A magyar Limes a világörökség kapujában

Pest Megye Önkormányzata és a Magyar Limes Szövetség, mint stratégiai partnerek, előkészítő munkát kezdeményeztek július 30-án, az Önkormányzat dísztermében. 

Közös kezdeményezésük tárgya a magyarországi Limes UNESCO világörökségi címre való jelölés további turisztikai előkészítése és ezzel párhuzamosan, ahogy arról mi is rendszeresen beszámolunk olvasóinknak, egy a Duna-menti turizmust összefogó program kidolgozása.

Ennek a programnak a Dr. Karsai Árpád és Dr. Balogh Tamás által jegyzett stratégiai előkoncepciója már elkészült. Következő lépés a turisztikai kínálatot összefogó szakmai szervezet felállítása. Egy szakmai alap kidolgozása és a vélemények összegyűjtése indult meg tehát, annak érdekében, hogy az érintett római kori határmenti, megyei és települési önkormányzatokkal a Limes Szövetség a meglévő és leendő attrakció-helyszínek elé tárja, megvitassa és véglegesítse a koncepciót, partnereket szerezzen, valamint elkezdje a meglévők egységes, többféle tematikájú értékesítését.

A Magyar Limes Szövetséget az Emberi Erőforrások Minisztériuma

kijelölte a Dunamenti nemzetközi UNESCO Világörökség ’Római birodalom határai’ Program” projekt gazdájának, kezdte előadását Hirschberg Attila, a Szövetség ügyvezető elnöke, aki a programban rejlő gazdasági potenciál felismerője és szorgalmazója. „A magyar Duna-menti turisztikai kínálat kiegészítése a Limes-szel, mint világörökség helyszínnel” című előadásban, majd a felmerülő kérdések kapcsán is, a résztvevők többek között arra keresték a választ, vajon megéri-e és visszahozza-e a befektetett energiát ez a törekvés. A számos jó példa egyikeként Hirschberg Nagy Britanniát hozta fel.

Nagy Britannia a Római Birodalom

legnyugatibb határvidéke volt. Hadrianus császár parancsára a második század elején egy, a szigetországot derékban átvágó falat építettek az északi barbárok betörései ellen. A mintegy 120 km hosszú fal a Római Birodalom nagyságára emlékeztet és a jelenkori turizmus zseniális szervezettségének köszönhetően, ma jelentős bevételeket hoz. 2010-ben 1,2 millió turista 3,7 millió vendégéjszakát töltött el a térségben, 340 milliárd forintnak megfelelő bevételt hagyva a fal és a környék közel 2000 turisztikai vállalkozásánál. Nyugodtan kimondhatjuk, hogy ez az egyik legjobb példa a kulturális örökség újrahasznosítására.

A magyarországi limes-szakasz közel háromszoros,

417 km hosszan, változatos és gyönyörű tájon fut keresztül, a Szigetköztől a Dunakanyaron át Gemencig, ami már önmagában is turistacsalogató. A Duna-mente szinte összefüggő kulturális értéktárának többsége sajnos egyelőre holt érték, előnyeiket nem sikerült még kihasználni az azokat összefűző valóságalapú koncepció hiányában. A leendő római alapú UNESCO világörökség márkánkkal a Duna szakaszunk, az UNESCO egyik legnagyobb helyszínsorozataként a világ figyelmének a középpontjába kerülhet. Így a meglévő nem római emlékeket és meglévő infrastruktúrát is lényegesen könnyebben lehet értékesíteni - véli Hirschberg.

A Limesből, az őrtornyok, erődök láncolatából, az ókori városok romjaiból, látvány- és élményparkokkal, múzeumi bemutatókkal és attrakciókkal kiegészítve minimálisan annyit kell bemutatni, hogy az megfeleljen a világörökség hívószavának és helyzetbe hozza a nem római eredűeket is, hiszen ha a turista már ott van, annak minden színvonalas, élményt adó attrakciója, emléke eladható - folytatja. Szerinte ezek profi szervezés esetén, a lényegesen jobb adottságainkból fakadóan akár túl is nőhetik az angol példát. A közlekedési infrastruktúra is magasan fejlett a párhuzamos autópályáknak és a szinte teljesen kiépített alárendelt úthálózatnak köszönhetően. A hiányzók fejlesztése, ha csak a kerékpárutakat említjük, már elkezdődött. de az egyes helyszínek gyors folyami elérése még sok feladatot jelent. A szállodahajók ma elhaladnak a potenciális attrakcióhelyszínek és örökség-nyomok mellett, de a fővárosba érkező külföldi vendégeknek alig egy százaléka jut csak el az egyre turistabarátabb Aquincumba.

