A közlemény szerint a szervezet jónak tartja, hogy az élelmiszerkönyvben megváltoztatták az egyes élelmiszerek, húskészítmények összetételét az egészségesebb élelmiszerek felhasználása érdekében, ösztönözve ezzel az alapanyag-beszállítókat is.
Nagyra értékelik, hogy az óvodás korosztály esetében a radikális elvonás helyett fokozatosan csökkenhet az ételek ízesítésére használt só mennyisége. Ugyanakkor a sajnálatukat fejezték ki, amiért a rendeletalkotó csak a hozzáadott só mértékét szabályozza.
Novák Katalin, a család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár szerdán jelentette be, hogy lezárultak a szakmai egyeztetések, így napokon belül megjelenik a közétkeztetési rendelet új változata.
Az államtitkár az új rendeletből három lényeges elemet emelt ki: a sóbevitel mértékének változását, a mesterséges édesítőszerek tiltását és a tej zsírtartalmának emelését.
Kifejtette: sok kritika érte a sófelhasználás drasztikus csökkentését, így az eredeti jogszabály 2 gramm/nap mennyiségét 2-5 gramm/napra változtatták az új szabályozásban. Emellett megtiltja a rendelet a mesterséges édesítőszerek használatát (kivéve, ha erre egészségügyi okból van szükség), továbbá három évesnél idősebb gyermekek esetében a tej zsírtartalmát 1,5 százalékosról 2,8 százalékra változtatták.
Forrás: MTI