúlt években a régió egyik legjelentősebb divateseményévé vált, a 15. szezon pedig minden eddiginél színesebb programmal és új nemzetközi együttműködésekkel ünnepelte a közép-európai divatot február 10-16. között.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.