A fórumon megtudhattuk,

hogy a szervezeti fejlesztés mellett a kommunikáció felépítése is jó úton halad. Egy szép megjelenésű, tartalmas, lényegre törő kiadvány is napvilágot látott annak érdekében, hogy lobbianyagként szolgáljon és segítsen a partnerek megtalálásában. Ennek rövidebb, angol nyelvű anyaga is várható. Ez akár kereskedelmi célokat is kielégíthet. A tervezett Duna-Limes honlapjának tartalmi felépítését is kézhez kapták már az érdeklődők. 

Összefoglalva

a Limes és a Duna egy olyan egyedi és varázslatos élményzóna lehet, ahol a Római Birodalom folyami védelmi rendszere természeti szépségeivel, kulturális attrakcióinak sorozatával együtt látogatható továbbá több ezer év kulturális és természeti örökségére épülő tematikus utakat kínál. Szükséges a továbbiakban egy, a programterületet egybefogó csúcsszervezet, egységes és minőségi kínálat biztosítása a teljes folyószakaszon, melyet a könnyebb kezelhetőség érdekében három szakaszra tagolták a koncepció kidolgozói.


Teltház a golfszezon legmenőbb versenyén

Teltház a golfszezon legmenőbb versenyén 

Teltházzal, több, mint száz versenyzővel és kiemelt érdeklődés mellett rendezték meg az idei szezon eddigi legsikeresebb versenyét.
Kádár-kockák a Skanzenben

Kádár-kockák a Skanzenben 

A kockaház. Lakóház, életforma és annak reprezentációja a Kádár-korban címmel nyílt kiállítás június 21-én a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Skanzen Galériában.
Nyitva a Flava-brand legújabb tagja

Nyitva a Flava-brand legújabb tagja 

Lehetőséget kínálva arra, hogy Budapesten maradva, nyáron a fővárosban találjanak rá a természetközeli pihenés és felfrissülés lehetőségére a városlakók.
Új arculatot kapott a Miskolc Pass

Új arculatot kapott a Miskolc Pass 

Megújult arculattal, számos új partnerrel jelentkezik a Miskolc Pass turisztikai kártya.
Titkos kódok és szimbólumok a kiállításon

Titkos kódok és szimbólumok a kiállításon 

Összművészeti eseménnyel zárul a szentendrei Virágnyelven kiállítás.
17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyedben

17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyedben 

A különleges leletet már a Múzeumok Éjszakáján megnézhetik az érdeklődők a veszprémi várnegyed Work in Progress kiállításán.
Indul Tokaj legmenőbb éjszakai futása

Indul Tokaj legmenőbb éjszakai futása 

Június 28-án nemzetközi mezőny indul a Fesztiválkatlanból.
Kutya melegben a kutyájával strandolna? Nincs akadálya

Kutya melegben a kutyájával strandolna? Nincs akadálya 

Itt a legfrissebb országos kutyabarát strandtérkép, hozzá hasznos tippekkel.
Elfogadták az Európai Zöld Megállapodást - mit jelent?

Elfogadták az Európai Zöld Megállapodást - mit jelent? 

„Az Európai Uniónak át kell gondolnia a stratégiáját” – mondja Bárány László,az ország piacvezető és a magyarországi csirketermelés és -feldolgozás közel 50 százalékát adó piaci szereplőjének tulajdonos-ügyvezetője.
Tánc és a századforduló szerelmi élete a Szentendrei Skanzenben

Tánc és a századforduló szerelmi élete a Szentendrei Skanzenben 

Tánc, tűzugrás, szerelmi jóslás és csoki bonbonok - izgalmas lesz az idei Múzeumok éjszakája a Skanzenben.